372
Ενα τραπεζικό «ναυάγιο» στη στεριά επηρεάζει και τις εμπορικές δραστηριότητες στη θάλασσα | REUTERS/Paulo Whitaker/File Photo

Απόνερα για έλληνες πλοιοκτήτες μετά το «ναυάγιο» της Credit Suisse

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2023, 21:30
Ενα τραπεζικό «ναυάγιο» στη στεριά επηρεάζει και τις εμπορικές δραστηριότητες στη θάλασσα
|REUTERS/Paulo Whitaker/File Photo

Απόνερα για έλληνες πλοιοκτήτες μετά το «ναυάγιο» της Credit Suisse

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2023, 21:30

Η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal εμβαθύνει στις επιπτώσεις της εξαγοράς της UBS Group AG σε ό,τι αφορά τα ναυτιλιακά δάνεια που εξέδιδε και για έλληνες πλοιοκτήτες.

Σε άρθρο του Κώστα Πάρις, η WSJ επικαλείται ειδικούς οι οποίοι έχουν γνώση του θέματος και σημειώνουν ότι η UBS πιθανότατα θα συρρικνώσει το χαρτοφυλάκιο των 10 δισ. δολαρίων που κληρονόμησε από την Credit Suisse – την οποία και εξαγόρασε.

Η εξέλιξη αυτή έχει σημασία, καθώς η Credit Suisse είναι ο δέκατος μεγαλύτερος δανειστής της Ναυτιλίας παγκοσμίως. Περίπου το ήμισυ του χαρτοφυλακίου της περιλαμβάνει, μάλιστα, έλληνες πλοιοκτήτες, που χρησιμοποιούν τις καταθέσεις τους στην τράπεζα ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση νέων πλοίων. 

Σύμφωνα με την WSJ, τα ανώτερα στελέχη της Credit Suisse δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη για τις αλλαγές, ωστόσο πολλοί αναμένουν ότι η UBS θα προχωρήσει όντως στη μείωση της χρηματοδότησης των πλοίων και ότι το χαρτοφυλάκιο θα συρρικνωθεί.

Εκπρόσωπος της UBS δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα πως, παρότι είναι πολύ νωρίς για να κρίνει κανείς αν η τράπεζα θα διατηρήσει ή θα πουλήσει το χαρτοφυλάκιο της ναυτιλίας, «οι συναλλαγές με έλληνες πελάτες είναι σημαντικές». 

«Η επιχειρηματική μας δραστηριότητα για τη διαχείριση περιουσίας στην Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας στην περιοχή και επιδιώκουμε να αναπτυχθούμε» προσέθεσε ο εκπρόσωπος της ελβετικής τράπεζας. 

Πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαδικασία της εξαγοράς Credit Suisse από την UBS ανέφεραν ότι η πώληση του χαρτοφυλακίου θα μπορούσε να παροτρύνει τους καταθέτες να μετακινήσουν τους λογαριασμούς τους αλλού. Ωστοσο, η σταδιακή εγκατάλειψη των ναυτιλιακών δανείων θα απαιτήσει χρόνο. 

Οι έλληνες πλοιοκτήτες εκτιμάται ότι διατηρούν πάνω από 1 δισ. δολάρια σε ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Οι εκτιμήσεις για το ποσό προέρχονται από «άτομα που γνωρίζουν το θέμα», σύμφωνα με την WSJ. Ορισμένοι αναλυτές σχολίασαν, ωστόσο, ότι οι πλοιοκτήτες δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να βρουν άλλες τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν τα πλοία τους.

«Η ναυτιλιακή πελατεία της Credit Suisse αποτελείται από ποιοτικούς και οικονομικά ισχυρούς ιδιοκτήτες πλοίων, που θα μπορούσαν εύκολα να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους με άλλους πρόθυμους δανειστές» δήλωσε ο Τεντ Πετρόπουλος, επικεφαλής της Petrofin Research με έδρα την Αθήνα, η οποία παρακολουθεί τα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...