705
Το διυλιστήριο της Gazpromneft στη Μόσχα | EPA/MAXIM SHIPENKOV

Αποδίδει ο πετρελαϊκός πόλεμος της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας;

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2023, 12:45
Το διυλιστήριο της Gazpromneft στη Μόσχα
|EPA/MAXIM SHIPENKOV

Αποδίδει ο πετρελαϊκός πόλεμος της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας;

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2023, 12:45

Τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με πέρυσι μετά το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη θέσπιση ορίων στις ανώτατες τιμές των ρωσικών πετρελαιοειδών, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ).

Παραμένει όμως, ασαφές αν τα μέτρα δημιουργούν πρόβλημα στον Βλαντίμιρ Πούτιν, σημείωσε η Washington Post.

Η Μόσχα κέρδισε 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές πετρελαίου τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας πτώση από τα 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο και μείωση 42% από τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια που εισπράχθηκαν τον περσινό Φεβρουάριο, σύμφωνα με την IEA.

Η υπηρεσία είναι ένα διακυβερνητικό συμβουλευτικό όργανο πολιτικής με έδρα το Παρίσι, του οποίου οι 31 χώρες-μέλη είναι επίσης μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Η Ρωσία, ωστόσο, εξακολουθούσε να στέλνει «περίπου την ίδια» ποσότητα πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι τα μέτρα εναντίον της δεν οδήγησαν σε μείωση της παγκόσμιας προσφοράς.

Για αυτό και η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, πρότεινε τη θέσπιση ανωτάτου ορίου τιμών στα ρωσικά πετρελαιοειδή.

«Αυτό δείχνει ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας της G-7 δεν περιόρισαν τον παγκόσμιο εφοδιασμό αργού πετρελαίου και των προϊόντων του, αλλά περιόρισαν την ικανότητα της Ρωσίας να έχει έσοδα από εξαγωγές», ανέφερε η έκθεση.

Παρόλο που οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έπεσαν κατακόρυφα κατά 760.000 βαρέλια την ημέρα, από 1,4 εκατομμύρια βαρέλια, ανέφερε η έκθεση, η Μόσχα κατάφερε να διοχετεύσει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πετρελαίου, κυρίως στην Ινδία και την Κίνα, αλλά και σε άλλους αγοραστές σε Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή, οι οποίοι το αγοράζουν σε χαμηλές τιμές.

«Θα δούμε αν η ζήτηση παραμείνει τώρα που το ανώτατο όριο τιμών είναι σε ισχύ ή αν η παραγωγή της Ρωσίας αρχίσει να πέφτει υπό το βάρος των κυρώσεων», δήλωσε η υπηρεσία.

Οι ειδικοί πάντως, διαφωνούν αν το ανώτατο όριο τιμών θα μειώσει σημαντικά την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Για το μεγαλύτερο μέρος του 2022, δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις κατά των εξαγωγών, επιτρέποντας στη Μόσχα να κερδίσει 383,7 δισ. δολάρια σε εξαγωγές υδρογονανθράκων το προηγούμενο έτος, απόλυτο ρεκόρ για τα 27 χρόνια καταγραφής των στοιχείων, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας.

Ακόμα, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του πολέμου και των κυρώσεων, η Ρωσία κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 80 δισ. δολάρια σε ξένα κεφάλαια, τα οποία σύμφωνα με εκτίμηση της Bloomberg Economics, τώρα διαμοιράζονται σε καταθέσεις, ακίνητα και επενδύσεις, και έτσι το Κρεμλίνο διατήρησε την οικονομική του βάση.

«Αν μιλάμε για τις οικονομικές κυρώσεις, προκάλεσαν το πάγωμα περίπου 300 δισ. δολαρίων, αλλά ταυτόχρονα, τα έσοδα από τις εξαγωγές ήταν διπλάσια, ενώ οι εισαγωγές κατέρρευσαν», δήλωσε ο Ολεγκ Ιτσκόκι, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. «Ως αποτέλεσμα, υπήρξε αυτή η τεράστια εισροή συναλλάγματος στη ρωσική οικονομία, περισσότερα από ένα δισ. δολάρια την ημέρα»!

Πάντως, αυτό ενδέχεται τώρα να αλλάξει, καθώς αρχίζουν να υλοποιούνται τα νέα μέτρα. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τη ρωσική οικονομία υπό έλλειψη χρηματοδότησης και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τις επιπτώσεις. Δεν φαίνεται πάντως, ότι είναι τόσο δραματικές και ο λόγος είναι ότι η Ρωσία κατάφερε να ανακατευθύνει το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων αργού πετρελαίου στην Ασία», πρόσθεσε.

Ετσι, οι ειδικοί δεν προβλέπουν μεγάλη πτώση στα έσοδα της Μόσχας για το 2023.

Μπορεί η πτώση να φτάσει το 20-30%, που είναι τεράστιο ποσό, αλλά τα έσοδα του 2022 ήταν σε επίπεδα-ρεκόρ για τη Ρωσία, χάρη στις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Για αυτό και η πτώση των εσόδων δεν είναι αρκετή για να προκαλέσει κρίση στη ρωσική οικονομία, εκτίμησε ο Ιτσκόκι.

Ο ίδιος ο Πούτιν πανηγύριζε την Τρίτη, μιλώντας σε ένα εργοστάσιο αεροναυπηγικής, τονίζοντας ότι οι προβλέψεις όσων έλεγαν ότι η ρωσική οικονομία θα καταρρεύσει λόγω των κυρώσεων, όχι μόνο δεν επαληθεύτηκαν, αλλά τα έσοδα της χώρας έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ.

Πάντως, η Ρωσία αντιμετωπίζει μεγάλο έλλειμμα, κυρίως λόγω της αύξησης των εξόδων στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, αλλά και τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Τον Φεβρουάριο, το έλλειμμα έφτασε τα 10 δισ. δολάρια, δηλαδή το 88% του προβλεπόμενου ελλείμματος για ολόκληρο το 2023.

Για να μην ξεπεράσει τις προβλέψεις, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να ξοδέψει 5,4 δισ. δολάρια λιγότερα από πέρυσι, κάτι που θεωρείται αδύνατο από τους ειδικούς.

Ενα από τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα μπορούσε να λάβει το Κρεμλίνο, είναι να αυξήσει τη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...