402
Η βρετανή πρωθυπουργός ανακοίνωσε σειρά μέτρων ως απάντηση στην επίθεση κατά του Σκριπάλ | Parliament TV handout via REUTERS

Απελάσεις 23 ρώσων διπλωματών τα αντίποινα της Τερέζα Μέι για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2018, 15:23
Η βρετανή πρωθυπουργός ανακοίνωσε σειρά μέτρων ως απάντηση στην επίθεση κατά του Σκριπάλ
|Parliament TV handout via REUTERS

Απελάσεις 23 ρώσων διπλωματών τα αντίποινα της Τερέζα Μέι για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2018, 15:23

Με πάγωμα των υψηλού επιπέδου σχέσεων με τη Ρωσία και απελάσεις διπλωματικού προσωπικού πρόκειται να απαντήσει η Βρετανία στη δηλητηρίαση με τοξικό παράγοντα του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του για την οποία το Λονδίνο έχει υποδείξει ως υπεύθυνη τη Μόσχα.

Η βρετανή πρωθυπουργός, κατά την «ώρα του Πρωθυπουργού» την Τετάρτη, ανήγγειλε ότι τα 23 άτομα ήταν στελέχη μυστικών υπηρεσιών που δεν είχαν δηλωθεί.

Η Ρωσία διέθετε μέχρι σήμερα 59 διπλωμάτες διαπιστευμένους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκανε ευθέως λόγο για «εχθρική δραστηριότητα» κατά της Βρετανίας, η οποία θα απαντηθεί με νομοθεσία κατά της κατασκοπίας. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, θα ενισχύσει τους ελέγχους για τους Ρώσους που έρχονται στη χώρα και τόνισε: «Δεν υπάρχει χώρος για διεφθαρμένες ελίτ στη Βρετανία».

«Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ακόμη.

Πέραν αυτών, η πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα παγώσουν οι υψηλού επιπέδου διπλωματικές επαφές: αποσύρεται η πρόσκληση στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφτεί τη Βρετανία ενώ δεν θα παραστούν υπουργοί ή μέλη της βασιλικής οικογένειας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα γίνει το καλοκαίρι στη Ρωσία. (Η ομάδα της Αγγλίας θα συμμετάσχει κανονικά).

Η Βρετανία ενημερώσει για το ζήτημα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ θα διασφαλίσει ότι ο Οργανισμός για την Μη Διάδοση των Χημικών Οπλων θα επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς για ρωσικής κατασκευής νευροτοξικό παράγοντα.

Η πρωθυπουργός είπε ότι θα υπάρξουν και μέτρα που δεν θα ανακοινωθούν δημόσια.

Αλλά παρά ταύτα είπε ότι η Βρετανία θέλει να έχει μια καλύτερη σχέση με τη Ρωσία. «Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα του βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», είπε και υπενθύμισε ότι η Βρετανία σε αυτό έχει τη συμπαράσταση των συμμάχων της.

Η Guardian επισημαίνει ότι είναι η μεγαλύτερη απέλαση ρώσων αξιωματούχων εδώ και 30 χρόνια, δηλαδή από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις θα απαντηθεί από ανάλογης κλίμακας απελάσεις από την πλευρά της Ρωσίας κατά του βρετανικού διπλωματικού προσωπικού.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι την Κυριακή 4 Μαρτίου στο Σόλσμπερι στη νότια Αγγλία. Παραμένουν νοσηλευόμενοι στην εντατική.

Οι εξετάσεις έχουν δείξει ότι και οι δύο (η κόρη του Σκριπάλ μάλλον κατά τύχη) εκτέθηκαν στον ρωσικής παρασκευής νευροτοξικό παράγοντα Novichok, ο οποίος είναι πιο ισχυρός ακόμη και από το VX.

Η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...