670
Γυναίκα κουβαλάει τα ψώνια της στο Τότεναμ Κορτ Ρόουντ του κεντρικού Λονδίνου | Reuters

Μακάβριο ρεκόρ θανάτων στη Βρετανία: 563 νεκροί σε ένα 24ωρο

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2020, 17:24
Γυναίκα κουβαλάει τα ψώνια της στο Τότεναμ Κορτ Ρόουντ του κεντρικού Λονδίνου
|Reuters

Μακάβριο ρεκόρ θανάτων στη Βρετανία: 563 νεκροί σε ένα 24ωρο

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2020, 17:24

Η Βρετανία κατέγραψε σε μία ημέρα 563 νέους θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, ένα νέο ρεκόρ που σηματοδοτεί την επιτάχυνση του ρυθμού διασποράς του ιού, με το σύνολο των νεκρών στη χώρα να υπερβαίνει πλέον τους 2.000, όπως μετέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πηγές το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την αρχή της πανδημίας, οι υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει 2.352 θανάτους ασθενών σε νοσοκομεία και σχεδόν 30.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα (29.474, ήτοι 4.324 επιπλέον κρούσματα).

Αυτό που σοκάρει δεν είναι μόνο η εκτίναξη του αριθμού των νεκρών από τον κορονοϊο —σε μια χώρα που μέχρι πριν και τρεις εβδομάδες επέτρεπε τη διεξαγωγή συναυλιών και ποδοσφαιρικών αγώνων λόγω της ανόητης προσέγγισης στην επιδημία του νοσούντος πλέον πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον— αλλά και η είδηση του θανάτου ενός 13χρονου αγοριού που υπέκυψε από την Covid-19.

H οικογένειά του, που δεν βρισκόταν καν στο προσκέφαλό του όταν έφευγε, είπε ότι δεν υπέφερε από υποκείμενο νόσημα.

Το νοσοκομείο του Βασιλικού Κολλεγίου ανέφερε: «Δυστυχώς, ένα 13χρονο αγόρι που είχε βρεθεί θετικό στον Covid-19 υπέκυψε, και οι σκέψεις και τα συλλυπητήρια μας βρίσκονται στην οικογένεια αυτή τη στιγμή . Ο θάνατος σχετίζεται με τον κορονοϊό και δεν θα γίνει κανένα επιπλέον σχόλιο».

Στο μεταξύ, ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας, ο οποίος  ανάρρωσε από τη νόσο Covid-19, εξήρε την ανιδιοτελή αφοσίωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας του σε μια περίεργη και οδυνηρή, όπως τη χαρακτήρισε, περίοδο για το έθνος.

Ο 71χρονος διάδοχος του βρετανικού θρόνου βγήκε από την αυτοαπομόνωση τη Δευτέρα, αφού εμφάνισε, όπως είπε, «ευτυχώς… σχετικά ήπια συμπτώματα», ενώ σύμφωνα με το γραφείο του η κατάσταση της υγείας του είναι πλέον καλή.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Κάρολος ανέφερε ότι αν και έχει αναρρώσει, συνεχίζει να τηρεί την κοινωνική αποστασιοποίηση και τη γενική απομόνωση. Η σύζυγός του Καμίλα, ηλικίας 72 ετών, το τεστ της οποίας έχει βγει αρνητικό, παραμένει επίσης σε αυτο-απομόνωση έως το τέλος της εβδομάδας, για το ενδεχόμενο να εκδηλώσει συμπτώματα.

«Καθώς όλοι μας (το) μαθαίνουμε, είναι μια περίεργη, εκνευριστική και συχνά οδυνηρή εμπειρία, όταν η παρουσία της οικογένειας και των φίλων δεν είναι πλέον δυνατή και οι κανονικές δομές της ζωής ξαφνικά καταρρέουν», επισήμανε.

«Σε μια τόσο πρωτόγνωρη και αγχωτική περίοδο στις ζωές όλων μας, η σύζυγός μου και εγώ σκεφτόμαστε ειδικά όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους υπό τόσο δύσκολες και ασυνήθιστες συνθήκες και εκείνους που πρέπει να υπομείνουν την ασθένεια, την απομόνωση και τη μοναξιά» σημειώνει ο Κάρολος, από το σπίτι του στη Σκωτία.

Ο 71χρονος πρίγκιπας αποτίνει φόρο τιμής στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι οποίοι, όπως τονίζει, βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστια πίεση και κίνδυνο, ενώ υπογραμμίζει ότι η «πλήρης, ανιδιοτελής αφοσίωση στο καθήκον» κάνει το έθνος περήφανο.

«Ως έθνος, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια βαθιά απαιτητική κατάσταση, που όλοι μας έχουμε επίγνωση ότι απειλεί τον βιοπορισμό, τις επιχειρήσεις και την ευημερία εκατομμυρίων συμπατριωτών μας». «Κανείς μας δεν μπορεί να πει πότε αυτό θα τελειώσει, όμως θα τελειώσει».

Νωρίτερα, μια καθηγήτρια του Χάρβαρντ, η Τζένι Χάρις, υποδιευθύντρια δημόσιας υγείας του βρετανικού υπουργείου Υγείας, υποστήριξε ότι το καλύτερο μέτρο για τη μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι η προσέγγιση μιας υβριδικής τακτικής κλιμάκωσης και έπειτα αποκλιμάκωσης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και καραντίνας.

Αντί να πραγματοποιηθεί μόνιμο lockdown, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί ελεγχόμενη άρση των περιοριστικών μέτρων και στη συνέχεια να επαναλαμβάνεται η εφαρμογή των μέτρων, όταν αυξάνεται μέχρι ένα σημείο ο αριθμός στα καταγεγραμμένα περιστατικά.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε η κοινωνία να ανακτήσει μερική ομαλότητα και τα συστήματα υγείας να αντέξουν, γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Δημιουργώντας μερικό «τείχος ανοσίας» (ανοσία αγέλης) του πληθυσμού –και όχι στο 60% που είναι απαραίτητο ώστε να σταματήσει η ευρεία και επιθετική μετάδοση του κορονοϊού– θα μπορούσε να καταστεί δυνατή η σταδιακή χαλάρωση στα μέτρα περιορισμού.

«Ενδεχομένως αυτή είναι μία στρατηγική που θα μπορούσε να περιορίσει την ταχύτητα εξάπλωσης της Covid-19. Ακόμη όμως και αν στις δυτικές χώρες σταματούσε τελείως η μετάδοση, ασθενείς από άλλες χώρες θα ταξίδευαν και μετέφεραν και πάλι τον ιό», σχολιάζει η Σάρα Φόρτουν, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...