283
H βιομηχανία με φάρμες σαλιγκαριών υπολογίζεται ότι έχει σήμερα τζίρο 314 εκατομμύρια δολάρια | Shutterstock

Αρμέγουν σαλιγκάρια για να φτιάξουν αντιγηραντικές κρέμες

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2019, 08:30
H βιομηχανία με φάρμες σαλιγκαριών υπολογίζεται ότι έχει σήμερα τζίρο 314 εκατομμύρια δολάρια
|Shutterstock

Αρμέγουν σαλιγκάρια για να φτιάξουν αντιγηραντικές κρέμες

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2019, 08:30

Η μόνη γνωστή χρήση που είχαν μέχρι σήμερα τα σαλιγκάρια ήταν στο… στιφάδο. Εδώ και μερικά χρόνια όμως έχει ανακαλυφθεί και «πιστοποιηθεί» επιστημονικά, ότι το έκκριμά τους, δηλαδή η βλέννα που βγάζουν, μειώνει τον ρυθμό γήρανσης του δέρματος, δίνει δροσερή λάμψη και θωρείται ένα από τα πιο προφυλακτικά συστατικά που μπορεί να περιλαμβάνουν τα συστατικά μίας κρέμας.

Η ανακάλυψη αυτή με τη σειρά της δημιούργησε ζήτηση της πρώτης ύλης, κάτι που δημιούργησε μία ολόκληρη βιομηχανία με φάρμες σαλιγκαριών και αγρότες που τα… αρμέγουν. Η βιομηχανία σήμερα υπολογίζεται στα 314 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Guardian.

Οπως αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα η δασκάλα Φατινισιρί Τανκεαού, για να δημιουργήσει τη φάρμα της, είχε προμηθευτεί τα σαλιγκάρια από τους αγρότες των ορυζώνων, οι οποίοι τα μάζευαν και τα πετούσαν είτε σε λίμνες, είτε στα σκουπίδια.

Η βλέννα που βγάζουν τα σαλιγκάρια μειώνει τον ρυθμό γήρανσης του δέρματος

«Τα είχα αγοράσει ένα ευρώ το κιλό και τώρα, μετά από τρία χρόνια, τα σαλιγκάρια κοστίζουν 1.000 ευρώ το κιλό», εξηγεί η ίδια, η οποία αρμέγει για να πάρει τη δραστική ουσία βλεννίνη και στη συνέχεια να την πουλήσει σε χημική εταιρεία που δημιουργεί καλλυντικά αποκλειστικά για την Aden International.

Το άρμεγμα

Η διαδικασία της συγκομιδής βλέννας, γίνεται ρίχνοντας σταγόνες νερού πάνω τους, ώστε να ερεθιστούν και να αρχίσουν να εκκρίνουν την παχύρευστη ουσία. Επιπλέον, για να είναι υψηλής ποιότητας η μύξα, τα σαλιγκάρια τρέφονται με λαχανικά και σπόρους και αρμέγονται μόνο μία φορά ανά τρεις εβδομάδας.

Η πρώτη κρέμα που περιείχε μύξα από σαλιγκάρι παρήχθη στη Χιλή, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα διάσημη. Σήμερα, μία απλή μάσκα προσώπου με φυσικά συστατικά, μπορεί να κοστίζει μέχρι και 300 ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...