Η είσοδος του κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης |
Επικαιρότητα

Aπό το 2011 τα «γρηγορόσημα» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης – γνωστοί εφοπλιστές και ο λιμενάρχης στο κόλπο

Συνελήφθησαν ο λιμενάρχης, τέσσερις εφοπλιστές, πλοηγοί ρυμουλκών. Με πάσης φύσεως «λαδώματα» και «χαράτσια» ήλεγχαν όλη τη λειτουργία του λιμένα. Το Σαββατοκύριακο ενώπιον της ανακρίτριας οι 18 συλληφθέντες
Protagon Team

Το βασίλειο της ρεμούλας, με τον χορό εκατομμυρίων που είχε στηθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έφερε στο φως έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η δράση της πολυπλόκαμης εγκληματικής οργάνωσης (με τη συμμετοχή του τοπικού λιμενάρχη και γνωστών εφοπλιστών) συνίστατο στην κατ’ επάγγελμα, δομημένη και σε βάθος χρόνου τέλεση των αδικημάτων της εκβίασης, της απάτης και της δωροδοκίας, χρησιμοποιώντας εκβιαστικές πρακτικές και τεχνικές εξαπάτησης στις διαδικασίες ρυμούλκησης πλοίων στο συγκεκριμένο λιμάνι, και όχι μόνο.

Χρονικά η δράση της οργάνωσης προσδιορίζεται τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2018, αν και κατά πληροφορίες η δραστηριότητα του κυκλώματος φτάνει μέχρι το 2011.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 18 άτομα, ανάμεσά τους ο λιμενάρχης Θεσσαλονίκης, τέσσερις εφοπλιστές, και έξι υπάλληλοι του πλοηγικού σταθμού του λιμένος.

Το όλο θέμα παίρνει νέο ενδιαφέρον καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις συλληφθέντες εφοπλιστές είναι μέλη μεγάλων και γνωστών εφοπλιστικών οικογενειών, με διαδρομή στον χώρο της επιβατηγού και εμπορικής ναυτιλίας.

Με τις πλάτες του λιμενάρχη οι εν λόγω οικογένειες απέκτησαν σταδιακά τον πλήρη έλεγχο της λειτουργίας του λιμανιού μέσα από ένα καλοστημένο σύστημα δωροδοκιών – «γρηγορόσημων» χάρη στο οποίο αποκόμιζαν εκατομμύρια ευρώ.

Για κάθε κίνηση πλοίου στο λιμάνι υπήρχε και ένα «χαράτσι», όπως πχ για να πάρουν προτεραιότητα τα πλοία και να δέσουν.

  Σε βάρος των 18 συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση– αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της δωροληψίας και δωροδοκίας υπαλλήλου, της ψευδούς βεβαίωσης, της παράβασης καθήκοντος, της εκβίασης κατ’ επάγγελμα, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι απολογίες τους στην ανακρίτρια είναι προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο.

Εν τω μεταξύ με απόφαση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, ο λιμενάρχης Θεσσαλονίκης τέθηκε σε αυτεπάγγελτη διαθεσιμότητα, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης έθεσε σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας έξι πλοηγούς της Πλοηγικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης.

Με την ίδια απόφαση του υπουργού ανεστάλη επίσης η άσκηση των καθηκόντων και του αρχιπλοηγού του Πλοηγικού Σταθμού Πειραιά μετά από ποινική δίωξη σε βάρος του για παράβαση του άρθρου 169 του Ποινικού Κώδικα, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά που αφορά την κατηγορία της απείθειας.