471
Ο Μπόρις Τζόνσον στις Βρυξέλλες στις 17 Οκτωβρίου. Και αυτός ελεγε ότι πήγε για «τελευταία φορά» σε Σύνοδο | REUTERS/Francois Lenoir

Απελπισμένη και κουρασμένη από τη Βρετανία, η ΕΕ θα δώσει άλλη μία παράταση στο Brexit

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2019, 10:20
Ο Μπόρις Τζόνσον στις Βρυξέλλες στις 17 Οκτωβρίου. Και αυτός ελεγε ότι πήγε για «τελευταία φορά» σε Σύνοδο
|REUTERS/Francois Lenoir

Απελπισμένη και κουρασμένη από τη Βρετανία, η ΕΕ θα δώσει άλλη μία παράταση στο Brexit

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2019, 10:20

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται έτοιμη να δώσει παράταση στο Brexit μέχρι τον Φεβρουάριο, εάν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεν καταφέρει μέσα στην εβδομάδα να εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων για τη συμφωνία εξόδου.

Οπως έγραψαν οι Sunday Times, μεταφέροντας πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, η αναβολή θα είναι ευέλικτη, κάτι που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φύγει νωρίτερα εφόσον η συμφωνία επικυρωθεί στο μεταξύ.

Το σενάριο να υπάρξει συμφωνία ως τις 31 Οκτωβρίου και η Βρετανία να αποχωρήσει συντεταγμένα από την ΕΕ εξακολουθεί να έχει πιθανότητες. Δεν είναι απίθανη και η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ίσως το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι, αναλόγως των εξελίξεων στο Λονδίνο, μπορεί να δοθεί «τεχνική παράταση» («technical extension») στο Brexit από έναν μήνα (μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου) έως και έξι μήνες ή και ακόμη περισσότερο.

Το ανώτατο όριο, προσθέτει το Reuters, είναι περίπου στα μέσα του 2020, όταν θα γίνονται οι ετοιμασίες για τον πολυετή προϋπολογισμό από το 2021.

Ωστόσο, δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση μέχρις ότου οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ να έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν πόσες πιθανότητες έχει να περάσει από το κοινοβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης μέχρι αυτή την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου.

Οι «πονοκέφαλοι» του Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έστειλε την περίφημη πλέον επιστολή για την παράταση της διαδικασίας εξόδου, όπως επέτασσε ο νόμος, αλλά επέλεξε να τη στείλει… ανυπόγραφη. Την συνόδευσε με μια ενυπόγραφη στην οποία εξέφραζε την άποψη ότι δεν πρέπει να δοθεί παράταση.

Παράλληλα θα επιδιώξει να περάσει αυτή την εβδομάδα η συμφωνία, καθώς θα έχει καταθέσει και τον εφαρμοστικό νόμο. Το φάσμα των πρόωρων εκλογών δεν έχει εκλείψει, δεν είναι όμως εύκολη η διάλυση της Βουλής γιατί χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία, εκτός αν έλθει νόμος που προκηρύσσει εκλογές σε ορισμένη ημερομηνία, οπότε θα χρειαστεί απλή πλειοψηφία.

Δεν αποκλείεται ούτε η κατάθεση πρότασης μομφής από την αντιπολίτευση που θα οδηγούσε στο σχηματισμό νέας. Πιθανότητες υπάρχουν ακόμη και για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά και αυτή η λύση χρειάζεται μήνες για την ολοκλήρωσή της.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι δεν δείχνουν να βιάζονται, αλλά δεν δείχνουν να έχουν αντιρρήσεις σε περίπτωση που υπάρξει ένα πραγματικό αίτημα.

Η απογοήτευση της Ευρώπης από όλη την παράταση της διαδικασίας εξόδου, που θα έπρεπε να είχε γίνει στις 29 Μαρτίου, είναι εμφανής.

Πόσο μάλλον γιατί η εκχώρηση της παράτασης ως τις 31 Οκτωβρίου ήταν, όπως είχε πει και ο Εμανουέλ Μακρόν, «η τελευταία». Ο γάλλος πρόεδρος είναι εξάλλου από τους ηγέτες που έντονα θέτουν ζήτημα ολοκλήρωσης της διαδικασίας για να αφοσιωθεί η ΕΕ σε άλλα πιεστικά ζητήματα, όπως την εμβάθυνση των δομών ή την κλιματική αλλαγή. Δεν θα αρνηθεί πάντως να πει «ναι» σε άλλη μία παράταση.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη δεν θέλει να φανεί ότι σπρώχνει τη Βρετανία δια της βίας στην πόρτα της εξόδου χωρίς κάποια στοιχειώδη συμφωνία· το διαζύγιο πρέπει να είναι απόλυτα συναινετικό όσο πικρό και αν είναι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...