335
Ο Λούλα σε συγκέντρωση οπαδών του πριν τη φυλάκισή του | REUTERS/Rodolfo Buhrer/File photo

Βραζιλία: Ο Λούλα αποσύρθηκε από τις εκλογές – και τώρα τι;

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2018, 07:34
Ο Λούλα σε συγκέντρωση οπαδών του πριν τη φυλάκισή του
|REUTERS/Rodolfo Buhrer/File photo

Βραζιλία: Ο Λούλα αποσύρθηκε από τις εκλογές – και τώρα τι;

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2018, 07:34

Ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα απέσυρε αιφνιδιαστικά την υποψηφιότητά του για την προεδρία της χώρας, τερματίζοντας έτσι τη νομική μάχη ενάντια στην απαγόρευση να κατέλθει στις εκλογές, λόγω της καταδίκης του για διαφθορά.

Η απόσυρση του ακόμη δημοφιλούς Λούλα ντα Σίλβα επιτρέπει στον νυν υποψήφιο αντιπρόεδρο του Κόμματος των Εργαζομένων (PT) Φερνάντο Χαντάντ να διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές της 7ης Οκτωβρίου.

Η πρόεδρος του κόμματος, Γκλέισι Χόφμαν, ανακοίνωσε την απόφαση στους υποστηρικτές του Λούλα έξω από το αρχηγείο της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην πόλη Κουριτίμπα, όπου βρίσκεται φυλακισμένος από τον περασμένο Απρίλιο ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς, εκτίοντας ποινή 12 ετών κάθειρξης για παθητική δωροδοκία.

Κάποιοι από τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου παραμένουν έξω από τη φυλακή από την πρώτη στιγμή του εγκλεισμού του Λούλα, που ήταν πρόεδρος από το 2003 ως το 2010. Προ ημερών τον είχε επισκεφτεί στη φυλακή ο πρώην πρόεδρος της Ευρωβουλής και υποψήφιος για την καγκελαρία με το SPD Μάρτιν Σουλτς.

Παρά την φυλάκιση και τη σκανδαλολογία των περασμένων ετών, ο 72χρονος Λούλα ντα Σίλβα ερχόταν πρώτος στις δημοσκοπήσεις έναντι όλων των άλλων υποψηφίων.

Πριν από δύο εβδομάδες το εκλογοδικείο της Βραζιλίας είχε απορρίψει την υποψηφιότητα του Λούλα ντα Σίλβα λόγω της καταδίκης. Η πλευρά του Λούλα είχε προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο υπέρ του υποψηφίου με προσφυγές και εφέσεις, αλλά τελικά φαίνεται ότι οι ελπίδες να ανατρέψει την αρχική απόφαση απαγόρευσης ήταν λίγες.

Ο Χαντάντ με την υποψήφια για την αντιπροεδρία Μανουέλα ντ’Αβίλα (REUTERS/Rodolfo Buhrer)

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια ασυνήθιστη προεκλογική εκστρατεία αυτή που διεξάγεται στη Βραζιλία.

Ο δημοφιλέστερος υποψήφιος απαγορεύεται να κατέλθει στην αναμέτρηση και ο βασικός του αντίπαλος, ο ακροδεξιός Ζαϊρ Μπολσονάρου αναρρώνει από επίθεση με μαχαίρι που λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή.

Ο 55χρονος Χαντάντ είναι πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην δήμαρχος του Σάο Πάολο. Ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, πόσο μάλλον σε φτωχές περιοχές της χώρας που παραδοσιακά στήριζαν τον Λούλα.

Η τελευταία δημοσκόπηση τού δίνει μόλις 8% έναντι 26% του Μπολσονάρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...