678
Η αποκλεισμενη είσοδος της ψαραγοράς της Γουχάν, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στην Κίνα, τον Ιανουάριο του 2020 | YouTube

Από το 2014 θεωρούνταν πιθανή εστία πανδημίας η ιχθυαγορά της Γουχάν

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2021, 17:14
Η αποκλεισμενη είσοδος της ψαραγοράς της Γουχάν, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στην Κίνα, τον Ιανουάριο του 2020
|YouTube

Από το 2014 θεωρούνταν πιθανή εστία πανδημίας η ιχθυαγορά της Γουχάν

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2021, 17:14

Οι κινεζικές Αρχές γνώριζαν, πέντε χρόνια προτού εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα κορονοϊού, ότι η αγορά τροφίμων της Γουχάν αποτελούσε απειλή για το ξέσπασμα μιας πανδημίας, σύμφωνα με βρετανό επιστήμονα.

Το 2015, ο Εντι Χολμς, εξελικτικός βιολόγος και λοιμωξιολόγος, επισκέφθηκε την ψαραγορά της πόλης, μαζί με στελέχη του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων της Γουχάν. Οι Κινέζοι τού είπαν ότι σε μέρη όπως αυτό, ένας ιός μπορεί να περάσει από τα ζώα στον άνθρωπο.

Ο Χολμς, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, είπε στην βρετανική Telegraph ότι η επίσκεψή του ήταν μέρος μιας έρευνας για νέους παθογόνους μικροοργανισμούς με τη δυνατότητα πρόκλησης πανδημίας στην Κίνα.

«Το CDC της Γουχάν μάς πήγε εκεί, γιατί συζητούσαμε το πού μπορεί να ξεσπάσει μια τέτοια πανδημία. Γι’ αυτό πήγα. Εχω πάει σε αρκετές τέτοιες αγορές, αλλά αυτή ήταν πολύ μεγάλη, αισθάνθηκα ότι βρέθηκα σε ένα εκκολαπτήριο ασθενειών, ακριβώς στο μέρος όπου περιμένεις να εμφανιστεί μία ασθένεια», είπε.

Ο Χολμς εξηγεί ότι η αγορά ήταν βρώμικη, δεν είχε πολύ κόσμο το απόγευμα που την είχε επισκεφθεί, και υπήρχαν παντού κλουβιά με ζωντανά άγρια ζώα, όπως φίδια, ψάρια, τρωκτικά και ασβοί.

Θυμάται, μάλιστα, ότι ένα ζώο είχε ξεφύγει από το κλουβί του και κάποιος το χτυπούσε με ένα ρόπαλο για να το σκοτώσει.

Αγορά με θαλασσινά στην Γκουανγκτζού της Κίνας EPA/ALEX PLAVEVSKI

Ο ίδιος είπε ακόμα ότι αμφιβάλλει αν οι κινεζικές αρχές βελτίωσαν τα μέτρα προστασίας από ασθένειες, μέσα στην αγορά, παρ’ όλο που γνώριζαν τους πιθανούς κινδύνους.

Η «υγρή» αγορά τροφίμων Χουανάν (νότια Κίνα στα κινεζικά) έγινε διάσημη παγκοσμίως, όταν αναφέρθηκαν εκεί τα πρώτα κρούσματα μιας μυστηριώδους πνευμονίας, τον Δεκέμβριο του 2019, σε εργαζόμενους και καταναλωτές.

Τα δύο τρίτα των πρώτων 41 κρουσμάτων είχαν επισκεφθεί ή εργάζονταν στην αγορά, την οποία οι Αρχές έκλεισαν την 1η Ιανουαρίου του 2020 και δεν έχει ανοίξει έκτοτε.

Εξωτερική άποψη της αγοράς της Χουανάν, που παραμένει κλειστή από τον Ιανουάριο του 2020

Πριν από λίγους μήνες, ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισκέφθηκε την αγορά στο πλαίσιο έρευνας για το ξέσπασμα του κορονοϊού και ανακοίνωσε ότι μάλλον είναι το μέρος από όπου ξεκίνησε η πανδημία, χωρίς όμως να μπορεί να το πει με σιγουριά. Ομως, τα ευρήματα της έρευνας αμφισβητήθηκαν έντονα διεθνώς.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ακόμα και αν δεν είναι το αρχικό σημείο όπου εμφανίστηκε ο SARS-CoV-2, είναι το μέρος που συνέβαλε στην εξάπλωσή του στο ξεκίνημα της πανδημίας.

Αστυνομικός σταματά τον φωτογράφο του EPA στην είσοδο της αγοράς της Γουχάν

Οι αγορές αυτού του τύπου ευθύνονταν για το ξέσπασμα επιδημιών και στο παρελθόν. Συνέβη το 2002, με έναν άλλο κορονοϊό, τον SARS, στην Γκουανγκντόνγκ της Κίνας.

Πάντως, έρευνες των κινεζικών Αρχών βρήκαν ότι το πρώτο άτομο που είχε σχέση με την αγορά Χουανάν αρρώστησε με Covid-19 στις 12 Δεκεμβρίου, τέσσερις ημέρες μετά το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο κρούσμα, κάτι που σημαίνει ότι ίσως η νόσος να διαδιδόταν παράλληλα σε πολλά σημεία της Γουχάν και να βρήκε πρόσφορο έδαφος για ραγδαία εξάπλωση στην αγορά.

Ο Χολμς θεωρεί πιθανό να έφτασε στην αγορά ο κορονοϊός από κάποιον που ασχολείτο με το εμπόριο άγριων ζώων, ενδεχομένως κτηνοτρόφο, που μολύνθηκε από κάποιο ζώο.

Υπολογίζεται ότι τα θηλαστικά και τα πτηνά φέρουν 700.000 ιούς, οι οποίοι μπορούν να μεταδοθούν σε ανθρώπους, ενώ το 70% των νέων μολυσματικών ασθενειών προέρχεται από άγρια ζώα. Μέρη όπου διαφορετικά είδη βρίσκονται σε στενή επαφή, όπως εκτροφεία και λαϊκές αγορές τροφίμων με κακές συνθήκες υγιεινής, είναι υψηλού κινδύνου.

Ο ΠΟΥ έχει ζητήσει από τις χώρες να σταματήσουν τις πωλήσεις ζωντανών άγριων ζώων για να προστατευτεί η δημόσια υγεία.

Ολα τα στοιχεία δείχνουν προς την άγρια ζωή, όπως κατά το παρελθόν. Η πανούκλα προήλθε από αρουραίους, ο Εμπολα από νυχτερίδες, ο Sars-1 από νυχτερίδες και ένα είδος αιλουροειδούς της Ασίας, ο Mers από καμήλες. Σε όλες τις περιπτώσεις, υπήρξε αρχικά ένα σημείο υπερμετάδοσης.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ισχυρή διασύνδεση της αγοράς με τη μετάδοση του κορονοϊού, πρέπει να κάνουμε περισσότερες έρευνες. Ομως, όσο πιο πολιτικό γίνεται το ζήτημα, τόσο πιο δύσκολα θα βρούμε άκρη», πρόσθεσε ο Χολμς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...