386
Από αριστερά, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο υπουργός Αδωνης Γεωργιάδης και ο γ.γ Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης | Intime/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Απολιγνιτοποίηση: Με ένα ευρώ θα περάσουν οι εκτάσεις της ΔΕΗ στο κράτος

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 17:12
Από αριστερά, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο υπουργός Αδωνης Γεωργιάδης και ο γ.γ Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης
|Intime/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Απολιγνιτοποίηση: Με ένα ευρώ θα περάσουν οι εκτάσεις της ΔΕΗ στο κράτος

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 17:12

Με ένα ευρώ θα περάσουν πολλές εκτάσεις ορυχείων από τη ΔΕΗ στο κράτος στο πλαίσιο της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης, ανέφερε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Σε συνέντευξη Τύπου κατά την παρουσίαση του νομοθετήματος για τη «Δίκαιη Μετάβαση», η οποία αφορά τη στήριξη των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, όπου και μέχρι το 2028 αναμένεται να κλείσουν τα λιγνιτικά εργοστάσια, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης επισήμανε ότι «τα εδάφη έρχονται στο Δημόσιο για να μπορέσει να γίνει η αποκατάσταση από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ακόμη ότι τα εδάφη στην πλειοψηφία τους θα πάνε για χρήσεις αναψυχής. Μάλιστα ανέφερε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) προβλέπονται 300 εκατ. ευρώ σχετικά με αυτή την απόφαση της κυβέρνησης.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, το νομικό πρόσωπο, το οποίο δημιουργείται είναι ένα νομικό πρόσωπο το οποίου ιδιοκτήτης είναι η Πολιτεία. «Γίνεται εκτίμηση των εδαφών που θα μεταφέρει η ΔΕΗ και εφόσον η εκτίμηση είναι ισοδύναμη με την αποκατάσταση, η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει τα εδάφη χωρίς να λάβει κανένα αντίτιμο και στη συνέχεια θα έρθει το RRF με χρήματα να αποκαταστήσει τα εδάφη διά μέσου των εργολαβιών της ΔΕΗ. Δηλαδή, η ΔΕΗ η οποία ρυπαίνει, αποκαθιστά πλήρως τα εδάφη διά της αξίας των γαιών που μεταβιβάζει σε ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου» είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Ακόμη σημείωσε ότι «δεν μπορεί να παραδώσει η ΔΕΗ τα εδάφη εάν δεν υπάρξει αποκατάσταση. Αυτό έλεγε η αρχική συμφωνία. Άρα θα πρέπει να δαπανήσει πολλά χρήματα, γιατί με αυτήν τη συμφωνία τα πήρε» και πρόσθεσε πως «για τη ΔΕΗ, το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης είναι λαχείο. Και ταυτόχρονα και για το Δημόσιο είναι λαχείο, για να κάνει την αποκατάσταση. Είναι μια win – win συμφωνία».

«Το κομμάτι της απολιγνιτοποίησης και μεταφοράς σε μια νέα οικονομία, πια, αποτελεί εθνικό και προσωπικό στοίχημα» ανέφερε με έμφαση ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ έχει υποχρέωση για περιβαλλοντική αποκατάσταση. «Έτσι, αντί να δαπανήσει, γλιτώνει το κόστος και το Δημόσιο αναλαμβάνει αποκατάσταση. Όποιες γαίες θα πάρει, θα τις υπενοικιάζει το Δημόσιο» σημείωσε ο υπουργός και γνωστοποίησε ότι σε αυτή τη φάση τρέχουν οι διαδικασίες εκτιμήσεων.

Σε σχέση με τους χρόνους υλοποίησης του προγράμματος ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «καμιά καθυστέρηση δεν υπάρχει. Ο Κανονισμός Περιφερειακών ενισχύσεων ισχύει από την 1η Ιανουαρίου. Και μια και θα είχαν επιδότηση τότε οι επενδυτές, θα περίμεναν ούτως ή άλλως».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...