479
Ο Τσακ Σούμερ μιλά περιχαρής στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία | REUTERS/Evelyn Hockstein

Αποφεύχθηκε η καταστροφή στις ΗΠΑ: Η Γερουσία ψήφισε τη συμφωνία για το όριο του χρέους

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 09:56
Ο Τσακ Σούμερ μιλά περιχαρής στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία
| REUTERS/Evelyn Hockstein

Αποφεύχθηκε η καταστροφή στις ΗΠΑ: Η Γερουσία ψήφισε τη συμφωνία για το όριο του χρέους

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 09:56

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η αμερικανική Γερουσία έδωσε τέλος στο θρίλερ για το όριο του χρέους, το οποίο θα μπορούσε να έχει δραματικές επιπτώσεις όχι μόνο στην αμερικανική αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Αφού την Τετάρτη, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με άνετη πλειοψηφία (314-149) το νομοσχέδιο, την Πέμπτη ακολούθησε η Γερουσία με 63 ναι και 36 όχι, λίγα μόλις 24ωρα πριν την προθεσμία της Δευτέρας. Για να περάσει, χρειαζόταν 60 ψήφους του 100μελούς Σώματος.

Το νομοσχέδιο αναστέλλει το όριο του χρέους (31,4 τρισ. δολάρια, παγκόσμιο ρεκόρ) ως την 1η Ιανουαρίου 2025, δηλαδή μέχρι και την περίοδο μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024.

Σε αντάλλαγμα, οι δαπάνες για το 2024 θα περιοριστούν ή θα μείνουν σταθερές, πλην αυτών για τις ένοπλες δυνάμεις και τους βετεράνους, και θα αυξηθούν κατά 1%, μη υπολογιζόμενου του πληθωρισμού, το 2025.

Προβλέπεται επίσης μείωση κατά 10 δισ. δολάρια των κεφαλαίων που είχαν κατανεμηθεί στις υπηρεσίες της εφορίας για να εκσυγχρονιστούν και να ενισχύσουν τους ελέγχους.

Δεκαεπτά Ρεπουμπλικανοί και 46 Δημοκρατικοί υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, αφού όλη την ημέρα, είχαν προηγηθεί νέα παζάρια και ψηφοφορίες για τροπολογίες που δεν πέρασαν.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει τον νέο νόμο την Παρασκευή. O αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή για την ψηφοφορία στη Γερουσία. Πρόκειται για «μεγάλη νίκη για την οικονομία μας και για τον αμερικανικό λαό», τόνισε.

«Η στάση πληρωμών ήταν ένα γιγαντιαίο ξίφος που κρεμόταν πάνω από το κεφάλι της Αμερικής», είπε ο Τσακ Σούμερ, ο αρχηγός της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία. «Το αποψινό αποτέλεσμα είναι πολύ καλά νέα για την οικονομία μας και τις οικογένειες της Αμερικής».

Η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς πολλοί Ρεπουμπλικανοί και κάποιοι Δημοκρατικοί, αλλά και ο ανεξάρτητος Μπέρνι Σάντερς, που συνήθως ψηφίζει υπέρ των Δημοκρατικών, ήταν αντίθετοι σε πολλά σημεία του.

Ο Σούμερ πρόσθεσε ότι ο Μπάιντεν κατάφερε να διασώσει μετά από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με τον Κέβιν ΜακΚάρθι, τον αρχηγό της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, «τις περισσότερες από τις ιστορικές επενδύσεις που έχουμε σχεδιάσει για να αναπτύξουμε την οικονομία μας, να φτιάξουμε τις υποδομές, να κάνουμε τις ΗΠΑ πιο ανταγωνιστικές στην παγκόσμια σκηνή –όλα όσα οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή ήθελαν να γκρεμίσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν».

Επίσης, «καταφέραμε και κρατήσαμε εκτός, τα χειρότερα σημεία του σχεδίου των Ρεπουμπλικανών, τα οποία θα είχαν βλάψει τόσες πολλές οικογένειες», τόνισε ο ίδιος.

Οι Δημοκρατικοί που εναντιώθηκαν στο νομοσχέδιο, ιδίως η αριστερή πτέρυγα του κόμματος, διαφώνησαν με τους αυστηρότερους περιορισμούς στην επισιτιστική βοήθεια που δικαιούνται εκατομμύρια Αμερικανοί που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, τους οποίους επέβαλαν όμως οι Ρεπουμπλικανοί. Διαφώνησαν επίσης με την υποχώρηση του Μπάιντεν στην αδειοδότηση ενεργειακών έργων, ο οποίος συμφώνησε να χαλαρώσει τους περιορισμούς και να μειώσει το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τις άδειες, ενώ εξοργίστηκαν με την άδεια για την κατασκευή αγωγού αερίου μήκους 500 χλμ στη Δυτική Βιρτζίνια, έδρα του σκληροπυρηνικού Δημοκρατικού Τζο Μάντσιν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι υπηρετεί τα συμφέροντα των ενεργειακών κολοσσών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...