387
Το bonding, το «δέσιμο» με συναδέλφους εκτός εργασιακού χώρου, που επιβάλλεται ενίοτε από την εργοδοσία, μπορεί να γίνει επικίνδυνο και καταχρηστικό λόγω της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ | Shutterstock

Απολύθηκε γιατί δεν ήταν… διασκεδαστικός στη δουλειά

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 13:45
Το bonding, το «δέσιμο» με συναδέλφους εκτός εργασιακού χώρου, που επιβάλλεται ενίοτε από την εργοδοσία, μπορεί να γίνει επικίνδυνο και καταχρηστικό λόγω της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ
|Shutterstock

Απολύθηκε γιατί δεν ήταν… διασκεδαστικός στη δουλειά

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 13:45

Ενα υψηλόβαθμο στέλεχος της Cubik Partners, μιας μεγάλης εταιρείας παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής με έδρα το Παρίσι, απολύθηκε το 2015 γιατί ελεγε «όχι» σε σεμινάρια και κοινωνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονταν τα Σαββατοκύριακα και τα οποία, όπως επιβεβαιώθηκε, ήταν βασισμένα στην κουλτούρα της «υπερβολικής χρήση αλκοόλ» και των «ακολασιών».

Ο κ. Τ, όπως ήταν γραμμένος στα δικαστικά έγγραφα, υποστήριξε ότι αυτό το «διασκεδαστικό» κλίμα στην εταιρεία περιλάμβανε «ταπεινωτικές και παρεμβατικές πρακτικές» και ειδικότερα χλευαστικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις, χυδαία παρατσούκλια για συναδέλφους, αλλά και την υποχρέωση να μοιράζεται το κρεβάτι του με άλλον εργαζόμενο, όποτε έμεναν σε ξενοδοχεία, μακριά από τα σπίτια τους.

Το γαλλικό Ανώτατο Δικαστήριο τα άκουσε όλα αυτά, έκρινε και αποφάσισε: ο εργαζόμενος είχε δικαίωμα στην «ελευθερία της έκφρασης» και η άρνηση συμμετοχής σε κοινωνικές δραστηριότητες ήταν μια «θεμελιώδης ελευθερία» βάσει της εργατικής νομοθεσίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και σίγουρα όχι λόγος απόλυσης, γράφει η Washington Post. Και τον δικαίωσε.

Ο άνδρας προσελήφθη από την εταιρεία ως ανώτερος σύμβουλος τον Φεβρουάριο του 2011 και προήχθη σε διευθυντή τον Φεβρουάριο του 2014. Απολύθηκε για «επαγγελματική ανικανότητα» τον Μάρτιο του 2015, επειδή φέρεται ότι δεν τηρούσε τις «αξίες χαράς και καλής διάθεσης» της εταιρείας.

Η εργοδοσία επέκρινε επίσης τον ενίοτε «εύθραυστο και αποθαρρυντικό τόνο» του προς τους υφισταμένους του και την υποτιθέμενη αδυναμία του να δεχτεί σχόλια και διαφορετικές απόψεις.

Η Washington Post ζήτησε την άποψη της εταιρείας, αλλά δεν πήρε απάντηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κουλτούρα μιας εταιρείας για… «ένα ποτάκι», πρόταση που επαναλαμβάνεται πιεστικά από τους προϊσταμένους, μπαίνει στο μικροσκόπιο δικαστικλων διενέξεων. Πρόσφατα περιστατικά αποδεικνύουν ότι το αλκοόλ είναι αναπόσπαστη και υποχρεωτική παράμετρος της επαγγελματικής κουλτούρας των γιάπηδων.

Ενας ελεγκτής εργαζόμενος στην PricewaterhouseCoopers, στην Αγγλία, μήνυσε την εταιρεία κατηγορώντας την ότι «υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς σε μια κοινωνική εκδήλωση που απαιτούσε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ»: από το πολύ ποτό, ο Μάικλ Μπρόκι έπεσε σε κώμα.

Τον Μάρτιο, η ασφαλιστική εταιρεία Lloyd’s του Λονδίνου επέβαλε πρόστιμο-ρεκόρ (περίπου 1,2 εκατ. δολάρια) στην εταιρεία-μέλος Atrium Underwriters για «σοβαρές αποτυχίες», συμπεριλαμβανομένης μιας «νυχτερινής εξόδου αγοριών», όπου υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων και δύο ανώτερα στελέχη, «συμμετείχαν σε ακατάλληλα παιχνίδια μύησης και υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος και έκαναν σεξουαλικά σχόλια για γυναίκες συναδέλφους».

Η Γαλλία είναι μια από τις πιο φιλελεύθερες χώρες στον κόσμο όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ. Η ηλικία κατά την οποία επιτρέπεται, σύμφωνα με τον νόμο, η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους είναι τα 18 χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...