| REUTERS/Tom Brenner
Επικαιρότητα

Απόλυτος ξεπεσμός: Ο Τραμπ πίεζε για να του «βρουν» 11.780 ψήφους στην Τζόρτζια

Η αμερικανική δημοκρατία συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάρρευση εξαιτίας των εξωθεσμικών χειρισμών του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ. Η Washington Post δημοσιεύει συνομιλία του με τον υπουργό Εσωτερικών της Τζόρτζια, τον οποίο εκβίαζε για να του εξασφαλίσει τις ψήφους που χρειαζόταν για να κερδίσει
Protagon Team

Οποιος πίστευε ότι τα όσα ήδη ξέρουμε για τον Ντόναλντ Τραμπ συνιστούν τον πάτο της πολιτικής, διαψεύστηκε. Μετά τα όσα αποκάλυψε την Κυριακή η Washington Post, είναι σαφές ότι αμερικανική δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με ασύμμετρες απειλές που την υπονομεύουν ανοιχτά και ανερυθρίαστα, αποκαλύψεις που κατά κάποιους κάνουν τα όσα διέπραξε ο Ρίτσαρντ Νίξον να μοιάζουν με πταίσμα.

Λίγες ώρες αφού μερικοί γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (με επικεφαλής τον ανεκδιήγητο Τεξανό Τεντ Κρουζ) διεμήνυσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία, αποκαλύπτεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ απαιτούσε από τον υπεύθυνο για τις εκλογές στη Τζόρτζια να του «βρει» μερικές χιλιάδες ψήφους ώστε να κερδίσει την πολιτεία! Ενας ωμός εκβιασμός από τον πρόεδρο της χώρας προς έναν κρατικό αξιωματούχο, ώστε να παρανομήσει!

Σύμφωνα με την Washington Post που δημοσίευσε το σχετικό ηχητικό απόσπασμα,  o Τραμπ σε μια απελπισμένη προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία άσκησε αφόρητη πίεση —με τον γνωστό γκανγκεστερικό συνδυασμό απειλών και παραινέσεων— στον Μπραντ Ράφενσπεργκερ ώστε να του βρει τις ψήφους που… λείπουν για να ανατρέψει το αποτέλεσμα της 3ης Νοεμβρίου στην Τζόρτζια.

Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου οι τοπικές επαναληπτικές εκλογές για τους γερουσιαστές, μπορεί να αλλάξουν την κομματική ισορροπία στο Σώμα της Γερουσίας, υπέρ των Δημοκρατικών.

Ως γνωστόν, ο Μπάιντεν κέρδισε την Τζόρτζια, μια παραδοσιακά ρεπουμπλικανική πολιτεία του αμερικανικού Νότου, με οριακή διαφορά (2.473.633 ψήφοι έναντι 2.461.854 του Τραμπ, 49,5% – 49,3%). Ήταν μια σημαντικότατη επικράτηση του Μπάιντεν, υποψηφίου των Δημοκρατικών, για την οικονομία των εκλεκτόρων που δίνουν και την τελική νίκη. Οπως και αλλού (Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια, Αριζόνα) ο Τραμπ αμφισβήτησε και στην Τζόρτζια το αποτέλεσμα, χωρίς βέβαια επιτυχία, η επανακαταμέτρηση ανέδειξε εκ νέου νικητή τον Μπάιντεν.

Ετσι, κατέφυγε σε έναν ωμό εκβιασμό κατά του Ρεπουμπλικανού Ράφενσμπεργκ, ο οποίος στην Τζόρτζια έχει αρμοδιότητες που θα είχε στην Ελλάδα ο υπουργός Εσωτερικών. Σύμφωνα με την Post, ο πρόεδρος Τραμπ μιλούσε επί μία ώρα στο τηλέφωνο με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο, ουσιαστικά εκβιάζοντάς τον να του «βρει» όσες ψήφους χρειαζόταν.

Στην τηλεφωνική τους συνομιλία, την οποία εξασφάλισε η εφημερίδα, ο Τραμπ ακούγεται να μιλά πότε υποτιμητικά και πότε κολακευτικά στον Ράφενσπεργκερ. Σε άλλα σημεία τον παρακαλεί να δράσει και σε άλλα τον απειλεί με αόριστες αλλά σαφείς δικαστικές συνέπειες. Κάποια στιγμή τον προειδοποιεί με νόημα ότι «παίρνει μεγάλο ρίσκο».

Και το αποκορύφωμα; Σε ένα σημείο ο  Τραμπ απαιτεί από τον αξιωματούχο της Τζόρτζια να του βρει «τις 11.780 ψήφους» που  χρειαζόταν για να ανατρέψει το αποτέλεσμα και να κερδίσει αυτήν την πολιτεία. Μια πολιτεία από τα κλειδιά της προεδρικής μάχης.

Απέναντι σε αυτά τα πρωτάκουστα αιτήματα ο Ράφενσπεργκερ εξήγησαν στον Τραμπ ότι δεν έχει δίκιο, ότι βασίζεται σε αστήρικτες θεωρίες συνωμοσίας και ότι η νίκη του Τζο Μπάιντεν με διαφορά 11.779 ψήφων ήταν δίκαιη και καθαρή.