689
«Οραματιζόμαστε όχι απλώς να κάνουμε πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνουμε πιο φιλικές, «πράσινες» και βιώσιμες» εξήγησε στην ομιλία του ο Ευάγγελος Μυτιληναίος | Creative Protagon

Από τα Ασπρα Σπίτια ξεκινά το ταξίδι των «έξυπνων πόλεων»

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2022, 16:35
«Οραματιζόμαστε όχι απλώς να κάνουμε πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνουμε πιο φιλικές, «πράσινες» και βιώσιμες» εξήγησε στην ομιλία του ο Ευάγγελος Μυτιληναίος
|Creative Protagon

Από τα Ασπρα Σπίτια ξεκινά το ταξίδι των «έξυπνων πόλεων»

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2022, 16:35

Από τα Ασπρα Σπίτια, στην παραλία του Διστόμου, στον Κορινθιακό Κόλπο, έναν τόπο που τον έκανε παγκόσμια γνωστό ο πολεοδόμος Κωνσταντίνος Δοξιάδης, σχεδιάζοντας τον πρότυπο αυτόν οικισμό για τους εργαζόμενους της Αλουμίνιον της Ελλάδος το 1965, ξεκινά το μεγάλο εγχείρημα των έξυπνων πόλεων –Smart Cities– που καλούνται να περάσουν στην πράσινη και στην ψηφιακή εποχή, περιορίζοντας στο ελάχιστο την επίπτωση της οικονομικής και καθημερινής ζωής στο περιβάλλον.

Τον ιδιαίτερο αυτό τόπο, όπου κατοικούν εδώ και πάνω από μισόν αιώνα οι άνθρωποι που εργάζονται στον Τομέα Μεταλλουργίας, διάλεξε η MYTILINEOS για να δημιουργήσει με σειρά καινοτόμων τεχνολογικών παρεμβάσεων την πρώτη «Εξυπνη Πόλη» της Ελλάδας. Θα είναι μια πόλη που σταδιακά θα αποκτήσει ενεργειακή αυτάρκεια, φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ οι κάτοικοί της θα έχουν δωρεάν ψηφιακή πληροφόρηση, από τον καιρό, μέχρι τις πολιτιστικές δράσεις και τις κοινωνικές εκδηλώσεις, όπου και αν βρίσκονται.

Ολες αυτές οι δυνατότητες δίνονται με σειρά επενδύσεων (κυρίως στην πράσινη ενέργεια με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ και ανεμογεννητριών και την ψηφιακή αναβάθμιση της πόλης) μέσα από την πλατφόρμα MYTILINEOS Smart Cities.

Φιλικές, «πράσινες» και βιώσιμες πόλεις

Η πλατφόρμα, που μπορεί να αξιοποιηθεί από όλες τις πόλεις-δήμους και κοινότητες της Ελλάδας, παρουσιάστηκε την Τετάρτη σε μια ανοιχτή εκδήλωση για τους κατοίκους στην παραλία του οικισμού από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου. Εξήγησε λοιπόν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος:

«Οραματιζόμαστε όχι απλώς να κάνουμε πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνουμε πιο φιλικές, «πράσινες» και βιώσιμες. Ταυτόχρονα, ευελπιστούμε να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα.

Η πλατφόρμα Smart Cities θα περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – τις εξής υπηρεσίες και εφαρμογές:

Οι υπηρεσίες για τα νοικοκυριά

Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικίες θα περιλαμβάνουν:

♦  «Έξυπνες» και «πράσινες» συσκευές όπως ψηφιακούς μετρητές ενέργειας και νερού, inverter, φωτοβολταϊκά panel, μπαταρίες
♦  Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων
♦  Δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»)

Είναι αξιοσημείωτο ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται μέσα από μια πλατφόρμα, καθώς η MYTILINEOS θέλησε και πέτυχε να συνδυάσει όλους τους τομείς δραστηριότητας της και τις τεχνικές δυνατότητες που έχει στις υποδομές, στα συστήματα ΑΠΕ, στην ενέργεια, στην καινοτομία.

«Μέσα από την πλατφόρμα Smart Cities», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Μυτιληναίος, «συνδυάσαμε την εμπειρία, την εφευρετικότητα, την όρεξη και των τεσσάρων Τομέων και των Κεντρικών Υπηρεσιών, για να κάνουμε τα Άσπρα Σπίτια εργαστήριο καινοτομίας και να δημιουργήσουμε μια ενεργειακή κοινότητα με πρόσθετες ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των επιδόσεων, την βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και την ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των κατοίκων της. Είναι ένα πρώτο πείραμα για τις δυνατότητές μας, όχι μόνο ως εταιρεία».

 

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Καλαφατάς, γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών σημείωσε: «Με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις, προσφέροντας ουσιαστική διάδραση με τους πολίτες, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Παράλληλα, θα βελτιστοποιείται η χρήση των πόρων και θα ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Ενας νέος κόσμος

Η πλατφόρμα ΜΥΤΙLINEOS Smart Cities προωθείται στο πλαίσιο της μετεξέλιξης της εταιρείας σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό πάροχο, που δεν προσφέρει υπηρεσίες μονοδιάσταστα, αλλά μέσω πλήθους εφαρμογών και υπηρεσιών για την ενέργεια του μέλλοντος. Η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing Βίβιαν Μπουζάλη, κλείνοντας την εκδήλωση, χαρακτήρισε την πλατφόρμα  έναν «νέο κόσμο με ανεξάντλητες δυνατότητες, μέσα από την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, με σεβασμό πάντα στην ατομικότητα και τα δικαιώματα κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Δείτε στoυς ακόλουθους συνδέσμους οπτικοακουστικό υλικό από την εκδήλωση: Δηλώσεις Γιάννη Καλαφατά: Link. Δηλώσεις Βίβιαν Μπουζάλη: Link

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...