338
Η Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ σε ομιλία της στη Λα Πλάτα, τον Νοέμβριο | REUTERS/Agustin Marcarian

Αργεντινή: Ενοχη για διαφθορά η Κίρσνερ

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 09:46
Η Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ σε ομιλία της στη Λα Πλάτα, τον Νοέμβριο
|REUTERS/Agustin Marcarian

Αργεντινή: Ενοχη για διαφθορά η Κίρσνερ

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 09:46

Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αργεντινής έκρινε, τη Δευτέρα, την αντιπρόεδρο της χώρας Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ ένοχη για διαφθορά σε μια υπόθεση που σχετίζεται με αναθέσεις δημοσίων έργων στη διάρκεια της προεδρικής θητείας της (2007-2015).

Ο εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης 12 ετών, ενώ η αριστερή πολιτικός, αρνήθηκε τις κατηγορίες σε βάρος της και χαρακτήρισε «πολιτικά υποκινούμενη» τη δίκη και «εκτελεστικό απόσπασμα» τους δικαστές.

Η υπόθεση σε βάρος της αφορά 51 αναθέσεις δημοσίων έργων σε προσωπικό φίλο και επιχειρηματικό συνεργάτη της οικογένειάς της στο προπύργιό της, στη Σάντα Κρους κατά τη διάρκεια των δυο προεδρικών της θητειών.

Η αρχηγός του δεξιού κόμματος PRO, Πατρίσια Μπούλριτς, δήλωσε στον Guardian, ότι δεν πρόκειται για πολιτική δίκη γιατί τότε θα δικαζόταν για τις ιδέες της, αλλά για «κλοπή».

Αντιπρόεδρος της χώρας και πρόεδρος της Γερουσίας από το 2019, η Φερνάντες δε Κίρσνερ χαίρει ασυλίας, την οποία μπορεί να άρει μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο εφόσον επικυρώσει την καταδίκη της.

Αν αυτό δεν συμβεί, η Κίρσνερ θα μπορέσει να είναι υποψήφια στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη του 2023. Ομως, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να το πράξει: «Δεν θα είμαι υποψήφια για τίποτα, ούτε για την προεδρία ούτε για τη Γερουσία. Το όνομά μου δεν θα είναι σε κανένα ψηφοδέλτιο».

Η αντιπρόεδρος θεωρείται βέβαιο πως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και η δικαστική περιπέτεια αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετά χρόνια.

Οι δικαστές θα ανακοινώσουν το σκεπτικό της απόφασης τον επόμενο χρόνο.

Εξω από το δικαστήριο δημιουργήθηκε ένταση καθώς οι χιλιάδες υποστηρικτές της αντέδρασαν έντονα στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης και δήλωσαν πως ετοιμάζουν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Υποστηρικτές της Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ αντιδρούν έντονα στο άκουσμα της απόφασης έξω από το δικαστήριο στο Μπουένος Αϊρες – REUTERS/Agustin Marcarian

Τον Σεπτέμβριο, η Κίρσνερ βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν άνδρα που την σημάδεψε με όπλο έξω από το σπίτι της, το οποίο δεν εκπυρσοκρότησε.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν για την απόπειρα εναντίον της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...