Η Shell διένειμε για το 2019 μερίσματα αξίας 3,46 δισ. ευρώ | Reuters
Επικαιρότητα

Από τη Shell έως τη Microsoft: οι 10 εταιρείες που διένειμαν τα μεγαλύτερα μερίσματα

Σύμφωνα με τον Janus Global Dividend Index, σχεδόν το 90% των αμερικανικών επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στον δείκτη ανακοίνωσαν αύξηση των μερισμάτων προς τους μετόχους
Protagon Team

Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο του 2019 οι διανομές μερισμάτων παγκοσμίως, σημειώνοντας αύξηση 7,8% και παρά τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία.

Κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο διένειμαν το ποσό-ρεκόρ των 263,3 δισ. δολαρίων προς τους μετόχους, σύμφωνα με τον Janus Global Dividend Index που αναλύει τα στοιχεία μερισμάτων που καταβάλλουν οι 1.200 επιχειρήσεις παγκοσμίως -βάσει κεφαλαιοποίησης- αρχίζοντας από το 2009.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο δείκτη, oι ΗΠΑ κρατούν τα σκήπτρα, με την αξία των μερισμάτων στα επίπεδα-ρεκόρ των 122,5 δισ. δολαρίων, ποσό αυξημένο κατά 8,3%.

Σχεδόν το 90% των αμερικανικών επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στον δείκτη της Janus ανακοίνωσαν αύξηση των μερισμάτων προς τους μετόχους, με τις μεγαλύτερες να προέρχονται από τον τραπεζικό κλάδο.

Οπως αναφέρει η ιταλική Corriere, «πρωταθλήτρια» στη διανομή μερισμάτων αναδεικνύεται η μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία παγκοσμίως, η αυστραλιανή BHP Billiton, με πολυεθνικές εταιρείες όπως Shell και Microsoft να ακολουθούν.

Οι μετοχές εταιρειών του φαρμακευτικού κλάδου όπως η Novartis και η Roche προσέφεραν τα μεγαλύτερα μερίσματα, συνεισφέροντας ένα δολάριο για κάθε 8 που διανέμονται παγκοσμίως και αποδίδοντας στους επενδυτές το ποσό-ρεκόρ των 30,1 δισ. δολαρίων.

Ιδού η πρώτη δεκάδα:

1. BHP Billiton – 8,9 δισ. ευρώ
2. Novartis AG – 6,5 δισ. ευρώ
3. Roche – 5,4 δισ. ευρώ
4. Shell – 3,46 δισ. ευρώ
5. AT&T – 3,33 δισ. ευρώ
6. Siemens – 3,31 δισ. ευρώ
7. Commonwealth Bank of Australia – 3,2 δισ. ευρώ
8. Microsoft 3,17 δισ. ευρώ
9. Exxon Mobil, 3,1 δισ. ευρώ
10. Akzo Nobel – 3,09 δισ. ευρώ

Η Ευρώπη υπολείπεται σε σύγκριση με τις ΗΠΑ με αύξηση των μερισμάτων κατά 5,3%, κατ’ αναλογία με τις επιδόσεις του 2018. Η Βρετανία επίσης υπολείπεται του παγκόσμιου μέσου όρου, με 4,4% αύξηση των μερισμάτων στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση-ρεκόρ, κατά 14,7%.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι επενδυτές μπορούν να προσδοκούν ρυθμούς αύξησης των μερισμάτων στο 4% με 5% για το 2019, που θα μπορούσε να είναι ακόμη μία χρονιά-ρεκόρ.