541
φωτ. αρχείου |

Απατεώνες στον κλάδο τροφίμων και ποτών απέσπασαν πάνω από €2,6 εκατ. μέσω ΜΙΚΕ και ακάλυπτων επιταγών

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 15:17
φωτ. αρχείου
|

Απατεώνες στον κλάδο τροφίμων και ποτών απέσπασαν πάνω από €2,6 εκατ. μέσω ΜΙΚΕ και ακάλυπτων επιταγών

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 15:17

Την έξάρθρωση πολυμελούς σπείρας με δραστηριότητα -και θύματα- κυρίως στον κλάδο τροφίμων και ποτών σε διάφορες περιοχές της χώρας, ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ έπειτα από  πολύμηνη, μεθοδική και επιστάμενη έρευνα αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων.

Στο πλαίσιο της έρευνας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 29 μελών του κυκλώματος (όλοι Ελληνες, ηλικίας 29 έως 65 ετών) σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, υπεξαίρεση, απάτη σε βαθμό κακουργήματος από κοινού, κατ΄επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, παράβαση νομοθεσίας περί επιταγών και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι τρεις αρχηγοί της εκγληματικής οργάνωσης είχαν ιδρύσει συνολικά εννέα εταιρείες – μορφώματα (Μονοπρόσωπες Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες – Μ.Ι.Κ.Ε.) σε ονόματα μελών της ή χρησιμοποίησαν τέσσερις προϋπάρχουσες εταιρείες και ενοικίαζαν αποθηκευτικούς χώρους και γραφεία προκειμένου να προσδίδουν κύρος και να δημιουργείται η εικόνα υγιών εταιρειών.

Στη συνέχεια, παρουσιάζονταν δήθεν ως φερέγγυεοι στις οικονομικές τους συναλλαγές από μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με άριστη γνώση της επικρατούσας κατάστασης στην αγορά και το χώρο του εμπορίου και με τον τρόπο αυτό δημιουργούσαν την πλασματική αίσθηση ύπαρξης ασφαλών συνθηκών και συναλλακτικών όρων και έπειθαν τις επιχειρήσεις-στόχους τους να έρθουν σε συναλλαγή μαζί τους.

Έπειτα, είτε με τη χρήση μεταχρονολογημένων επιταγών, που κατά την ημέρα πληρωμής τους αποδείχθηκαν ακάλυπτες, είτε με την κατάρτιση και χρήση πλαστών τραπεζικών αποδεικτικών κατάθεσης χρηματικών εμβασμάτων, είτε με τη διαβεβαίωση πληρωμής της αξίας των εμπορευμάτων που απέσπασαν σε επόμενες παραγγελίες – παραλαβές εμπορευμάτων που θα ακολουθούσαν, αποσπούσαν προϊόντα, χωρίς να καταβάλλουν το αντίτιμο, τα οποία στη συνέχεια πωλούσαν σε ελκυστικές – χαμηλότερες τιμές σε τρίτους, με σκοπό να αποκομίσουν άμεσα παράνομο περιουσιακό όφελος.

Οταν «έσκαγαν» οι ακάλυπτες επιταγές, εγκατέλειπαν τους χώρους – γραφεία που είχαν ενοικιάσει για τη λειτουργία των εταιρειών τους και τα εμπορεύματα που είχαν αποσπάσει από τις επιχειρήσεις – θύματά τους, μεταφέρονταν σε άλλους αποθηκευτικούς χώρους ή προς πώληση σε τρίτους αγοραστές, με τη χρήση παραστατικών – δελτίων αποστολής άλλων εταιρειών Μ.Ι.Κ.Ε. που εξυπηρετούσαν τους σκοπούς της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός των εμπορευμάτων που είχαν αποσπάσει.

Κατά το χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο του  2018 έως και τουλάχιστον τον Νοέμβριο του 2021 , η σπείρα κατάφερε να αποσπάσει προϊόντα (κυρίως τρόφιμα και ποτά) από συνολικά 33 επιχειρήσεις και χρήματα από μία ακόμη επιχείρηση, με το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος να ξεπαρνά τα 2,6 εκατ. ευρώ (2.653.163,42) ευρώ, προκαλώντας τους ισόποση οικονομική ζημία. Επιπλέον, σε δύο από τις παραπάνω παθούσες εταιρείες έγινε απόπειρα πρόκλησης συνολικής οικονομικής ζημίας ύψους 58.760 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας έγινε έφοδος της ΕΛ.ΑΣ σε τρεις αποθήκες, τέσσερα γραφεία εταιρειών, πέντε οικίες, και συνολικά 18 καταστήματα σούπερ μάρκετ κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

62 τόνοι και 575 κιλά πατατόσπορου,
24.504 συσκευασίες προϊόντος οξοποιίας,
3.043 φιάλες οινοπνευματωδών ποτών

μικρές ποσότητες πρώτης ύλης παρασκευής παγωτού και άλλα προϊόντα τα οποία αποδόθηκαν στους νόμιμους κατόχους.

Επιπλεόν, κατασχέθηκαν, δέκα ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 12 σκληροί δίσκοι Η/Υ, 16 κινητά τηλέφωνα,ένα τάμπλετ, διάφορα ψηφιακά μέσα αποθήκευσης, πλήθος σχετικών εγγράφων (τιμολόγια, δελτία αποστολής, επιταγές, επαγγελματικές κάρτες, κ.λπ.), καθώς και σφραγίδες διαφόρων εταιρειών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τρία από τα μέλη του κυκλώματος έχουν συλληφθεί και  στο παρελθόν από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων.

Η σχετική δικογραφία υποβλήθηκε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...