282
Σε πρώτο πλάνο (από αριστερά) η Αν Κόφεϊ, ο Κρις Λέσλι, ο Γκάβιν Σούκερ και η Λουτσίντα Μπέργκερ, τέσσερις από τους επτά ανεξάρτητους | REUTERS/Simon Dawson

«Αποστασία» επτά βουλευτών από τους Εργατικούς – Ράπισμα σε Κόρμπιν

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2019, 13:49
Σε πρώτο πλάνο (από αριστερά) η Αν Κόφεϊ, ο Κρις Λέσλι, ο Γκάβιν Σούκερ και η Λουτσίντα Μπέργκερ, τέσσερις από τους επτά ανεξάρτητους
|REUTERS/Simon Dawson

«Αποστασία» επτά βουλευτών από τους Εργατικούς – Ράπισμα σε Κόρμπιν

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2019, 13:49

Με το ρολόι προς το Brexit να μετρά αντίστροφα και να απομένουν 40 ημέρες, το Εργατικό Κόμμα βυθίζεται  στη κρίση με την ανεξαρτητοποίηση επτά βουλευτών, οι οποίοι έσπευσαν κιόλας να σχηματίσουν τη δική τους κοινοβουλευτική ομάδα.

Είναι ο Μάικ Γκέιπς, η Αν Κόφεϊ, ο Κρις Λέσλι, η Λουτσιάνα Μπέργκερ, ο Τσούκα Ουμούνα, η Αντζελα Σμιθ και ο Γκάβιν Σούκερ.

Αφορμή της διαμαρτυρίας ήταν η θέση του Τζέρεμι Κόρμπιν για το Brexit αλλά και οι κατηγορίες εναντίον του για αντισημιτισμό που διακινούνται στο κόμμα εδώ και πολλούς μήνες, παρά τις διαψεύσεις σε όλους τους τόνους.

Οι βουλευτές, που ήδη έχουν έτοιμη την ιστοσελίδα της ομάδας τους η οποία θα λέγεται «Ανεξάρτητη Ομάδα», δεν θα σχηματίσουν κόμμα. Μιλούν όμως σαφώς για ένα «πρώτο βήμα» και καλούν και άλλους συναδέλφους τους να συνταχτούν μαζί τους «για να οικοδομήσουμε μια νέα πολιτική».

Εξηγούν ότι «η πολιτική είναι χαλασμένη, χωρίς να υπάρχει λόγος να είναι έτσι» και επιδιώκουν να την αλλάξουν.

Ολοι, όπως σημειώνει το BBC, επικαλούνται προσωπικούς λόγους για την αποχώρησή τους από το κόμμα και μιλούν για μια «οδυνηρή και δύσκολη απόφαση».

Μία από τους επτά, η Λουτσιάνα Μπέργκερ, είπε ότι το κόμμα έχει γίνει «θεσμικά αντισημιτικό» γεγονός που την κάνει να αισθάνεται ντροπή για την παραμονή της σε αυτό. Από την πλευρά του, ο Μάικ Γκέιπς σχολίασε ότι «γίνεται όλο και πιο σαφές ότι ηγετικά πρόσωπα στο κόμμα δεν θέλουν να σταματήσουν το Brexit».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν περιορίστηκε να δηλώσει απογοητευμένος από τη στάση των βουλευτών που αισθάνονται ότι δεν μπορούν να συνταχθούν «με πολιτικές που ενέπνευσαν εκατομμύρια ανθρώπους το 2017». Σε υψηλότερους τόνους κινήθηκε η νεολαία του κόμματος, που έκανε λόγο για «δειλούς και προδότες», ενώ άλλοι βουλευτές κατηγόρησαν τους πρώην συναδέλφους τους για έμμεση ενίσχυση των Τόρις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...