484
Ο Σι Τζινπίνγκ σε παρουσίαση του μεγαλεπήβολου σχεδίου για τον σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού, στο Πεκίνο, τον Μάιο του 2017 | REUTERS

Από την Ιταλία θα περάσει ο κινεζικός Δρόμος του Μεταξιού – ΗΠΑ και ΕΕ ανησυχούν

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2019, 13:06
Ο Σι Τζινπίνγκ σε παρουσίαση του μεγαλεπήβολου σχεδίου για τον σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού, στο Πεκίνο, τον Μάιο του 2017
|REUTERS

Από την Ιταλία θα περάσει ο κινεζικός Δρόμος του Μεταξιού – ΗΠΑ και ΕΕ ανησυχούν

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2019, 13:06

Παρά τις έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ιταλία γίνεται η πρώτη χώρα της ΕΕ και του G7 που θα συμμετέχει στον νέο Δρόμο του Μεταξιού, το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Κίνας για να αυξήσει τις εμπορικές της συναλλαγές με την Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Η συμφωνία Ιταλίας-Κίνας αναμένεται να επισημοποιηθεί κατά την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ την Πέμπτη, στη Ρώμη. Ο κινέζος πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία «εταιρική σχέση παγκόσμιας στρατηγικής σημασίας».

Μία ημέρα πριν από την άφιξή του Σι στη Ρώμη, η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera δημοσίευσε άρθρο του, στο οποίο ο κινέζος ηγέτης μιλάει για μια «νέα εποχή» στις σχέσεις ανάμεσα στη χώρα του και την Ιταλία.

Στη Ρώμη, θα υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στην Ιταλία να συμμετάσχει στο αμφιλεγόμενο και άκρως φιλόδοξο σχέδιο της Κίνας. «Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε μαζί με τους ομολόγους μας της Ιταλίας τον νέο Δρόμο του Μεταξιού», γράφει ο Σι και παράλληλα προτείνει στη Ρώμη στενότερη συνεργασία σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, και συγκεκριμένα των τηλεπικοινωνιών, της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των ιταλικών λιμένων, της κατανάλωσης, της αεροναυπηγικής, της αεροδιαστημικής και των φαρμακοβιομηχανιών.

Με το άρθρο του, ο κινέζος ηγέτης προτείνει στη Ρώμη να συντονίσουν οι δύο χώρες περαιτέρω τις κινήσεις τους και να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Εθνη, το G20 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Στόχος μιας τέτοιας συμμαχίας θα είναι να προωθήσουν κοινές θέσεις σε ένα εύρος θεμάτων από την παγκόσμια διακυβέρνηση έως την κλιματική αλλαγή.

Με τη συμφωνία, η βόρεια Αδριατική και το λιμάνι της Τεργέστης γίνονται στρατηγικά σημεία στον νέο δρόμο του μεταξιού.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εμπλοκή της Ιταλίας στον Δρόμο του Μεταξιού, καθώς δίνει στο Πεκίνο πρόσβαση σε στρατηγικούς τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες και τα λιμάνια της χώρας.

Από την πλευρά της, η ΕΕ έχει επίσης εκφράσει ανησυχία και προβληματισμό. Η πρωτοβουλία της Ρώμης να συνάψει διμερή συμφωνία με την Κίνα αποκλίνει από την πολιτική της ΕΕ που είναι η συλλογική διαπραγμάτευση με τρίτες χώρες και συνήθως με διαπραγματευτή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι Ιταλοί πάντως επισημαίνουν πως η συνεργασία αυτή δεν φέρει άλλου είδους δεσμεύσεις και είναι αποκλειστικά μία κίνηση για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών Ρώμης- Πεκίνου, που δεν έχει να κάνει με θέματα πολιτικής επιρροής.

Οπως αναφέρει η Guardian, πρωτεργάτης της συμφωνίας από την ιταλική πλευρά είναι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Λουίτζι Ντι Μάιο, που βρίσκεται στην εξουσία μαζί με τη Λέγκα.

Τη συμφωνία υπερασπίστηκε στη Βουλή, ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε, που τονίζει ότι η κίνηση θα κάνει καλό στην οικονομία της Ιταλίας, ανοίγοντας τον δρόμο για εξαγωγές σε μία τεράστια αγορά και ότι η υπογραφή της δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την Ευρώπη.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο (αριστερά) και ο Τζουσέπε Κόντε συνομιλούν στη Βουλή