262
Η επικεφαλής συντηρήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης της Σκωτίας, Λέσλι Στίβενσον, κρατά τον πίνακα του Βαν Γκογκ, ενώ στην οθόνη φαίνεται η κρυμμένη αυτοπροσωπογραφία του | Neil Hanna

«Απίστευτη ανακάλυψη» στη Σκωτία: Αγνωστη αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ κρυβόταν σε πίνακά του

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2022, 13:50
Η επικεφαλής συντηρήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης της Σκωτίας, Λέσλι Στίβενσον, κρατά τον πίνακα του Βαν Γκογκ, ενώ στην οθόνη φαίνεται η κρυμμένη αυτοπροσωπογραφία του
|Neil Hanna

«Απίστευτη ανακάλυψη» στη Σκωτία: Αγνωστη αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ κρυβόταν σε πίνακά του

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2022, 13:50

Μία υπέροχη έκπληξη περίμενε τις συντηρήτριες της Εθνικής Πινακοθήκης της Σκωτίας, που ετοίμαζαν έναν πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ για μία μεγάλη έκθεση στο Εδιμβούργο.

Οταν εξέτασαν με ακτίνες Χ τον πίνακα «Πορτρέτο μιας Χωρικής», που ζωγράφισε ο Βαν Γκογκ το 1885, ανακάλυψαν μία άγνωστη αυτοπροσωπογραφία του θρυλικού ολλανδού ζωγράφου στην πίσω πλευρά.

Την είδηση έκανε γνωστή την Πέμπτη η Πινακοθήκη, κάνοντας λόγο για μια «απίστευτα σπάνια» ανακάλυψη.

Η αυτοπροσωπογραφία εντοπίστηκε στο πίσω μέρος του πίνακα καλυμμένο από στρώσεις κόλλας και χαρτιού, το οποίο φαίνεται ότι είχε προστεθεί πριν από μια έκθεση στις αρχές του 20ου αιώνα.

«Τέτοιες στιγμές είναι απίστευτα σπάνιες», δήλωσε η Φράνσις Φόουλ, έφορος της Εθνικής Πινακοθήκης της Σκωτίας. «Ανακαλύψαμε ένα άγνωστο έργο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ενός από τους πιο σημαντικούς και τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες παγκοσμίως», είπε.

Ο Βαν Γκογκ είναι γνωστό ότι επαναχρησιμοποιούσε χαρτιά για να εξοικονομεί χρήματα.

Τίποτα δεν προμήνυε ότι το πίσω μέρος του πίνακα έκρυβε ένα νέο έργο τέχνης – Neil Hanna

Η αυτοπροσωπογραφία δείχνει έναν γενειοφόρο άνδρα που φορά καπέλο και ένα μαντίλι στον λαιμό. Το αριστερό του αυτί –το οποίο ο ζωγράφος έκοψε το 1888— είναι εμφανές.

Στη διάρκεια της έκθεσης, που θα διεξαχθεί από τις 30 Ιουλίου ως τις 13 Νοεμβρίου, οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάζουν το έργο μέσα σε ένα ειδικά κατασκευασμένο φωτοκιβώτιο.

Η αυτοπροσωπογραφία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ – Neil Hanna

Οι ειδικοί του μουσείου διερευνούν τώρα πώς μπορούν να απομακρύνουν την κόλλα και να διαχωρίσου τα δύο έργα χωρίς να τους προκαλέσουν ζημιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...