973
Η Μονή Εσφιγμένου | facebook.com/esphigmenou

Αποθρασύνονται οι εντολοδόχοι του Πούτιν στο Αγιον Ορος

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2022, 13:19
Η Μονή Εσφιγμένου
|facebook.com/esphigmenou

Αποθρασύνονται οι εντολοδόχοι του Πούτιν στο Αγιον Ορος

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2022, 13:19

Εν μέσω «πολεμικού κλίματος» μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας (με θρυαλλίδα την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας) και καταγγελιών για τον ρωσικό επεκτατισμό και την ανεξέλεγκτη δράση ρώσων υπερεθνικιστών στο Αγιον Ορος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ετοιμάζεται για την ιδιαίτερα κρίσιμη –λόγω της συγκυρίας– επίσκεψή του στην Αθωνική Πολιτεία το τριήμερο 27, 28 και 29 Μαΐου.

Κατά την παραμονή του στο Αγιον Ορος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Ιερά Κοινότητα και τις Μονές Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων και Καρακάλλου.

Ο κ. Βαρθολομαίος είχε ανακοινώσει την επίσκεψή του στην Αθωνική Πολιτεία τον Μάρτιο του 2022 κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν τότε ο καθηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος και πατέρες της Μονής, αλλά και ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος λίγες ημέρες νωρίτερα.

«Αυτή η επίσκεψις των με φέρνει πίσω νοερώς εις το Άγιον Όρος. Εις τα σεβάσματα της πίστεώς μας. Το Άγιον Όρος το οποίον, συν Θεώ, θα επισκεφθώ για ακόμη μια φορά εις το τέλος του προσεχούς Μαΐου όπως συμφωνήσαμε πρόσφατα με τον κύριο Διοικητή που ήταν εδώ στο Φανάρι», είχε αναφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Στην ίδια συνάντηση, ο κ. Βαρθολομαίος είχε ζητήσει την εκκένωση του κεντρικού κτιρίου της Μονής Εσφιγμένου από καταληψίες και την εφαρμογή των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων το συντομότερο δυνατόν.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την Αθωνική Πολιτεία ήταν στις 20 Οκτωβρίου 2021, προσκεκλημένος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών του νέου Καθολικού της Μονής.

Οπως προαναφέρθηκε, η επίσκεψη Βαρθολομαίου στο Αγιον Ορος χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς από το αποτέλεσμά της και την ανταπόκριση που θα έχουν τα μηνύματα του Οικουμενικού Πατριάρχη, θα κριθούν εν πολλοίς οι παρεμβάσεις προστασίας και ελέγχου της αγιορείτικης μοναστικής κοινότητας σε κυβερνητικό επίπεδο.

Και αυτό διότι καταγγελίες όπως αυτή του ηγουμένου της Μονής Εσφιγμένου, για την ολοένα και θρασύτερη δράση ρωσικών στοιχείων, φέρεται να προκαλούν έντονο προβληματισμό και να έχουν αποτελέσει αντικείμενο συσκέψεων κυβερνητικών στελεχών που παρακολουθούν διακριτικά το θέμα.

Μιλώντας στη γερμανική Βild, ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου υποστηρίζει ότι στον χώρο επιρροής των ρωσικών μοναστηριών τελούνται και ποινικά αδικήματα: «Ενημερώσαμε τις ελληνικές αρχές για την παράνομη άφιξη ταχύπλοων, τα οποία ουδέποτε ελέγχονται από την ακτοφυλακή, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα σκάφη. Ο λιμενάρχης ενημέρωνε τους κατόχους τους κάθε φορά που τα πλοία της Ακτοφυλακής έκαναν περιπολία ή ετοιμάζονταν να επέμβουν. Όταν η Αστυνομία συνέλαβε τον επικεφαλής της τοπικής ακτοφυλακής, εντοπίστηκαν κάποιες γυναίκες που είχαν ξεβραστεί στην ακτή. Εάν θυμάμαι καλά, ήταν από την Ουκρανία».

«Το ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί το Άγιον Όρος ως δούρειο ίππο για να βάλει πόδι στην Ευρώπη και να υπονομεύσει την ΕΕ, αποτελούσε πάντοτε κοινό μυστικό. Αλλά αυτή η υπονόμευση έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις. Ρώσοι και φιλορώσοι έχουν καταλάβει το μοναστήρι μας εδώ και χρόνια και καμία κυβέρνηση ή Αρχή δεν τολμά να κάνει κάτι», υπογραμμίζει και συνεχίζει στην περιγραφή του:

«Πλούσιοι Ρώσοι και οι αποκαλούμενοι ολιγάρχες πάντα έρχονταν στο Αγιον Όρος. Όλοι το ξέρουν αυτό, όχι μόνο εγώ. Έχουν χαρίσει πολλά χρήματα σε μερικά μοναστήρια, ιδιαίτερα στον Άγιο Παντελεήμονα. Δεν ήταν τυχαία η παρουσία τους, ούτε οι δωρεές τους ήταν τυχαίες. Αυτές οι επισκέψεις έχουν ιδιαίτερη συμβολική σημασία και εντάσσονται στα επεκτατικά σχέδια που πάντα είχε η Ρωσία για τον Αθω».

