515
Γάλλοι αξιωματούχοι μεταφέρουν τα μαύρα κουτιά της πτήσης 302 της Ethiopian Airlines στην υπηρεσία διερεύνησης αεροπορικών δυστυχημάτων, έξω από το Παρίσι | REUTERS

Αποζημιώσεις δισ. ευρώ θα κληθεί να καταβάλει η Boeing για τα δύο δυστυχήματα

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2019, 19:01
Γάλλοι αξιωματούχοι μεταφέρουν τα μαύρα κουτιά της πτήσης 302 της Ethiopian Airlines στην υπηρεσία διερεύνησης αεροπορικών δυστυχημάτων, έξω από το Παρίσι
|REUTERS

Αποζημιώσεις δισ. ευρώ θα κληθεί να καταβάλει η Boeing για τα δύο δυστυχήματα

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2019, 19:01

Η συντριβή των δυο αεροσκαφών Boeing 737-8 Max στην Ινδονησία και την Αιθιοπία θα μπορούσε να γίνει η μεγαλύτερη νομική καταστροφή στην ιστορία της αεροπορίας με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της εταιρείας Boeing.

Ο Ελμαρ Γκιέμουλα, δικηγόρος, εμπειρογνώμονας αεροπορίας και επίτιμος καθηγητής του δικαίου της αεροπορίας στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, εκτιμά: «Η ιδιαιτερότητα των δυο τραγικών δυστυχημάτων είναι οι προφανείς αδυναμίες του σχεδιασμού των αεροσκαφών και, επομένως, υπάρχει ευθύνη για τα προϊόντα της αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρίας Boeing».

«Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο, μια αξίωση αποζημίωσης με ποινικό χαρακτήρα είναι πολύ πιθανή», λέει ο Γκιέμουλα στην Die Welt.

Η Boeing μάλιστα, μπορεί να αποδειχθεί πως γνώριζε τον κίνδυνο ακόμη και πριν από την πρώτη συντριβή στην Ινδονησία. Σίγουρα πάντως, μετά το δεύτερο δυστύχημα, λίγους μήνες μετά, μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανές αποζημιώσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Boeing 737 Max της Lion Airlines, σαν αυτό που συνετρίβη τον περασμένο Οκτώβριο, «παρκαρισμένο» σε αεροδρόμιο κοντά στην Τζακάρτα της Ινδονησίας

Η Boeing παραδέχθηκε πρόσφατα την αναγκαιότητα αναθεώρησης του λογισμικού ελέγχου πτήσης για τα μοντέλα 737 Max, το οποίο είναι πιθανότατα η αιτία της συντριβής των δυο αεροσκαφών. Επί του παρόντος, έχει απαγορευτεί παγκοσμίως η πτήση σε περισσότερα από 370 μοντέλα.

Ο εμπειρογνώμονας του αεροπορικού δικαίου αναφέρει μάλιστα τις ιδιαιτερότητες της αμερικανικής νομολογίας, καθώς η ήδη υψηλή αποζημίωση στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί με βάση το διεθνές δίκαιο να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί από τα δικαστήρια «ως τιμωρία». Οι ειδικοί νομικοί εκτιμούν ότι οι αποζημιώσεις για τα 350 συνολικά θύματα θα μπορούσαν να κοστίσουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο καθηγητής εκτιμά ότι αξίωση για αποζημίωση από την Boeing θα έχουν όχι μόνο οι συγγενείς των θυμάτων, αλλά και οι αεροπορικές εταιρείες που έχουν αγοράσει τα αεροσκάφη. Για παράδειγμα, λόγω της απαγόρευσης πτήσεων των αεροσκαφών αυτών, θα πρέπει να νοικιάσουν τώρα αεροσκάφη αντικατάστασης ή να ανατρέψουν τον προγραμματισμό των πτήσεών τους. Και αυτό θα μπορούσε να κοστίσει δισεκατομμύρια. «Μιλάμε συνολικά για ζημία αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ», λέει ο Γκιέμουλα στην Die Welt.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο (Σύμβαση του Μόντρεαλ), οι δύο αεροπορικές εταιρείες Lion Air και Ethiopian Airlines μετά τις δύο τραγωδίες, θα πρέπει να καταβάλλουν στους συγγενείς των θυμάτων ανά άτομο μέχρι και 120.000 δολάρια. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν οι αεροπορικές εταιρείες ευθύνονται για τα δυστυχήματα. Αυτές οι δαπάνες στη συνέχεια αναμένεται να ζητηθούν από την Boeing.

«Παρόμοια» τα δεδομένα από τα μαύρα κουτιά και για τις δύο πτήσεις

Στο μεταξύ, τα δεδομένα από τα μαύρα κουτιά του Boeing 737 MAX 8 το οποίο συνετρίβη στις 10 Μαρτίου στα ανατολικά της Αντίς Αμπέμπα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 157 άνθρωποι, παρουσιάζουν «σαφείς ομοιότητες» με τη συντριβή, τον Οκτώβριο, ενός αεροσκάφους του ίδιου τύπου της ινδονησιακής εταιρείας Lion Air.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε την Κυριακή το υπουργείο Μεταφορών της Αιθιοπίας.

«Κατά τη διάρκεια της έρευνας στον καταγραφέα δεδομένων πτήσης (FDR), παρατηρήθηκαν σαφείς ομοιότητες μεταξύ της πτήσης 302 της Ethiopian Airlines και της πτήσης 610 της Lion Air», είπε η υπουργός Νταγκμαουίτ Μόγκες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι η προκαταρκτική έκθεση για τα αίτια της συντριβής της πτήσης 302 θα δοθεί στη δημοσιότητα σε 30 ημέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...