694
Aπό αριστερά προς τα δεξιά: Σπύρος Ράπτης, Πάνος Κακουλίδης, Γιώργος Βαρδαξόγλου, Κώστας Μάλλιος, Αιμίλιος Χαλαμανδάρης, Πύρρος Τσιάκουλης, Σωτήρης Καραμπέτσος, Γιώργος Δημητρίου | .

Μικρό θαύμα – μεγάλο deal: Η Innoetics πουλήθηκε 20,2 εκατ. ευρώ στη Samsung

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2018, 15:55
Aπό αριστερά προς τα δεξιά: Σπύρος Ράπτης, Πάνος Κακουλίδης, Γιώργος Βαρδαξόγλου, Κώστας Μάλλιος, Αιμίλιος Χαλαμανδάρης, Πύρρος Τσιάκουλης, Σωτήρης Καραμπέτσος, Γιώργος Δημητρίου
|.

Μικρό θαύμα – μεγάλο deal: Η Innoetics πουλήθηκε 20,2 εκατ. ευρώ στη Samsung

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2018, 15:55

Ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ το τίμημα για τη μεταβίβαση της ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας Innoetics, η οποία αναπτύσσει και διαθέτει τεχνολογίες Μετατροπής Κειμένου σε Ομιλία (Text-to-Speech Synthesis), στον πολυεθνικό κολοσσό της Samsung, σύμφωνα με συμβολαιογραφικά έγγραφα που εξασφάλισε το Protagon.

Συγκεκριμένα, στις 7 Ιουλίου 2017 το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» μεταβίβασε στη Samsung Electronics τις 96 μετοχές που διέθετε στην Innoetics, έναντι ποσού 3,2 εκατ. ευρώ. Την ίδια μέρα οι υπόλοιποι μέτοχοι της εταιρείας μεταβίβασαν το σύνολο των συμμετοχών τους, δηλαδή 504 μετοχές έναντι ποσού 17 εκατ. ευρώ στον κορεατικό τεχνολογικό κολοσσό, που κατέστη ο ένας και μόνο μέτοχος της καινοτόμου ελληνικής εταιρείας. Συνολικά, η Samsung κατέβαλε ποσό άνω των 20 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο της Innoetics.

Μάλιστα, από την ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων της ελληνικής εταιρείας, προκύπτει ότι οι Κορεάτες κατέβαλαν μία τεράστια υπεραξία, υπερπολλαπλάσια του συνόλου της καθαρής θέσης και των υποχρεώσεων της εταιρείας, που αθροιστικά έφταναν το 2015 μόλις τις 123.000 ευρώ. Ετσι, με μία πρόχειρη εκτίμηση, η υπεραξία είναι 165 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το άθροισμα της καθαρής θέσης και των υποχρεώσεων της εταιρείας κατά το οικονομικό έτος 2015.

Η συγκεκριμένη συναλλαγή δείχνει και τον δρόμο που πρέπει να πάρει η επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας, καθώς η εμπορική αξιοποίηση της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, κρύβει φοβερή υπεραξία.

Είναι ενδεικτικό ότι το δημόσιο ερευνητικό κέντρο «Αθηνά», τεχνοβλαστός (spin – off) του οποίου είναι η Innoetics, αποκόμισε από τη συναλλαγή 3,2 εκατ. ευρώ, για τη μεταβίβαση των 96 μετοχών που διέθετε στην εταιρεία.

Είναι μάλιστα παράδοξο ότι η συμμετοχή του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά» στην Innoetics, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου, είχε το 2016 μηδενική τρέχουσα αξία (!) – και αξία κτήσης μόλις 2.800 ευρώ.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του ερευνητικού κέντρου για το έτος 2017, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, καταγράφονται «έσοδα παρεπόμενων ασχολιών» ύψους 2,8 εκατ. ευρώ (από 216.000 ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί και 214.000 το 2016), ένας πόρος δηλαδή που επιτρέπει στον ερευνητικό φορέα να τα βγάλει πέρα, παρά την κατά 20% μείωση των επιχορηγήσεων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Με λογιστικούς όρους, το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» πήρε πίσω τα λεφτά του κατά 1.000 φορές!

Για την Innoetics η συγκεκριμένη εξαγορά είναι τόσο αναγνώριση των τεχνολογιών που έχει αναπτύξει όσο και ένδειξη της τεράστιας ανάγκης των τεχνολογικών κολοσσών να αποκτήσουν τον έλεγχο εφαρμογών που μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να ενισχύσουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που παρέχουν μαζικά στους καταναλωτές όλου του πλανήτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Samsung κατέλαβε 20 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει μία μικρή ελληνική εταιρεία με χαμηλό κύκλο εργασιών και ασταθή κερδοφορία.

  •  Το 2015 (πρόκειται για τελευταίες διαθέσιμες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας) η Innoetics έκανε τζίρο 95.000 ευρώ, καταγράφοντας κέρδη ύψους 65.000 ευρώ
  • Το 2014, με κύκλο εργασιών μόλις 18.000 ευρώ, κατέγραψε ζημιές 69.000 ευρώ
  • Το 2013, με τζίρο 50.000 ευρώ, είχε ζημιές 9.000
  • Το 2012, με κύκλο εργασιών 38.500 ευρώ, εμφάνισε κέρδη 12.000 ευρώ.

Η Innoetics, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Αιμίλιο Χαλαμανδάρη, ιδρύθηκε το 2006 από ερευνητές του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», έχοντας ως στόχο την εμπορική αξιοποίηση της επιστημονικής έρευνάς στις τεχνολογίες φωνής που σήμερα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας για τις ανάγκες βελτίωσης της επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, μέσα από εφαρμογές αναγνώρισης φωνής και μετατροπής κειμένου σε ομιλία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών είναι οι φωνητικοί, ψηφιακοί βοηθοί της Amazon, Alexa της Apple, Siri και της Samsung, Bixby, γύρω από την οποία μπορεί κανείς να υποθέσει ότι θα εργαστεί η ομάδα της Innoetics. Άλλωστε, μετά την εξαγορά, η εταιρεία αποσύρθηκε από τις εμπορικές δραστηριότητές της και πλέον παρέχει υπηρεσίες μόνο στη μητρική της.

Οι τεχνολογίες της Innoetics προέκυψαν μέσα από σκληρή επιστημονική έρευνα. Ο κ. Χαλαμανδάρης, διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ έκανε πτυχιακή διατριβή με θέμα «Σύνθεση στο Πεδίο του Χρόνου: Αλγόριθμος Επιλογής Βέλτιστου ∆ιφώνου», συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Επεξεργασία Ψηφιακών Σημάτων και Τηλεπικοινωνιών στο Imperial College του Λονδίνου το 2001, με θέμα «Μεταμόρφωση Φωνής Μέσω Προσωδιακών και Φασματικών Χαρακτηριστικών» και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο ΕΜΠ, με θέμα «Σύνθεση Φωνής στο Πεδίο του Χρόνου και Τεχνικές Βελτίωσης Ποιότητας».

Έτσι, στην μόνιμη επωδό των οικονομικών καταστάσεων της Innoetics ότι «οι οικονομικές συνθήκες της χώρας μας δεν ευνοούν την επιχειρηματικότητα», η πραγματικότητα απάντησε έμπρακτα με την αγγλοσαξωνική φράση «τα θαύματα δεν σταματούν ποτέ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...