345
Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Απελευθέρωση πτήσεων: Ελεγχος διαβατηρίων και όχι τόπου κατοικίας

Avatar protagon.import 29 Μαΐου 2020, 20:09
Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Απελευθέρωση πτήσεων: Ελεγχος διαβατηρίων και όχι τόπου κατοικίας

Avatar protagon.import 29 Μαΐου 2020, 20:09

Σε 14ήμερη καραντίνα θα συνεχίσουν να μπαίνουν οι ταξιδιώτες που θα έρχονται στην Ελλάδα και έχουν διαβατήρια χώρας που δεν συμπεριλαμβάνεται στις 29, για τις οποίες «ανοίγουν» οι πτήσεις από τις 15 Ιουνίου στα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Στο προσεχές διάστημα αναμένεται περαιτέρω εξειδίκευση, με βάση τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ για τη διαδικασία που θα ακολουθείται τόσο για τους επισκέπτες που θα έρχονται από τις 29 χώρες, όσο και από τις εντός και εκτός Σένγκεν αγορές.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα εκδώσει νέες ΝΟΤΑΜ για τις πτήσεις από το εξωτερικό προς τη χώρα μας, αφού οι προηγούμενες λήγουν στις 31 Μαΐου.

Σε δήλωση της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού, οι κ.κ. Θεοχάρης και Κόνσολας επισημαίνουν πως «ο ελληνικός τουρισμός ξανανοίγει τις πύλες του, σταδιακά, με υγειονομική ασφάλεια και προσοχή, για να υποδεχθεί τους επισκέπτες».

Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρχει τρόπος ελέγχου της χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών που εισέρχονται στη χώρα κι αυτός θα σχετίζεται με τον έλεγχο των διαβατηρίων και όχι με δήλωση του τόπου κατοικίας του επισκέπτη.

Ο έλεγχος των διαβατηρίων θα μπορεί να «ιχνηλατεί» ποιες χώρες επισκέφθηκε ένας ταξιδιώτης, καθότι σε διαφορετική περίπτωση ένας επισκέπτης από τρίτη χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιο αεροδρόμιο από τις 29 χώρες, που πήραν το «πράσινο φως», ως ενδιάμεσο σταθμό για να εισέλθει στην Ελλάδα και να αποφύγει την καραντίνα.

Για ποιες χώρες ανοίγουν τα σύνορα από 15 Ιουνίου

Η λίστα με τις 29 χώρες διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται οι: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

Για τους τουρίστες από τις πιο πάνω χώρες ανοίγουν τα σύνορα από τις 15 Ιουνίου, ενώ η λίστα αναμένεται να διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου.

Στους επισκέπτες από τις 29 χώρες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος, ενώ για όλες τις άλλες χώρες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...