300
|

Αρειος Πάγος: Με αλλοίωση φωνής και εικόνας η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 16:24

Αρειος Πάγος: Με αλλοίωση φωνής και εικόνας η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 16:24

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» θα καθορίσουν οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία έρευνα τη σκευωρία της Novartis.

Αυτό αναφέρει ο εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου,  Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, στην απάντησή του προς τα μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον τρόπο εξέτασης των δύο μαρτύρων.

Με την έγγραφη απάντησή του ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων με  αλλοίωση της φωνής και της εικόνας τους ή/και από ειδικά διαμορφωμένο χώρο (χωρίς δηλ. να αποκαλυφθεί η πραγματική τους ταυτότητα).

Ειδικότερα, στο σχετικό έγγραφό του ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζεται από: 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄ αριθμ. 429/2018 υπουργική απόφαση.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με την σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

ΣΥΡΙΖΑ: Απάντηση κόλαφος

«Η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό. Η απάντηση του Αρειου Πάγου αποτελεί κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ για την απάντηση Μπρακουμάτσου.

«Στη χώρα υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και διαδικασίες που ουδείς έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να καταστρατηγεί, όπως επιχειρούν τόσες μέρες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

»Μετά την απόφαση αυτή, καλούμε την πλειοψηφία της Επιτροπής να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν.

»Αποτελούν μάρτυρες κλειδιά για την αποκάλυψη της αλήθειας και πλέον θα εξεταστούν όπως ο νόμος ορίζει, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται, ώστε να πουν την αλήθεια και μόνον αυτή χωρίς φόβο», καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...