809
Προτάσεις στη Βουλή, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στο αίτημα Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας | ΙΝΤΙΜΕnews

Απάντηση Ταραντίλη σε Τσίπρα: Μας λέει να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία;

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2021, 14:36
Προτάσεις στη Βουλή, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στο αίτημα Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
|ΙΝΤΙΜΕnews

Απάντηση Ταραντίλη σε Τσίπρα: Μας λέει να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία;

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2021, 14:36

Με την «ευγενική υπενθύμιση» ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ απαγορεύεται να κινούνται μονομερώς για τη διασφάλιση εμβολίων (σ.σ. κάτι άλλωστε που επανέλαβε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν), απάντησε ο κυβερνητικός εκπροσωπος Χρήστος Ταραντίλης στα όσα είπε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας.

«Προτείνει μήπως να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ταραντίλης, απαντώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οσον αφορά εξάλλου την πρόταση του κ. Τσίπρα για αγορά πατέντας εμβολίων από την ΕΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από τις 6 Απριλίου, με άρθρο του στην FAZ από κοινού με τον Ηλία Μόσιαλο, είχε καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση.

Τελος, αφού σημείωσε ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC) οι επιδόσεις της Ελλάδας  είναι καλύτερες από την πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης, κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει εμπράκτως τη στήριξή του στην πλατφόρμα testing.gov.gr.

Στη Βουλή οι όποιες προτάσεις στις 15 Ιανουαρίου

Οσο για το αίτημα Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Ταραντίλης είπε ότι στις 15 Ιανουαρίου τα κόμματα θα έχουν την ευκαιρία να καταθεσουν τις προτάσεις τους στη Βουλή.

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί εθνικό στοίχημα. Γι΄αυτό μέχρι σήμερα έχουν γίνει ειδικές συζητήσεις στο Κοινοβούλιο ώστε ο ελληνικός λαός να είναι πλήρως ενημερωμένος για τις θέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανακοίνωσε ότι ο Πρωθυπουργός, κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, θα ζητήσει συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, «ώστε ανοικτά και όχι πίσω από κλειστές πόρτες, το κάθε κόμμα να καταθέσει τις προτάσεις του».

Αναλυτικά η δήλωση – απάντηση του Χρήστου Ταραντίλη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα να είναι καλύτερα ενημερωμένος, ώστε οι τοποθετήσεις του, ιδιαίτερα ύστερα από τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να είναι ακριβείς. Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς, όπως ζητάει ο ίδιος. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μόλις σήμερα επανέλαβε με ξεκάθαρο τρόπο ότι «κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα». Προτείνει μήπως να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας.

Όσον αφορά στην πρόταση για την αγορά της πατέντας εμβολίων από την Ε.Ε. του υπενθυμίζουμε την θέση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 6 Απριλίου με άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung από κοινού με τον Ηλία Μόσιαλο, για την ευρωπαϊκή αγορά της πατέντας του εμβολίου ώστε να αποτελέσει δημόσιο αγαθό και να καταστεί δυνατή η οργάνωση της παραγωγής σε πολλές τοποθεσίες.

Ο κ. Τσίπρας ζητά επίσης τη συνταγογράφηση των τεστ. Τον καλούμε να στηρίξει ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την πλατφόρμα για δωρεάν τεστ testing.gov.gr που παρέχει αυτή τη δυνατότητα σε 386 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα. Θα ήταν όντως εξαιρετικά χρήσιμο ώστε πολύ περισσότεροι συμπολίτες μας να κάνουν δωρεάν τεστ.

Αναφορικά, τέλος, με τις επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, επισυνάπτουμε τους χθεσινούς χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC) που αποτυπώνουν με ακρίβεια την καλύτερη θέση της χώρας μας από την πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί εθνικό στοίχημα. Γι΄αυτό μέχρι σήμερα έχουν γίνει ειδικές συζητήσεις στο Κοινοβούλιο ώστε ο ελληνικός λαός να είναι πλήρως ενημερωμένος για τις θέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, ώστε ανοικτά και όχι πίσω από κλειστές πόρτες, το κάθε κόμμα να καταθέσει τις προτάσεις του.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί ειλικρίνεια και ρεαλιστικές προτάσεις. Τις περιμένουμε.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Γερμανία το έκανε εμείς γιατί όχι;

Στην ανταπάντησή του ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει το επιχείρηση ότι την «κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία» που επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, την έχει ήδη καταστρατηγήσει η Γερμανία, εξασφαλίζοντας επιπλέον 30 εκατ. εμβόλια για τους πολίτες της, πέρα από αυτά που θα πάρει από την ΕΕ.

Οπότε γιατί να μην πράξει αναλόγως και η Ελλάδα.

Επαναλαμβάνοντας εξάλλου το πάγιο αίτημα περί επίταξης των ιδιωτικών κλινικών ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, προανήγγειλε «οξεία αντιπαράθεση» στη Βουλή στις 15/1.

«Ο κ. Τσίπρας  απηύθυνε ύστατη πρόταση συνεννόησης προκειμένου η χώρα να αποκτήσει σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντί ο κ. Μητσοτάκης να την υιοθετήσει και να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, παρουσία και επιστημόνων της Επιτροπής, απαντά με διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή.

Αντί για συνεννόηση επιλέγει ακόμα μία φορά την αντιπαράθεση.

Θα την έχει και θα είναι οξεία. Όπως θα έχει και την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι συμβεί από εδώ και στο εξής», κατέληξε στη σχετική δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...