555
Σε τουλάχιστον 45 περιπτώσεις εξαπάτησης, σε τρεις εκ των οποίων επήλθε ο θάνατος των ασθενών, εμπλέκεται ο «δρ Θάνατος» (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Από τον Απρίλιο αναζητούσε στους Ιατρικούς Συλλόγους η αστυνομία τον «δρα Θάνατο»

Σε τουλάχιστον 45 περιπτώσεις εξαπάτησης, σε τρεις εκ των οποίων επήλθε ο θάνατος των ασθενών, εμπλέκεται ο «δρ Θάνατος» (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Από τον Απρίλιο αναζητούσε στους Ιατρικούς Συλλόγους η αστυνομία τον «δρα Θάνατο»

Εγγραφο από τις διωκτικές αρχές είχε λάβει εδώ και περίπου δύο μήνες ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με το οποίο ζητούσαν να μάθουν αν ο Νίκος Κοντός, ή «δρ Θάνατος», είναι όντως γιατρός, τι είδους πιστοποίηση ειδικότητας έχει λάβει και από ποια πανεπιστήμια.

«Αμέσως στείλαμε αίτημα στους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας και μόλις ολοκληρώσαμε την έρευνα, ενημερώσαμε τις Αρχές ότι, όπως προκύπτει από τα αρχεία, δεν υπάρχει καμία εγγραφή επαγγελματία γιατρού με αυτό το όνομα. Κατόπιν τούτου η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη», λέει στο Protagon ο Γιώργος Ελευθερίου, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία στις Αρχές, καθώς ο 47χρονος που χρησιμοποιούσε το όνομα Νίκος Κοντός, φέρεται να έπειθε σοβαρά ασθενείς, και κυρίως καρκινοπαθείς, να εγκαταλείψουν τη συμβατική τους θεραπεία και να λάβουν τα δικά του σκευάσματα, τα οποία όπως απεδείχθη ήταν πλαστά, ενώ κάποια από αυτά περιείχαν και τη δραστική ουσία της κάνναβης.

«Η αστυνομία δεν μπορούσε να απαιτήσει κάτι άλλο, καθώς μόνο από τους συλλόγους-μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μπορεί να λάβει τέτοιου είδους βεβαίωση», συμπληρώνει ο κ. Ελευθερίου.

Για να ασκήσει το ιατρικό επάγγελμα ένας γιατρός, θα πρέπει να λάβει άδεια από τον Ιατρικό Σύλλογο της περιοχής του. Ο σύλλογος θα ζητήσει το πτυχίο του και τον τίτλο ειδικότητας και ακολούθως θα διασταυρώσει τις πληροφορίες με το πανεπιστήμιο και το νοσοκομείο όπου έχει σπουδάσει και εργαστεί αντίστοιχα.

«Υπάρχει επίσης μία διεθνής βάση δεδομένων όπου μπορούμε να αναζητήσουμε την εγκυρότητα των όσων έχουν κατατεθεί σε πτυχία του εξωτερικού», συμπληρώνει ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ.

Πώς ελέγχουμε έναν γιατρό

Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι «υποψιασμένοι», ειδικά στις περιπτώσεις που κάποιος γιατρός θέλει να τους «πουλήσει» θεραπεία η οποία θα τους ενημερώσει ότι εφαρμόζεται μόνο από τον ίδιο ή ότι έχει κάποια αποκλειστικότητα. «Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, για καμία θεραπεία. Και είναι κάτι που επικαλούνται απατεώνες συχνά για τα λεγόμενα εναλλακτικά σκευάσματα», συμπληρώνει ο κ. Ελευθερίου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο «δρ Θάνατος» δεν είχε ούτε ιατρείο και όμως κατάφερνε με διάφορους τρόπους να αλιεύει τα θύματά του (εδώ).

Οπως λέει ο κ. Ελευθερίου, ο ασθενής που έχει ανάγκη, εύκολα και δικαιολογημένα μπορεί να πέσει θύμα απατεώνων που του «πουλάνε» ελπίδα. Ομως μπορούμε εύκολα να ελέγξουμε τουλάχιστον εάν είναι κάποιος γιατρός ή κομπογιαννίτης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχουν διαθέσιμα online όλα τα δεδομένα των μελών τους και όποιος επιθυμεί μπορεί να αναζητήσει στα sites εάν όντως ο συγκεκριμένος γιατρός είναι εγγεγραμμένος και έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Η δυνατότητα αυτή δεν παρέχεται από άλλους συλλόγους της χώρας, όμως σε αυτούς τους δύο είναι εγγεγραμμένα τα δύο τρίτα των γιατρών όλης της χώρας.

Ο ασθενής θα πρέπει πάντα να ελέγχει αν έξω από την πόρτα εισόδου του ιατρείου υπάρχει αναρτημένο το σήμα του Ιατρικού Συλλόγου της περιοχής. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχουν και γιατροί οι οποίοι, ενώ είναι μέλη συλλόγων, μπορεί να έχουν πλαστά πτυχία και τίτλους ειδικότητας, καθώς στο παρελθόν δεν υπήρχε η δυνατότητα εξονυχιστικού ελέγχου, ειδικά πτυχίων από χώρες του εξωτερικού.

«Θα πρέπει ωστόσο και ο πολίτης να είναι ενημερωμένος και να αναζητά τη σχετική πιστοποίηση του ΙΣΑ στα ιατρεία που επισκέπτεται. Σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή του κάποια παρατυπία, θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τις αρμόδιες αρχές. Επίσης, είναι σημαντικό να είναι ενημερωμένος και να απορρίπτει κάθε θεραπευτική μέθοδο που πουλάει φρούδες ελπίδες και υπόσχεται λύσεις που βρίσκονται έξω από τα όρια της επιστήμης», τονίζει ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...