463
Λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις, οι εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία φλέγονται | REUTERS/Stringer/File Photo

Από το Ιράν οι πύραυλοι που χτύπησαν τη Σαουδική Αραβία – Πολεμικά σχέδια ζητεί ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2019, 11:44
Λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις, οι εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία φλέγονται
|REUTERS/Stringer/File Photo

Από το Ιράν οι πύραυλοι που χτύπησαν τη Σαουδική Αραβία – Πολεμικά σχέδια ζητεί ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2019, 11:44

Αποδείξεις ότι η ομοβροντία πυραύλων που έπληξε το περασμένο Σάββατο βασική πετρελαϊκή εγκατάσταση της Σαουδικής Αραβίας εκτοξεύτηκε από το έδαφος του Ιράν, ισχυρίζεται πως διαθέτει το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου, με βάση δορυφορικές φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες, εκτιμούν ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από περιοχή του δυτικού Ιράν, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, το CNN επικαλούμενο αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης μετέδωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολές σε αξιωματούχους του Πενταγώνου να σχεδιάσουν πιθανές στρατιωτικές κινήσεις κατά του Ιράν ως αντίποινα για τις επιθέσεις.

Αν και η Ουάσινγκτον αφήνει στο Ριάντ να αποφασίσει τον τρόπο αντίδρασης στις επιθέσεις της Aramco, ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολές σε αξιωματούχους να καταρτίσουν σχέδιο αντίδρασης, αν και δεν έγινε λεπτομερής παρουσίαση των διαθέσιμων επιλογών.

Στη Μέση Ανατολή ο Μάικ Πομπέο

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο επισκέπτεται από σήμερα τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να συζητήσει με την ηγεσία της χώρας την απάντηση των ΗΠΑ στις επιθέσεις.

Στη Τζέντα θα συναντηθεί με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «για να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να αντικρούσουν την ιρανική επιθετικότητα στην περιοχή» ενώ θα επισκεφτεί στη συνέχεια το Αμπου Ντάμπι όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ.

Μήνυμα ετοιμότητας μετέφερε και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς: «Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και τους συμμάχους μας στην περιοχή», εκτιμώντας ότι «το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις αυτές». Απέφυγε πάντως να πει πώς οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους όσο και αυτά των συμμάχων τους.

O Μάικ Πομπέο στη βάση του Μέριλαντ, επιβιβάζεται στο αεροπλάνο με προορισμό τη Σαουδική Αραβία (Reuters)

Η διαρροή των εκτιμήσεων για το σημείο εκτόξευσης αναμένεται να αυξήσει την πίεση στο Ριάντ και ειδικά στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν που είναι και υπουργός Αμυνας της χώρας. Πάντως και αυτός κράτησε σχετικά χαμηλούς τόνους, όπως οι ΗΠΑ, ζητώντας τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Η επίθεση περιέκοψε στο μισό την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ενώ η πλήρης αποκατάσταση θα χρειαστεί αρκετές ημέρες ακόμη.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι υεμενίτες αντάρτες Χούτι, χωρίς να πείσουν τις ΗΠΑ. Κάποια ευρήματα κοντά στις εγκαταστάσεις, όπως και το ότι οι Χούτι δεν διαθέτουν πυραύλους με τόσο μεγάλο βεληνεκές, οδηγούσαν εξαρχής προς την κατεύθυνση του Ιράν.

Προβληματισμό προκάλεσε και το πώς οι πύραυλοι κατάφεραν να διαπεράσουν τη σαουδαραβική αεράμυνα, χωρίς μάλιστα αυτοί να είναι προηγμένης τεχνολογίας.

Πιθανόν αυτό ήταν το μεγαλύτερο σοκ από την επίθεση για μια χώρα που έχει δαπανήσει πολλά δισεκατομμύρια για την αντιαεροπορική της ομπρέλα. Οι Times σημειώνουν ότι τα συστήματα Patriot της Σαουδικής Αραβίας είναι περισσότερο επικεντρωμένα σε απειλές υψηλής τεχνολογίας και όχι σε drone, όπως και ότι ήταν προσανατολισμένα προς τα ανατολικά και τις επιθέσεις του Ιράν και ότι τα βόρεια-βορειοανατολικά, το σημείο της εκτόξευσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...