Είχε προηγηθεί, στα τέλη Απριλίου, μία ακόμη καταγγελία (εδώ) για την παρουσία ρώσων υπερεθνικιστών στο υπό κατάληψη κτίριο της Μονής, (με επικεφαλής κάποιον ιερέα) «φέροντες σημαία της πάλαι ποτέ Ρωσικής Αυτοκρατορίας, μαζί με τον αντίστοιχο θυρεό του εθνοσήμου και την εικόνα του τσάρου».

 

Οπως υπογραμμιζόταν στη σχετική ανάρτηση (δείτε την επάνω) «μόνο τυχαίες δεν είναι οι σχέσεις των καταληψιών με ρώσους υπερεθνικιστές, νοσταλγούς της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της για κάθοδο στο Αιγαίο», ενώ «τα ίδια σύμβολα, σημαίες και λάβαρα χρησιμοποιούνται σε πορείες υπερεθνικιστών ρατσιστών στη Μόσχα».

Μεταξύ άλλων, γινόταν επίσης λόγος για ανάρτηση ρωσικών λαβάρων στο υπό κατάληψη κτίριο και για έλεγχο στην είσοδο, ώστε να μπαίνουν μόνον όσοι έχουν λάβει έγκριση από τον επικεφαλής της κατάληψης:

«Επί μακρόν ήταν κρεμασμένο ρωσικό στρατιωτικό λάβαρο στο αρχονταρίκι του κατειλημμένου κτιρίου.

Ρώσοι εθνικιστές με τα λάβαρά τους στη Μονή Εσφιγμένου/ facebook.com/esphigmenou

Στην κατάληψη δεν μπορεί να μπει όποιος θέλει. Μόνο αν είναι συστημένος ή συμφωνεί μαζί τους μετά από μικρή κατήχηση περί των ιδεών τους και αφού πάρει έγκριση από τον αρχηγό της κατάληψης.

Οι καταληψίες ελέγχουν ποιος μπαίνει μέσα και δεν επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον διαφωνεί μαζί τους ή φέρει λάβαρα και λοιπά στοιχεία με τα οποία διαφωνούν, στην οποία περίπτωση τους ζητούν να τα μαζέψουν.

[…] Ο αρχηγός της κατάληψης παρουσιάστηκε σε τηλεοπτικό δελτίο λέγοντας τη γελοία δικαιολογία πως άνοιξε τις πόρτες του μοναστηριού στους σημαιοφόρους Ρώσους εθνικιστές, διότι διψούσαν και ήθελαν νερό».

Οι Κοζάκοι…

«Στο παρελθόν», καταγγέλλει ακόμη ο  ηγούμενος της Μονής, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, «έχουν επισκεφθεί το υπό κατάληψη κεντρικό κτίριο της Μονής μας Ρώσοι Κοζάκοι εθνικιστές (φωτογραφία κάτω) με τις στρατιωτικές τους στολές. Η επίσκεψη έγινε συνοδεία κάποιων ιερέων που ήταν μαζί τους. Οι Ρώσοι Κοζάκοι είναι σώμα πολιτοφυλακής, κάνουν περιπολίες και παρεμβαίνουν υπέρ των συμφερόντων της ρωσικής εξουσίας».

Οι Λύκοι της Νύχτας με τις ευλογίες Κυρίλλου – Πούτιν…

Τα στοιχεία αυτά, υποστηρίζει, έχουν σχέσεις και συνεργασία με το καθεστώς της Μόσχας, με την ευλογία είτε του ρώσου πατριάρχη Κυρίλλου, είτε του ίδιου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. «Το Όρος γενικότερα, συχνά επισκέπτονται ομάδες ρώσων εθνικιστών. Για παράδειγμα, μια από αυτές τις ομάδες είναι το εθνικιστικό κίνημα “40 σαραντάρια”, αλλά και η ομάδα “Λύκοι της Νύχτας” […] Ολες αυτές οι εθνικιστικές ομάδες λειτουργούν σε συνεργασία με το καθεστώς της Μόσχας. Είτε ευλογούνται από τον ρώσο πατριάρχη, είτε συγχαίρονται από τον πρόεδρο της Ρωσίας», αναφέρει.

…και τα όνειρα απόσχισης

Στην καταγγελία της Μονής υπογραμμίζεται τέλος ότι «ο πρώην ρώσος πρωθυπουργός Στεπάσιν πρότεινε, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό SPIEGEL, το Αγιον Ορος να γίνει ανεξάρτητο κράτος, δηλαδή να αποκοπεί από την Ελλάδα», καθώς όπως σημειώνεται, «η ίδια η ρωσική ηγεσία θεωρεί τμήμα του Αγίου Ορους ως “μικρή άκρη της Ρωσίας”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...