555
Από την πρόσφατη συνάντηση των δύο ηγετών και των αντιπροσωπειών τους στο Λονδίνο | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Αθήνα: Απομόνωση της Τουρκίας και ακύρωση της συμφωνίας με Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2019, 11:46
Από την πρόσφατη συνάντηση των δύο ηγετών και των αντιπροσωπειών τους στο Λονδίνο
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Αθήνα: Απομόνωση της Τουρκίας και ακύρωση της συμφωνίας με Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2019, 11:46

Η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας και η ακύρωση της συμφωνίας με τη Λιβύη είναι ο διπλός στόχος που θέτει η κυβέρνηση, λίγα 24ωρα μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο και μερικά 24ωρα πριν από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην καρδιά της ΕΕ για την σύνοδο κορυφής.

Στις Βρυξέλλες, όπου θα βρεθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σειρά επαφών με αρχηγούς κρατών θέτοντας ευθέως το ζήτημα της συμφωνίας ανάμεσα σε Άγκυρα και Τρίπολη, όπως και αυτό με το Μεταναστευτικό.

Ο Πρωθυπουργός δεν προτίθεται να επιτρέψει στην Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα ούτε και να θεωρεί την Ανατολική Μεσόγειο ως χώρο προνομιακό για να προωθήσει τα σχέδιά της και σε αυτό θα έχει και την πλήρη στήριξη της Γαλλίας.

Ούτως ή άλλως, η υπογραφή της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη ήδη έτυχε διεθνούς αποδοκιμασίας και από εργαλείο πίεσης του Ερντογάν, μπορεί πλέον να μετατραπεί σε όπλο στη φαρέτρα Μητσοτάκη.

Κάτι που επεσήμανε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντάς του ότι «αυτό δεν πρόκειται να το δεχθώ ούτε εγώ, ούτε η ΕΕ».

Οι δυο ηγέτες μονοπώλησαν την κουβέντα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μόνοι που πήραν τον λόγο στη συνάντηση του Λονδίνου ήταν ο οι κ.κ Μητσοτάκης και ο Ερντογάν, με την συζήτηση να κινείται γύρω από τρία μεγάλα θέματα.

Το πρώτο ήταν η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση θαλασσίων ΑΟΖ που δημιουργεί ένταση και αποσταθεροποίηση στη Μεσόγειο αφού η Άγκυρα θέλει να σφετεριστεί ΑΟΖ που ανήκουν εξόφθαλμα στην Ελλάδα.

Το δεύτερο ήταν το θέμα της επανεργοποίησης των στρατιωτικών ΜΟΕ για να αποτραπεί ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου.

Και το τρίτο θέμα ήταν το Μεταναστευτικό.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε καταρχάς ότι η συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης δεν έχει καμία νομική βάση:

«Η συμφωνία με τη Λιβύη είναι νομικά άκυρη. Είναι σαν να λέει ότι η Ελλάδα και η Κρήτη δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν πρόκειται να το δεχθώ. Και δεν πρόκειται να το δεχθεί ούτε η ΕΕ».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην συνάντηση που είχε με τον τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας στον Ερντογάν την αντιφατική του στάση αλλά και την ασυνέπεια λόγων και έργων του:

«Πέρασαν λιγότεροι από τρεις μήνες από τη συνάντησή μας στη Νέα Υόρκη όπου συζητήσαμε τρόπους για τη βελτίωση των σχέσεων μας. Τι έγινε σε αυτούς τους τρεις μήνες; Η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ γεωγραφικές συντεταγμένες των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπογράψατε ΜΟU με τη Λιβύη που αποτελεί ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελλάδας».

Και συνέχισε και για το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό λέγοντας στον τούρκο πρόεδρο ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια σαφής αλλαγή στάσης της Τουρκίας στη διαχείριση του Προσφυγικού, καθώς η τουρκική ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα της ελληνικής Ακτοφυλακής όταν εντοπίζονται λέμβοι με πρόσφυγες και μετανάστες εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων και το ξεκαθάρισε στον Ερντογάν:

«Στο Μεταναστευτικό τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται η τουρκική ακτοφυλακή. ‘Ολα αυτά μόνο επανεκκίνηση δεν δείχνουν. Αν πράγματι θέλετε να κάνουμε επανεκκίνηση, όπως είχατε πει, να το δείχνουμε έμπρακτα».

Και συνέχισε:

«Το ζήτημα αυτό αποτελεί ένα αγκάθι στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας-ΕΕ. Οι ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το ’17 και το ’18. Να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία. Να τη στηρίξουμε απόλυτα γιατί είναι αμοιβαία ωφέλιμη. Κι εμείς θα σας στηρίξουμε να πάρετε πρόσθετη οικονομική βοήθεια», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...