899
O υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στο βήμα της Βουλής απαντά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το νέο σύστημα της επικουρικής | INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Απερρίφθη η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ για την επικουρική – Καμπάνια ενημέρωσης από ΝΔ-ΟΝΝΕΔ

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2021, 13:06
O υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στο βήμα της Βουλής απαντά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το νέο σύστημα της επικουρικής
|INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Απερρίφθη η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ για την επικουρική – Καμπάνια ενημέρωσης από ΝΔ-ΟΝΝΕΔ

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2021, 13:06

Με ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για την «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις».

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου για την επικουρική ασφάλιση θα διεξαχθεί σε δύο συνεδριάσεις, προκειμένου να μπορέσουν να τοποθετηθούν όσο περισσότεροι βουλευτές, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Η ονομαστική ψηφοφορία του νομοσχεδίου έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης

Υπέρ του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή τάχθηκε η ΝΔ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Οπως προαναφέρθηκε, με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας, όπου μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι το νομοσχέδιο έρχεται σε αντίθεση με το συνταγματικό δικαίωμα της κοινωνικής ασφάλισης όπου ορίζει πως το κράτος οφείλει «να μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως ορίζει ο νόμος» (αρ. 22παρ.5), καθώς και σε αντίθεση με τις υπ’αριθ. 2287/2015 και 1889/2019 αποφάσεις της Ολομέλειάς του ΣτΕ που έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο κεφαλαιοποίησης της Επικουρικής Ασφάλισης.

Απαντώντας στην ένσταση αντισυνταγματικότητας που στηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, και η οποία τελικά απορρίφθηκε, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για εξόφθαλμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Σε παρέμβασή του (δείτε τη κάτω στο σχετικό βίντεο), ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε σε αποφάσεις τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσο και της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ. «Ανταποκρινόμαστε στο πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, έχουν ληφθεί υπόψη όλοι οι δείκτες, ενώ λαμβάνεται μέριμνα για την επάρκεια και τη βιωσιμότητα του συστήματος.

«Το κράτος εγγυάται την καταβολή των επικουρικών συντάξεων, το κράτος είναι παρόν και εγγυάται τις συντάξεις, ενώ υπάρχει επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό», επανέλαβε.

«Θα περίμενα από την αντιπολίτευση να έχει δει τη διεθνή εμπειρία, να μη βρίσκεται απέναντι στους νέους, να έχει δει πως το νομοσχέδιο αυτό εξασφαλίζει υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους», είπε ο κ. Χατζηδάκης και σημείωσε ότι ήδη από το 1984 έχουμε αποφάσεις είτε από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, από το ΣτΕ, όπως και άλλων δικαστηρίων που λένε ότι αυτό που ενδιαφέρει τα δικαστήρια είναι ο πάροχος ασφάλισης να είναι δημόσιος και όχι το σύστημα, που μπορεί να είναι είτε διανεμητικό, είτε νοητής κεφαλαιοποίησης, είτε κεφαλαιοποιητικό.

Επομένως, τόνισε, η υποχρέωση του δημόσιου φορέα καλύπτεται με το νομοσχέδιο αυτό, το νέο Ταμείο θα είναι ΝΠΔΔ. Επίσης, διασφαλίζεται και η υποχρέωση της βιωσιμότητας του συστήματος, εξασφαλίζοντας και την υποχρέωση της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

«Ανταποκρινόμενοι, στο γράμμα και το πνεύμα Συντάγματος το νέο σύστημα παραμένει Δημόσιο. Έχουν κατατεθεί τρεις μελέτες βιωσιμότητάς του. Υπάρχει μέριμνα, συνεπώς, και της επάρκειας των παροχών, ενώ καλύπτονται ακόμα και όσοι δεν έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια ασφάλισης (επιστροφή εισφορών) με το νέο σύστημα», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος εξάλλου στα Επαγγελματικά Ταμεία, είπε ότι τα ΤΕΑ λειτουργούν με αμιγώς κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Η ίδρυση αυτών των ταμείων που είναι ΝΠΙΔ κρίθηκε συνταγματική από το ΣτΕ με απόφαση του 2017, υπενθύμισε, διευκρινίζοντας ότι άλλο είναι τα ΤΕΑ και άλλο η επικουρική ασφάλιση.

Στο νομοσχέδιο έχουν επίσης κατατεθεί δύο υπουργικές τροπολογίες και πέντε βουλευτικές τροπολογίες από το Κίνημα Αλλαγής.

Η μία υπουργική τροπολογία έχει κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2021 για τα ακίνητα πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23η και 24ης Ιουλίου 2018 – τροποποίηση της παρ.7 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013, καθώς και για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020- τροποποίηση της παρ.64 και αντικατάσταση της παρ.65 του άρθρου 72 του ν.4172/2013.

Η δεύτερη υπουργική τροπολογία αφορά «Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων», μεταξύ των οποίων και η παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών -για εργοδότες και εργαζομένους- κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (από το ύψος που είχαν διαμορφωθεί την 1η Ιουνίου 2020) έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι περιορίζεται το μισθολογικό κόστος από την διατήρηση των μειωμένων εισφορών έως το τέλος του επόμενου έτους. Η μείωση επιμερίζεται σε -1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και -1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους.

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, παράλληλα, έχουν καταθέσει πέντε τροπολογίες στο νομοσχέδιο. Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρώτη αφορά τη «θεμελίωση δικαιώματος πλήρους και μειωμένης σύνταξης γήρατος ασφαλισμένων γυναικών του πρώην ΙΚΑ- ΕΤΑΜ», η δεύτερη την «κατάργηση μείωσης της Εθνικής Σύνταξης των μελών της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας και των ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», η τρίτη την «κατάργηση του αυτόματου μηχανισμού αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής», η τέταρτη «τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος άνευ ορίων ηλικίας μετά από 40 έτη υποχρεωτικής πραγματικής απασχόλησης» και η πέμπτη, για « την τροποποίηση του άρθρου 1 του ΠΔ 35/1988 (ΦΕΚ Α’ 14/27.01.1988)».

Από την πλευρά τους Νέα Δημοκρατία και η ΟΝΝΕΔ, ξεκίνησαν καμπάνια ενημέρωσης των νέων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που τους αφορά.

Στο πλαίσιο της καμπάνια δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.epikouriko.gr, όπου οι νέοι εργαζόμενοι μπορούν να βρουν όλες τις απαντήσεις για τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Η καμπάνια συνοδεύεται από ειδικό σποτ με κεντρικό σύνθημα «Γιατί οι νέοι θέλουν νέα πράγματα» .

« Το σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις των νέων αλλάζει. Στόχος είναι με τη δημιουργία «ατομικού κουμπαρά» όχι μόνο να αποκτήσουν οι νέοι τον έλεγχο της επικουρικής τους σύνταξης, αλλά και να πάρουν τελικά υψηλότερη σύνταξη. Όπως συνέβη και στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης που εφαρμόζεται επιτυχημένα το σύστημα αυτό», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...