757
Ουρές ψηφοφόρων έξω από εκλογικό τμήμα στη Μαριέτα της Τζόρτζια | REUTERS

Αριθμός-ρεκόρ Αμερικανών έχουν ήδη ψηφίσει – μεγάλες ουρές στα εκλογικά τμήματα

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 14:06
Ουρές ψηφοφόρων έξω από εκλογικό τμήμα στη Μαριέτα της Τζόρτζια
|REUTERS

Αριθμός-ρεκόρ Αμερικανών έχουν ήδη ψηφίσει – μεγάλες ουρές στα εκλογικά τμήματα

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 14:06

Ο αριθμός-ρεκόρ των 14 εκατομμυρίων Αμερικανών -σε σύνολο 130 εκατ. εγγεγραμμένων ψηφοφόρων- έχει ήδη ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, είτε με επιστολική ψήφο είτε στα εκλογικά τμήματα που άνοιξαν νωρίς.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί στην εκλογική ιστορία των ΗΠΑ και είναι ενδεικτικός του τρομακτικού ενδιαφέροντος του αμερικανικού λαού για τις εκλογές που θα κρίνουν αν τελειώσει η παραμονή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο ή αν θα συνεχιστεί για τέσσερα ακόμα χρόνια.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη από ότι το 2008, όταν εξελέγη ο Μπαράκ Ομπάμα για την πρώτη του τετραετία, και ότι θα φτάσει στα υψηλότερα ρεκόρ της δεκαετίας του ’60.

Στη Φλόριντα μάλιστα, υπολογίζεται ότι δύο εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει.

Καθώς αυτή την εβδομάδα εκλογικά τμήματα σε ορισμένες πολιτείες άνοιξαν για τους ψηφοφόρους, άρχισαν να σχηματίζονται ουρές τετραγώνων, κάτι που δεν περίμεναν οι αρχές. Σε πολλές περιπτώσεις, ο κόσμος περιμένει πολλές ώρες για να φτάσει στην κάλπη. Στην Τζόρτζια, η αναμονή έφτασε τις οκτώ ώρες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το πρώτο 12ωρο που άνοιξαν 122 τμήματα σε πολλές πολιτείες, οι ψήφοι έφτασαν τις 50.000.

Ψηφοφόροι στην ουρά, στο Χιούστον του Τέξας, την Τρίτη

Σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις, η μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων ευνοεί τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι άλλωστε ξόδεψαν πολλά χρήματα για να πείσουν εκατομμύρια ανθρώπους να ψηφίσουν.

Ο πολιτικός αναλυτής Ρόλαντ Μάρτιν δεν έκρυψε τη συγκίνησή του όταν είδε δεκάδες ψηφοφόρους να στέκονται στην ουρά στο Τέξας για να ψηφίσουν, γράφει η Guardian.

«Δεν ντρέπομαι που δάκρυσα γιατί ξέρω τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές για αυτούς τους ανθρώπους. Ξέρω τι έχουν περάσει οι μαύροι σε αυτή τη χώρα. Η ψήφος δεν είναι το τέλος των προβλημάτων αλλά είναι μέρος της λύσης», είπε χαρακτηριστικά.

Οι ουρές όμως, δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα της μεγάλης προσέλευσης, αλλά και τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν στην εκλογική διαδικασία. Λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από το ομοσπονδιακό κράτος, παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε απαραίτητο εξοπλισμό στα εκλογικά τμήματα και μεγάλες καθυστερήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ και η σύζυγός του ανακοίνωσαν τη δωρεά 400 εκατ δολαρίων για την αγορά εξοπλισμού, τόσο τεχνολογικού όσο και προστατευτικού για τον κορονοϊό για τους εργαζόμενους στην εκλογική διαδικασία.

Κάλπες σε εκλογικό τμήμα στο Κεντάκι, την Τρίτη

Στην Τζόρτζια, όπου η ρεπουμπλικανική κυβέρνηση βρίσκεται στο στόχαστρο των Δημοκρατικών με την κατηγορία της παρεμπόδισης ψηφοφόρων, παρατηρήθηκαν πολλά τεχνικά προβλήματα. Περίπου 750.000 άτομα έχουν ήδη ψηφίσει στην πολιτεία.

Οι Αμερικανοί σπεύδουν να ψηφίσουν νωρίς λόγω του φόβου του κορονοϊού, αλλά και του μεγάλου ενδιαφέροντος για τις εκλογές. Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι μεγάλες συγκεντρώσεις ψηφοφόρων την ημέρα των εκλογών θα προκαλέσουν αύξηση των κρουσμάτων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι όμως, πολεμούν με νύχια και με δόντια και σε πολλές περιπτώσεις με αθέμιτα μέσα, την δυνατότητα των ψηφοφόρων να ψηφίσει νωρίτερα από τις 3 Νοεμβρίου. Εχουν ασκήσει μηνύσεις για τα πάντα, από το πού βρίσκονται και πόσα είναι τα ειδικά γραμματοκιβώτια για τις επιστολικές ψήφους μέχρι τις προθεσμίες αποστολής και καταμέτρησής τους.

Στην Καλιφόρνια, οι Ρεπουμπλικάνοι… ξέφυγαν, τοποθετώντας πλαστά γραμματοκιβώτια για να παραπλανήσουν τους ψηφοφόρους, να ρίξουν εκεί τις ψήφους τους και αυτές να ακυρωθούν! Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύουν οι Ρεπουμπλικάνοι ότι θα τονίσουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η επιστολική ψήφος. Ο Τραμπ μάλιστα, επευφήμησε αυτή την μαφιόζικη μέθοδο του κόμματός του, σε μία πολιτεία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι συνηθίζουν να χάνουν πανηγυρικά στις προεδρικές εκλογές. Μετά την παρέμβαση των αρχών, το κόμμα του Τραμπ αναγκάστηκε να απομακρύνει τα γραμματοκιβώτια.

Αλλη πολιτεία όπου διεξάγεται μάχη για τις επιστολικές ψήφους είναι το Τέξας, προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, όπου ο κυβερνήτης διέταξε την αφαίρεση εκατοντάδων σημείων εναπόθεσής τους, δυσκολεύντας την πρόσβαση των ψηφοφόρων σε αυτά. Δικαστήριο απέρριψε την παρέμβασή του ως αντισυνταγματική, αλλά το εφετείο τον δικαίωσε. Ως αποτέλεσμα κάθε κομητεία έχει πλέον μόνο ένα σημείο, όπου οι ψηφοφόροι μπορούν να ρίξουν την επιστολική τους ψήφο, ακόμα και αν ο πληθυσμός της είναι 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι, όπως η περιοχή του Χιούστον!

Οπως εξηγούν οι New York Times, κάθε πολιτεία έχει τους δικούς της κανονισμούς για το πότε καταμετρώνται οι πρόωρες ψήφοι, είτε είναι μέσω ταχυδρομείου είτε σε εκλογικό τμήμα. Σε αρκετές, η καταμέτρηση αρχίζει την ίδια ημέρα που θα παραδοθεί η ψήφος. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν μεγάλη διαφορά υπέρ των Δημοκρατικών. Αυτό όμως, είναι αναμενόμενο, τονίζουν οι αναλυτές, καθώς οι συντηρητικοί υποστηρικτές του Τραμπ είναι αυτοί που αψηφούν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό τα μέτρα για τον κορονοϊό και θα προτιμήσουν στην πλειοψηφία τους να προσέλθουν στις κάλπες στις 3 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...