Ο πρόεδρος Μακρόν κατά την αυτοψία του στο κέντρο του Παρισιού | REUTERS/Thibault Camus
Επικαιρότητα

Αποδοκιμασίες κατά Μακρόν στο Παρίσι [εικόνες & βίντεο]

Ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις η έκτακτη σύσκεψη στο Ελιζέ. Προηγήθηκε η αυτοψία του γάλλου προέδρου στο «πεδίο της μάχης» του Σαββάτου, όπου αποδοκιμάστηκε από συγκεντρωμένους πολίτες
Protagon Team

Με ένα απλό «merci» ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, ευχαρίστησε τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας για την προσφορά τους στην αντιμετώπιση των ταραξιών που συμμετείχαν στα επεισόδια της 1ης Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων» στο κέντρο του Παρισιού (δείτε κάτω το σχετικό tweet).

Συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και άλλους υπουργούς της κυβέρνησής του, ο πρόεδρος Μακρόν επισκέφθηκε την περιοχή της Αψίδας του Θριάμβου που μετατράπηκε το Σάββατο σε πεδίο μάχης, προκειμένου να δει από κοντά τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι διαδηλωτές, στα χειρότερα επεισόδια που έχουν σημειωθεί στη γαλλική πρωτεύουσα από τον Μάη του ’68.

Παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια της αυτοψίας Μακρόν, δεν αποφεύχθηκαν οι αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του προέδρου (δείτε το σχετικό βίντεο κάτω).

Στο βίντεο ακούγονται καθαρά οι αποδοκιμασίες κατά την άφιξη του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στη συνέχεια εμφανίζεται να σφίγγει το χέρι στους άνδρες της αστυνομίας σε μία ακόμα εικόνα του προέδρου να συμπαρίσταται και να ευχαριστεί τα σώματα ασφαλείας.

Yπήρξαν όμως και πολίτες που έσπευσαν να χειροκροτήσουν τους άνδρες και τις γυναίκες της γαλλικής αστυνομίας που περνούσαν από το σημείο (φωτογραφία κάτω από «Le Monde»).

Χωρίς ανακοινώσεις η σύσκεψη στο Ελιζέ

Ακολούθησε η έκακτη σύσκεψη που συγκάλεσε στο Ελιζέ ο γάλλος πρόεδρος, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, του υφυπουργού αρμόδιου για την εσωτερική ασφάλεια, Λοράν Νουνέζ (κυβερνητικό στέλεχος με σημαντική καριέρα στον τομέα της ασφάλειας, επικεφαλής της DGSI / Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας, που έχει την ευθύνη του συντονισμού των σωμάτων της αστυνομίας, της χωροφυλακής και της υπηρεσίας πληροφοριών), καθώς επίσης του υπουργού Οικολογίας Φρανσουά ντε Ρουζί.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε στις 16.00 ώρα Ελλάδας, χωρίς να υπάρξουν ανακοινώσεις. Επι τάπητος, υπενθυμίζεται, τέθηκε το ενδεχόμενο κήρυξης της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Λίγο αργότερα πηγές της Προεδρίας επιβεβαίωσαν ότι ο Μακρόν δεν θα τοποθετηθεί με δημόσια δήλωση την Κυριακή για την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων».

Την ίδια ώρα η Λεπέν ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την κήρυξη εκλογών, αίτημα που διατύπωσε και ο Ζαν Λικ Μελανσόν.