739
Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέλαβε το δύσκολο έργο της πειθούς έναντι των αντιδράσεων, αρχής γενομένης από την Κρήτη | ΙΝΤΙΜΕnews

Από την Κρήτη ξεκινά η επιχείρηση κατευνασμού για τους δασικούς χάρτες

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2021, 16:26
Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέλαβε το δύσκολο έργο της πειθούς έναντι των αντιδράσεων, αρχής γενομένης από την Κρήτη
|ΙΝΤΙΜΕnews

Από την Κρήτη ξεκινά η επιχείρηση κατευνασμού για τους δασικούς χάρτες

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2021, 16:26

Με τριήμερη περιοδεία του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα στην Κρήτη, ξεκίνησε η αποστολή κατευνασμού των αγροτοκτηνοτρόφων για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τους δασικούς χάρτες.

Σε δηλώσεις του στο «Κρήτη ΤV», ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε πρώτα στην  οριζόντια εξάμηνη παράταση που έδωσε η κυβέρνηση για την υποβολή τυχόν αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, αλλά με στόχο, όπως διευκρίνισε, πρώτα να γίνει η διόρθωσή τους και μετά, αν υπάρχουν παράπονα, να υποβληθούν οι ενστάσεις.

Μιλώντας εξάλλου στον «ΣΚΑΪ  100,3», ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι  αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα σε διορθώσεις στα σφάλματα που έχουν γίνει στο θεματικό περιεχόμενο των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τον πολίτη, επαναλαμβάνοντας ότι οι διορθώσεις των όποιων αστοχιών θα γίνουν με οριζόντιες εσωτερικές διαδικασίες, δίχως να χρειάζεται να προηγηθεί υποβολή αντίρρησης και χωρίς κόστος για τους πολίτες.

«Δεν έχουν να φοβούνται τίποτα από τους δασικούς χάρτες οι πολίτες της Κρήτης, του Αιγαίου ή του Ιονίου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Δεν θα χάσουν ούτε σπιθαμή που κατέχουν νόμιμα, είτε για βοσκή, είτε για καλλιέργεια ή άλλη χρήση», ανέφερε χαρακτηριστικά σε άλλη συνέντευξή του στην ΕΡΤ,  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν κινδυνεύουν να χάσουν ούτε ένα ευρώ επιδότησης», είπε ο κ.  Σκρέκας κάνοντας παράλληλα λόγο για τιτάνια προσπάθεια να διορθωθούν τα λάθη εσωτερικά, χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς κόστος για τους πολίτες.

«Εδώ θα είμαστε μετά από 5-6 μήνες να δούμε αν πράξαμε με ορθό τρόπο», τόνισε, σπεύδοντας όμως να σημειώσει ότι «η αναρχία πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει».

«Οι χάρτες θα ολοκληρωθούν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί», δήλωσε με νόημα, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για περαιτέρω παράταση, πέραν δηλαδή των έξι μηνών που έχει ήδη δοθεί.

«Δεν θα στείλουμε τους πολίτες στα δικαστήρια να ταλαιπωρηθούν. Οι δασικοί χάρτες δεν επεμβαίνουν στο ιδιοκτησιακό, φέρνουμε ρύθμιση για να λύσουμε το πρόβλημα […] Θα τακτοποιήσουμε τα προβλήματα πάνω στη νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας», είπε ο υπουργός και έφερε ως παράδειγμα εκτάσεις που εκχερσώθηκαν με νόμιμες αποφάσεις το 1950 και πρέπει να συμπεριληφθούν. «Δόθηκε έξι μήνες παράταση στις υποβολές αντιρρήσεων των πολιτών, ώστε να διορθώσουμε τα σφάλματα και αφού δουν την τελική εικόνα του χάρτη να πάνε, αν χρειάζεται σε επιτροπές αντιρρήσεων», εξήγησε.

«Δεν θέλουμε να γεμίσουμε με εκατοντάδες χιλιάδες αγωγές όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας, γι’ αυτό, «δίνουμε τη δυνατότητα μέσα από Επιτροπές Αντιρρήσεως που αποτελούνται από έναν δασολόγο από τη Δημόσια Διοίκηση, και δικηγόρους καθώς και μηχανικούς από τον ιδιωτικό χώρο και την κοινωνία , να κρίνουν αν ο πολίτης έχει δίκιο ή όχι». 

Για πρόδηλα σφάλματα με κτίσματα που χαρακτηρίζονται εν μέρει δασικά, όπως άλλωστε και αγροτικές εκτάσεις, δρόμοι αλλά και παραλίες, ο υπουργός επεσήμανε ότι δεν απαιτείται πλέον καμία ενέργεια από τον πολίτη για τη διόρθωση σφαλμάτων, καθώς το Υπουργείο φέρνει σχετική ρύθμιση.

Αναφορά έκανε εξάλλου και στους δασωμένους αγρούς με πρώην αγροτικές εκτάσεις που έχουν δασωθεί και βαρύνονται με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αλλά και στο θέμα με τις εκχερσωμένες εκτάσεις χωρίς πράξεις της διοίκησης που βρίσκονται σε έωλο νομικό καθεστώς, και κατ’ επέκταση μελλοντικά θα διεκδικηθούν από το κράτος και ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση θα επιλύει οριστικά όλα τα ζητήματα, ενώ θα πρέπει προστατεύει το Δημόσιο από τους καταπατητές.

Οσο για το θέμα της κυριότητας του Δημοσίου, η προωθούμενη ρύθμιση θα προβλέπει την αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή το Δημόσιο θα είναι υποχρεωμένο να αποδεικνύει την ιδιοκτησία του επί των αμφισβητούμενων εκτάσεων.

Ειδικά για  τους ασπάλαθους, που έχουν ανάψει “φωτιές” στην Κρήτη και πολλά νησιά του Αιγαίου, με περιοχές που χαρακτηρίστηκαν δασικές, ο υπουργός υπενθύμισε ότι το 2018 το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών εξαίρεσε τα φρύγανα από τη δασική βλάστηση αλλά όχι τους ασπάλαθους ενώ πλέον στο δρόμο του αποχαρακτηρισμού βρίσκονται και οι ασπάλαθοι, θέμα για το οποίο επίσης θα υπάρξει ρύθμιση.

Υπάρχουν φρυγανώδεις εκτάσεις, δηλαδή καλυμμένες με θαμνοειδή βλάστηση που ενώ έπρεπε να χαρακτηρίζονται ως χορτολιβαδικές, εντούτοις φαίνεται ότι έχουν δασικό χαρακτήρα. Και αυτό το σφάλμα θα διορθωθεί, οριζόντια, μέσα από τις υπηρεσίες, χωρίς να ταλαιπωρηθεί ο πολίτης και χωρίς κανένα κόστος, διαβεβαίωσε ο Κώστας Σκρέκας.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Ενώσεων της Κρήτης θα ζητήσουν από τον κ. Σκρέκα να αναλάβουν οι ίδιες το έργο της διόρθωσης των δασικών χαρτών.

Για τα φρύγανα υπάρχει ήδη υπουργική απόφαση που καθορίζει ότι δεν προσδίδουν δασικό χαρακτήρα σε μία έκταση. Παρόλα αυτά υπάρχουν χάρτες όπου φρυγανώδεις εκτάσεις παρουσιάζονται ως δασικές.

Σε ό,τι έχει να κάνει τέλος με περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται δυσκολία των πολιτών να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις, ο υπουργός είπε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις μεταβιβάσεις και η ρύθμιση που προωθείται θα δίνει απαντήσεις και σε αυτό.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...