Στην περίπτωση που κάποια χώρα δεν επιθυμεί να παραλάβει όλες τις δόσεις του εμβολίου, τότε γίνεται αναλογική κατανομή της ποσότητας στα υπόλοιπα κράτη | REUTERS /Dado Ruvic /Illustration
Επικαιρότητα

Κομισιόν: Από τον Απρίλιο ξεκινούν οι μαζικοί εμβολιασμοί στην ΕΕ

Η επικεφαλής διαπραγμάτευσης της Ενωσης για τις προμήθειες Σάντρα Γκαλίνα ενημέρωσε την Τρίτη την Επιτροπή Δημόσιας Υγείας για το χρονοδιάγραμμα, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν γνωρίζει για διμερείς συμφωνίες από χώρες και φαρμακευτικές εκτός της κεντρικής συμφωνίας
Protagon Team

Από το δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμένεται να καταφθάσουν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) μαζικές δόσεις εμβολίων του κορονοϊού, σύμφωνα με την υπεύθυνη της Κομισιόν για τις διαπραγματεύσεις και συμβάσεις για τα εμβόλια Σάντρα Γκαλίνα.

Μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης στην επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κυρία Γκαλίνα υπερασπίστηκε την κοινή στρατηγική της ΕΕ για την αγορά εμβολίων, τονίζοντας ότι κανένα κράτος- μέλος της ΕΕ, όσο μεγάλο και αν είναι, δεν θα είχε πρόσβαση από μόνο του σε τόσα πολλά εμβόλια.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι οι συζητήσεις που διεξάγονται σε αρκετά κράτη-μέλη αναφορικά με το εάν θα έπρεπε οι εθνικές κυβερνήσεις να έχουν διαπραγματευτεί ξεχωριστά «ήταν αναπόφευκτες. Ωστόσο η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει αρκετές δόσεις εμβολίων για όλους και το βασικότερο πρόβλημα δεν είναι αυτές καθαυτές οι διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων, αλλά η εφοδιαστική αλυσίδα».

Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο να έχουν πραγματοποιηθεί διμερείς συμφωνίες από ορισμένα κράτη-μέλη, αφού, όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν διότι η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (άρθρο 7) αποκλείει τις παράλληλες συμβάσεις.

Στη συνέχεια η κυρία Γκαλίνα τόνισε ότι δεν έχει δει κανένα συμβόλαιο μεταξύ κάποιου κράτους-μέλους της ΕΕ και φαρμακευτικής εταιρείας, αλλά ακόμη και αν υπήρχε, οι δόσεις είναι δεσμευμένες από την ΕΕ για να καταμεριστούν στα κράτη-μέλη. «Στην περίπτωση που κάποιο κράτος δεν επιθυμεί να παραλάβει όλες τις δόσεις που του αναλογούν, τότε αυτές θα διατεθούν πάλι αναλογικά στα υπόλοιπα κράτη-μέλη», ξεκαθάρισε.

Την ίδια στιγμή ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές για τη δυνατότητα που τους παρέχεται να  διαβάσουν τις συμβάσεις της ΕΕ με τις εταιρείες σε ειδικό χώρο που υπάρχει στην Κομισιόν.

Η κυρία Γκαλίνα ανέφερε επίσης ότι σύντομα ολοκληρώνονται και οι πρώτες συζητήσεις για ακόμη ένα εμβόλιο του κορονοϊού. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να ολοκληρώσει αυτήν την εβδομάδα τις προκαταρκτικές συνομιλίες με τη γαλλική εταιρεία Valneva, σχετικά με την εκ των προτέρων αγορά του υποψήφιου εμβολίου της για την Covid-19».