403
Ινδιάνοι Νάβαχο με προεξάρχουσα την Αλι Γιάνγκ (στη μέση) προσέρχονται έφιπποι στις 3 Νοεμβρίου στις κάλπες στην Αριζόνα | Twitter / Allie Young

Απάτσι, Νάβαχο και Κοκονίνο δίνουν την Αριζόνα στους Δημοκρατικούς

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2020, 20:01
Ινδιάνοι Νάβαχο με προεξάρχουσα την Αλι Γιάνγκ (στη μέση) προσέρχονται έφιπποι στις 3 Νοεμβρίου στις κάλπες στην Αριζόνα
|Twitter / Allie Young

Απάτσι, Νάβαχο και Κοκονίνο δίνουν την Αριζόνα στους Δημοκρατικούς

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2020, 20:01

Ονομάζεται Αλι Γιάνγκ και είναι μια περήφανη Νάβαχο. Η 30χρονη γυναίκα, διευθύντρια της οργάνωσης Protect the Sacred η οποία ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να ενθαρρύνει τους νέους Αυτόχθονες Αμερικανούς να ασκήσουν τα εκλογικά δικαιώματά τους, ήταν αυτή που κινητοποίησε χιλιάδες ιθαγενείς κατοίκους της Αριζόνα να ψηφίσουν. Και να ψηφίσουν μαζικά και υπέρ του Τζο Μπάιντεν. Όπερ και εγένετο.

Mε το 6% του πληθυσμού της πολιτείας να είναι Αυτόχθονες Αμερικάνοι των φυλών Νάβαχο, Απάτσι και Κοκονίνο, οι πολίτες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο Μπάιντεν.

Από τους 67.000 Νάβαχο, κάπου μεταξύ 80-90% (πάνω από 55.000) ψήφισαν υπέρ του νεοεκλεγέντος προέδρου.

Άλλοι 110.000 των γειτονικών φυλών επίσης καταψήφισαν τον Τραμπ, καθορίζοντας σε σημαντικό ποσοστό το αποτέλεσμα υπέρ του Μπάιντεν.

«Οι πρόγονοί μας μάς καθοδήγησαν στη μάχη. Για άλλη μια φορά αυτό το πνευματικό ζώο [το άλογο] θα μας βοηθήσει να νικήσουμε τον εχθρό και να δείξουμε ότι η Αριζόνα δεν είναι μια Ρεπουμπλικανική πολιτεία, αλλά μια πολιτεία των Αυτοχθόνων Αμερικανών», σημειώνει ο πατέρας της Αλι Γιάνγκ.

«Οι ψήφοι των Νάβαχο και των ισπανόφωνων αποδεικνύονται καθοριστικοί», προσθέτει.

Πράγματι: είναι μόλις η δεύτερη φορά τα τελευταία 70 χρόνια, που οι ψηφοφόροι της Αριζόνα ψήφισαν Δημοκρατικό πρόεδρο, σε μια πολιτεία σχεδόν νομοτελειακά… Ρεπουμπλικανική.

Και, όντως, λένε οι αναλυτές, οι ισπανόφωνοι της Αριζόνα είχαν εξίσου σημαντική συμβολή στη νίκη του Μπάιντεν -ωστόσο έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι οι Αυτόχθονες Αμερικανοί ψήφισαν αθρόα: σχεδόν το 97% του συνολικού τους πληθυσμού πήγε στις κάλπες πάνω στα άλογα τους, με την αποχή να είναι απειροελάχιστη.

Επίσης, και οι τρεις Αυτόχθονες βουλευτές – όλοι τους Δημοκρατικοί – επανεξελέγησαν πανηγυρικά:και η Τζαμεσίτα Πεσλακάι και η Μάιρον Τσόσι και ο Αρλάντο Τέλερ θα ξανακαθίσουν στα έδρανα της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

«Είμαι ειλικρινά ευγνώμων για την υποστήριξή σας και την ενθάρρυνσή σας προκειμένου να υπηρετήσω μια δεύτερη θητεία ως εκπρόσωπός σας», έγραψε ο Τέλερ στη σελίδα του στο Facebook.

Ο Στίβεν Μπεγκάι, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της κομητείας των Απάτσι, είπε ότι «οι αξιωματούχοι του τοπικού κόμματος ήταν πολύ πιο δραστήριοι από ό,τι στο παρελθόν», εξ ου και το τελικό αποτέλεσμα.

Πρόσθεσε ότι οι Δημοκρατικοί στην πολιτεία διεξήγαγαν εκστρατείες και δεν απάντησαν στις ιταμές και αβάσιμες επιθέσεις από τους Ρεπουμπλικάνους.

«Εμείς κάναμε καλά τη δουλειά μας: Κάναμε μπλε [το χρώμα των Δημοκρατικών] την Αριζόνα. Τώρα εναπόκειται στις ανατολικές πολιτείες να αποφασίσουν εάν θα έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια αυτόν τον τύπο [τον Τραμπ]», είχε δηλώσει το βράδυ των εκλογών.

Η Αλι Γιάνγκ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...