638
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο στο Κρεμλίνο | EPA/VLADIMIR ASTAPKOVICH/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Απειλή Πούτιν: Θα αναπτύξουμε πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία – σφοδρή αντίδραση ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2023, 10:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/03/2023, 19:23
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο στο Κρεμλίνο
|EPA/VLADIMIR ASTAPKOVICH/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Απειλή Πούτιν: Θα αναπτύξουμε πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία – σφοδρή αντίδραση ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2023, 10:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/03/2023, 19:23

Συμφωνία με τη Λευκορωσία για να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για αντίποινα για την πρόθεση της Βρετανίας να προμηθεύσει με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου την Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο εδώ: οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν αυτό εδώ και δεκαετίες. Αναπτύσσουν εδώ και πολύ καιρό τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα στο έδαφος των συμμάχων τους», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτική συνέντευξη που μεταδόθηκε το Σάββατο.

«Συμφωνήσαμε να πράξουμε το ίδιο, χωρίς να παραβιάσουμε τις δεσμεύσεις μας, τονίζω, χωρίς την παραβίαση των διεθνών μας δεσμεύσεων για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, είχε από καιρό θέσει το θέμα της στάθμευσης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, η οποία συνορεύει με την Πολωνία, όπως ισχυρίστηκε ο Πούτιν στην κρατική τηλεόραση.

«Εχουμε ήδη βοηθήσει τους λευκορώσους συναδέλφους μας και εξοπλίσαμε τα αεροπλάνα τους χωρίς να παραβιάσουμε τις διεθνείς μας δεσμεύσεις για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Δέκα αεροπλάνα είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν αυτό το είδος όπλου», συνέχισε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι η Μόσχα έχει ήδη μεταφέρει στη Λευκορωσία έναν αριθμό τακτικών πυραυλικών συστημάτων Iskander που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων.

«Από την 3η Απριλίου αρχίζουμε να εκπαιδεύουμε τα πληρώματα. Και την 1η Ιουλίου θα ολοκληρώσουμε την κατασκευή ειδικής αποθήκης για τα τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας», δήλωσε αναφέροντας ότι η Μόσχα δεν θα μεταβιβάσει τον έλεγχο των όπλων στο Μινσκ.

Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, η απόφαση αυτή υποκινήθηκε από τη βούληση του Λονδίνου να στείλει πυρομαχικά που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία, όπως ανέφερε πρόσφατα βρετανίδα αξιωματούχος.

Ο Πούτιν απείλησε να χρησιμοποιήσει τα ίδια πυρομαχικά, εάν το Κίεβο παραλάβει τέτοιες οβίδες. «Η Ρωσία, φυσικά, έχει ό,τι χρειάζεται για να απαντήσει. Εχουμε, χωρίς υπερβολή, εκατοντάδες χιλιάδες τέτοιες οβίδες. Δεν τις χρησιμοποιούμε επί του παρόντος», τόνισε.

Σφοδρές αντιδράσεις από ΝΑΤΟ, ΕΕ και Κίεβο

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη« την στάση της Ρωσίας, ενώ η Ουκρανία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει μεταβολές στην διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε την δική μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Η αναφορά της Ρωσίας στον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων (nuclear sharing) του ΝΑΤΟ είναι τελείως παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η Ρωσία έχει συστηματικά παραβιάσει τις δικές της δεσμεύσεις που απορρέουν από την διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών, πιο πρόσφατα διακόπτοντας την συμμετοχή της στην Συνθήκη New START », είπε ο εκπρόσωπος.

«Η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία θα σήμαινε «ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Και συμπλήρωσε ότι, «η Λευκορωσία μπορεί ακόμα να το σταματήσει, είναι επιλογή της. Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις».

Στο Κίεβο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Η Ουκρανία περιμένει αποτελεσματικές ενέργειες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία για την αντιμετώπιση του πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου. Ζητούμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τον σκοπό αυτό».

Η Ρωσία κρατά τη Λευκορωσία «πυρηνικό όμηρο», έγραψε στο Twitter ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ολέξι Ντανίλοφ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η απόφαση της Ρωσίας αποτελεί «ένα βήμα προς τη διεθνή αποσταθεροποίηση της Λευκορωσίας».

ΗΠΑ: Δεν έχει μεταφέρει ακόμα πυρηνικά στη Λευκορωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν «καμία ένδειξη» ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, ή ότι ο Πούτιν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στο δίκτυο CBS.

«Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Τόνισε επίσης ότι τίποτα επί του παρόντος δεν οδηγεί τις Ηνωμένες Πολιτείες «να αλλάξουν τη θέση (τους) όσον αφορά τη στρατηγική αποτροπή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...