349
Λάσετ και Μέρκελ μετά τα πρώτα exit polls την Κυριακή. Η νίκη του Σολτς δημιούργησε πολλαπλώς αμηχανία στη γερμανική Κεντροδεξιά | REUTERS/Kai Pfaffenbach

Αργησαν ακόμα και να συγχαρούν τον Σολτς για τη νίκη του

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2021, 18:56
Λάσετ και Μέρκελ μετά τα πρώτα exit polls την Κυριακή. Η νίκη του Σολτς δημιούργησε πολλαπλώς αμηχανία στη γερμανική Κεντροδεξιά
|REUTERS/Kai Pfaffenbach

Αργησαν ακόμα και να συγχαρούν τον Σολτς για τη νίκη του

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2021, 18:56

Ηταν ένα μικρό επεισόδιο στο σίριαλ αυτών των γερμανικών εκλογών: είχαν περάσει τρεις ημέρες και από το CDU/CSU δεν είχαν συγχαρεί δημοσίως τον Ολαφ Σολτς του SPD για τη νίκη του. Με δεδομένη μάλιστα την απροθυμία του Αρμιν Λάσετ, υποψήφιο καγκελάριο των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών να αποδεχτεί γενικά την ήττα του και την πρωτιά των Σοσιαλδημοκρατών στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, το όλο θέμα είχε πάρει χαρακτηριστικά πολιτικής απρέπειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχηγός του CDU είχε αποφύγει να αναγνωρίσει τον Ολαφ Σολτς και τους Σοσιαλδημοκράτες ως νικητές των εκλογών –κατά τις δηλώσεις του τη Δευτέρα περιορίστηκε να συγχαρεί «τα συναγωνιζόμενα κόμματα που αύξησαν τις δυνάμεις τους σε αυτές τις εκλογές» και ανάμεσα σε αυτά ήταν και το SPD.

Αυτή η απουσία πολιτικού πολιτισμού, τόσο ξένη στα γερμανικά πολιτικά ήθη, καυτηριάστηκε και εντός του κεντροδεξιού συνασπισμού, με τον Μάρκους Ζέντερ, ηγέτη του CSU, αδελφού κόμματος του CDU στη Βαυαρία, να σχολιάζει ότι το να συγχαρείς τον αντίπαλο όταν κερδίζει «είναι ζήτημα στιλ».

Το ζήτημα άγγιξε και την καγκελαρία, αφού δεν είχε γίνει γνωστό αν και πότε η Ανγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον Σολτς για τη νίκη του επί του εκλεκτού της. Ετσι, χρειάστηκε η καγκελαρία να ανακοινώσει την Τετάρτη ότι η καγκελάριος συνεχάρη τον ηγέτη του SPD ήδη από τη Δευτέρα, την επομένη δηλαδή των εκλογών.

Απέμεναν όμως τα συγχαρητήρια του Λάσετ προς τον νικητή. Τελικά το Der Spiegel αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών συνεχάρη και αυτός τον Σολτς, αλλά το έκανε γραπτώς, με επιστολή, η οποία και καθυστέρησε να φτάσει στον παραλήπτη της…

Το Σαββατοκύριακο οι διαπραγματεύσεις

Τον Σολτς βέβαια δεν τον νοιάζουν τόσο οι τυπικότητες. Εχει στο νου του τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους Πράσινους και το FDP για δημιουργία συνασπισμού «φανάρι», οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η Αναλέαν Μπέρμποκ, υποψήφια καγκελάριος με τους Πράσινους και συμπρόεδρος του κόμματος είπε ότι «οι Πράσινοι θα συζητήσουν και με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) την Κυριακή, μετά τη δεύτερη συνάντηση με το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) την Παρασκευή, για τον σχηματισμό μιας νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

Από την πλευρά του το FDP ανακοίνωσε συνομιλίες με τους Χριστιανοδημοκράτες για το Σάββατο και με τους Σοσιαλδημοκράτες την Κυριακή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...