326
Νέα ηγεσία θα έχει ο Αρειος Πάγος μέσα στον Αύγουστο | Intimenews

Μητσοτάκης: Από μηδενική βάση η επιλογή της νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2019, 11:05
Νέα ηγεσία θα έχει ο Αρειος Πάγος μέσα στον Αύγουστο
|Intimenews

Μητσοτάκης: Από μηδενική βάση η επιλογή της νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2019, 11:05

Από την αρχή ξεκινάει η κυβέρνηση τη διαδικασία για την επιλογή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη μετά την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να επικυρώσει τα διατάγματα και να νομιμοποιήσει τις εσπευσμένες επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα ηγεσία στον Αρειο Πάγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, η κυβέρνηση έχει ήδη καταλήξει να ξεκινήσει την όλη διαδικασία από την αρχή, δηλαδή θα προτείνει εκ νέου ανώτατους δικαστές που θα περάσουν από την ακρόαση στη Βουλή και μετά το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί να επιλέξει.

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, έμπειρος κοινοβουλευτικός, ενημερώνεται για το ποιοι δικαστικοί μπορεί να προταθούν για τις νευραλγικές θέσεις του Εισαγγελέα και του Προέδρου του Αρείου Πάγου, αλλά και για την πλήρωση έξι θέσεων αντιπροέδρων στον Αρειο Πάγο που είναι κενές.

Επίσης, επιλογές θα γίνουν από την αρχή και για τις θέσεις αντιπροέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας που έγιναν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακυρώθηκαν -και αυτές- από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ως φαβορί για τη θέση του Εισαγγελέα στον Αρειο Πάγο, θέση εξαιρετικά νευραλγική, φέρεται ότι είναι ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλειος Πλιώτας, που ουσιαστικά είναι πρώτος και στη δικαστική επετηρίδα, καθώς πριν από αυτόν είναι ο Δημήτριος Δασούλας , ο οποίος συνταξιοδοτείται του χρόνου τον Ιούνιο.

Μέσα στις επιλογές είναι και ο επίσης αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, που κατέχει και αυτός υψηλή θέση στη δικαστική επετηρίδα, αλλά και άλλοι ανώτατοι εισαγγελικοί και δικαστές.

Για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, επικρατέστερη θεωρείται η πρώτη στην επετηρίδα Αγγελική Αλειφεροπούλου, ενώ ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ανώτατος δικαστής με μεγάλο κύρος, αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης σε ένα χρόνο.

Για τις θέσεις των έξι αντιπροέδρων στον Αρειο Πάγο, οι υποψηφιότητες είναι πολλές με επικρατέστερες των αρεοπαγιτών Γιώργου Χοϊμέ, Ασπασίας Μαγιάκου και άλλων.

Mε δεδομένο ότι η διαδικασία για την επιλογή της ηγεσίας θα ξεκινήσει από το μηδέν, οι επιλογές της νέας κυβέρνησης θα γίνουν το νωρίτερο αρχές Αυγούστου, καθώς η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που θα λάβει η κυβέρνηση στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου.