894
Από τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 27 Μαΐου 2016 | Nikos Libertas/SOOC

Ο Ολάντ «αποκαλύπτει» αίτημα Τσίπρα προς τον Πούτιν για «ρωσικές δραχμές»

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2016, 21:26
Από τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 27 Μαΐου 2016
|Nikos Libertas/SOOC

Ο Ολάντ «αποκαλύπτει» αίτημα Τσίπρα προς τον Πούτιν για «ρωσικές δραχμές»

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2016, 21:26

Το βιβλίο με τον τίτλο «Ενας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά», το οποίο κυκλοφόρησε την Πέμπτη, περιλαμβάνει εκμυστηρεύσεις του γάλλου προέδρου σε δύο δημοσιογράφους της έγκριτης γαλλικής εφημερίδας Le Monde. Για τους Γάλλους είναι ένα πικάντικο βιβλίο που έρχεται έξι μήνες πριν από τις εκλογές και έχει σπαρταριστές αποκαλύψεις για τις μύχιες σκέψεις του προέδρου τους: για την ταραχώδη σχέση του με την απατημένη Βαλερί Τριερβελέρ, για τις σνομπ απόψεις του για τους ποδοσφαιριστές της εθνικής Γαλλίας κλπ. – κέφι να υπάρχει και ο Ολάντ προσφέρεται για πολλά. Αλλά για τους Ελληνες το βιβλίο έχει ήδη αποκτήσει άλλη (πολιτική) διάσταση.

Σε αυτό εμφανίζεται ο Ολάντ να περιγράφει μια συνομιλία του με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Οπως διηγείται, ο ρώσος πρόεδρος τού ανέφερε ότι ο Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα τον Απρίλιο του 2015, λίγους μήνες δηλαδή πριν από το δημοψήφισμα και τα capital controls, τον ρώτησε εάν θα μπορούσε να τυπώσει χαρτονομίσματα δραχμής στη Ρωσία.

Ο Πούτιν και η δραχμή

Πρόκειται για ένα επεισόδιο που θα γίνει… σίριαλ. Και αυτό υπάρχει στο βιβλίο των Ζεράρ Νταβέ και ο Φαμπρίς Λομ, των δύο δημοσιογράφων: το τηλεφώνημα του Πούτιν στον Ολάντ, το οποίο ο γάλλος πρόεδρος κατάλαβε ότι ήταν μια προειδοποίηση ότι η Ρωσία ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα σε περίπτωση Grexit.

Πούτιν: «Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία (…) Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτήρια για να το κάνουν».

dimosievma_drax
Το επίμαχο απόσπασμα (στα γαλλικά) από το δημοσίευμα της εφημερίδας «La Tribune»

Απόδειξη, σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου, ότι στην ελληνική κυβέρνηση εκείνη τη στιγμή σκέφτηκαν πραγματικά να φύγουν από την Ευρώπη.

Και ο Πούτιν συνεχίζει: «Ηθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις ότι δεν είναι κάτι που επιθυμούμε».

Και η ανάλυση του Ολάντ, όπως γράφεται στο βιβλίο:

«Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ισως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ και, δεύτερον, για να μου πει –και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί».

Η αντίδραση του Μαξίμου

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου απαντώντας στα όσα αναφέρει ο Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο σημείωναν το βράδυ της Πέμπτης: «Υπήρξαν επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από τον έλληνα Πρωθυπουργό».

Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΝΔ

«Αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι ο κ. Τσίπρας αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Ερήμην των πολιτών και σε αντίθεση με την εντολή που είχε λάβει από τον ελληνικό λαό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. «Ολοι συνειδητοποιούν ότι με τον κ. Τσίπρα δεν μπορεί να υπάρχει καμία ασφάλεια για την πορεία που ακολουθεί η χώρα. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι στον κατήφορο που οδηγεί τη χώρα με την πολιτική του δεν θα ξανασκεφτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο», προσθέτει η Πειραιώς.

Ποτάμι: «Ηρθε η ώρα να απολογηθεί ο Αλέξης Τσίπρας»

Να απολογηθεί «για τα όσα επικίνδυνα έγιναν και χρέωσαν τη χώρα αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια» κάλεσε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το Ποτάμι. «Λέει ψέματα λοιπόν και ο Ολάντ και ο Πούτιν. Και ο μόνος που λέει αλήθεια είναι ο κ. Τσίπρας. Δεν ζήτησε από τον κ. Πούτιν να τυπώσει η Ελλάδα δραχμές στη Ρωσία. Ο Πούτιν το φαντάστηκε και ο Ολάντ παραπλανήθηκε. Τίποτα δεν συνέβη σύμφωνα με τις διαρροές του Μαξίμου», ήταν το σε οξύ τόνο σχόλιο του Ποταμιού που τόνισε επιπλέον ότι είχε αποκαλύψει το «παιχνίδι με τη δραχμή», συμπληρώνοντας ότι «αυτός είναι ο λόγος που πιέζαμε για να γίνει μία συμφωνία πριν κατρακυλήσουμε εκτός Ευρώπης». «Τώρα ήρθε ή ώρα να απολογηθεί ο κ. Τσιπρας για τα όσα επικίνδυνα έγιναν και χρέωσαν τη χώρα αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια», κατέληξε η Σεβαστουπόλεως.

Η ελληνική κρίση, το Grexit, η Λαγκάρντ

Στο επίμαχο, όπως αποδεικνύεται βιβλίο, οι συγγραφείς αφιερώνουν ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική κρίση του καλοκαιριού του 2015, όταν η Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε μια ανάσα από την έξοδο από την ΕΕ – το περιβόητο Grexit. Αλλά ο Ολάντ δεν θέλει να ακούσει για τέτοιο ενδεχόμενο. Παίζει, λοιπόν, τον ρόλο τού «συμβούλου» προς τον Τσίπρα, τον οποίο θεωρεί «έναν θορυβώδη αδελφό».

Οι δύο συγγραφείς αναφέρουν ότι η στάση αυτή του Ολάντ οφείλεται στο γεγονός ότι ήθελε να δείξει στον Μελανσόν και στους οπαδούς της «άλλης Αριστεράς» ότι η Γαλλία του Ολάντ είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Τσίπρα.

livre-hollande
Αυτό είναι το βιβλίο: «Ενας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά»

Το κρίσιμο σημείο που αφηγούνται οι δύο συγγραφείς είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν τηλεφώνησε στον Φρανσουά Ολάντ και του είπε, ωμά, ότι οι Γερμανοί θέλουν να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη. Ο διάλογος που γράφουν είναι ο εξής:

Σαπέν: «Αυτά τα σκυλιά, οι Γερμανοί, έχουν πιαστεί από το επιχείρημα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Ολάντ: «Είναι ικανοί…Υπάρχει μια δήλωση της Μέρκελ που λέει ότι η απομείωση του χρέους δεν συζητείται».

Και λίγο πιο κάτω ο Ολάντ εξηγεί: «Η Λαγκάρντ ήταν υπέρ του Grexit. Μου το είχε πει. Με επιχειρήματα που είχαν κάποια βάση: πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί με το χρέος που έχει και ότι το καλύτερο είναι να την βγάλουν από την ευρωζώνη. Η Λαγκάρντ είναι ευγενική, αλλά δέχεται πίεση από τους Αμερικανούς και πίεση από τη διοίκηση του ΔΝΤ. «Είστε σκληροί με τους Αφρικανούς, γιατί όχι με την Ελλάδα;», της λένε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...