378
Τα μέλη του ισπανικού κοινοβουλίου χειροκροτούν τον Ζελένσκι που διακρίνεται σε γιγαντοοθόνη αριστερά | REUTERS/Juan Medina

Αποθέωση Ζελένσκι στο ισπανικό κοινοβούλιο: Η Μαριούπολη είναι η Γκερνίκα του 2022

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2022, 20:28
Τα μέλη του ισπανικού κοινοβουλίου χειροκροτούν τον Ζελένσκι που διακρίνεται σε γιγαντοοθόνη αριστερά
|REUTERS/Juan Medina

Αποθέωση Ζελένσκι στο ισπανικό κοινοβούλιο: Η Μαριούπολη είναι η Γκερνίκα του 2022

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2022, 20:28

To ισπανικό κοινοβούλιο ήταν, την Τρίτη, ο τελευταίος σταθμός της ιδιότυπης «περιοδείας» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος με ομιλίες στα νομοθετικά σώματα των χωρών της Δύσης κρατά το θέμα της Ουκρανίας «ζεστό», ευαισθητοποιώντας πολιτικούς και λαούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας για τα δεινά που υφίστανται οι Ουκρανοί από τους ρώσους εισβολείς.

Ο Ζελένσκι καταχειροκροτήθηκε από τους ισπανούς βουλευτές, σε μια ειδική συνεδρίαση στη Μαδρίτη —την Πέμπτη αναμένεται η ομιλία του ουκρανού προέδρου και στο ελληνικό κοινοβούλιο, από το οποίο όμως, ως γνωστόν θα απουσιάζουν δεκάδες βουλευτές.

Στη Μαδρίτη, πάντως, το κλίμα ήταν ενθουσιώδες για τον Ζελένσκι, ο οποίος παραλλήλισε τον πόλεμο στη χώρα του με τη σφαγή στη Γκερνίκα, την κωμόπολη στη Χώρα των Βάσκων που βομβαρδίστηκε το 1937 από την αεροπορία του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος στήριξε τον μετέπειτα δικτάτορα της Ισπανίας Φραντσίσκο Φράνκο κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.

«Είμαστε στον Απρίλιο του 2022 αλλά θα πίστευε κανείς ότι είναι Απρίλιος του 1937, όταν ο κόσμος έμαθε τι συνέβη σε μια από τις πόλεις σας, την Γκερνίκα», είπε ο Ζελένσκι σε ομιλία του στην ισπανική Βουλή.

Ο ουκρανός πρόεδρος, που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε μιλήσει μέσω βιντεοκλήσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνέκρινε την Γκερνίκα με τη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό και όπου «δεν απέμειναν παρά μονάχα ερείπια, όπου το 90% των κτιρίων καταστράφηκε, όπου οι άνθρωποι πεθαίνουν».

Η σφαγή της Γκερνίκα ενέπνευσε έναν από τους διασημότερους πίνακες του Πάμπλο Πικάσο, ένα συγκλονιστικό, αντιπολεμικό έργο που εικονίζει τα δεινά του πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της δεκάλεπτης ομιλίας του ο Ζελένσκι καταχειροκροτήθηκε από τους ισπανούς βουλευτές, οι οποίοι σηκώθηκαν και όρθιοι για να τιμήσουν τον ομιλητή.

«Όπως το είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι, δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα ξαναβλέπαμε εικόνες βομβαρδισμών και σφαγής των αθώων αμάχων στο ευρωπαϊκό έδαφος», σχολίασε ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Πέδρο Σάντσεθ κατά το σύντομο μήνυμά του στο περιθώριο της ομιλίας Ζελένσκι (REUTERS/Juan Medina)

Το απόγευμα της 26ης Απριλίου 1937 η Γκερνίκα (που στα ελληνικά συχνά αποκαλούμε Γκουέρνικα) βομβαρδίστηκε από τους Ναζί – ήταν η πρώτη πόλη στην Ιστορία που καταστράφηκε από αεροπορική επιδρομή η οποία στοχοθετούσε αμάχους. Μέχρι και σήμερα οι πηγές δεν συμφωνούν για τον απολογισμό: οι βασκικές αρχές έκαναν λόγο για 1.654 νεκρούς ενώ άλλοι ιστορικοί μιλούν για 150-300.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...