448
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

«Επιτρέπονται» συγκεντρώσεις μέχρι 100 ατόμων έως την 1η Φεβρουαρίου

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 07:44
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

«Επιτρέπονται» συγκεντρώσεις μέχρι 100 ατόμων έως την 1η Φεβρουαρίου

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 07:44

Σε απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου –μια άλλη ερμηνεία, βέβαια, είναι ότι πλέον επιτρέπονται οι συναθροίσεις ως 99 άτομα!– προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο ενίσχυσης των μέτρων για τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού. Η απόφαση ελήφθη για την αποτροπή συγκεντρώσεων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εστίες μετάδοσης του ιού και ενώ είχαν προηγηθεί εικόνες μεγάλου συνωστισμού σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας, όπως η Ερμού, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Eρωτηθείς για τις μεταλλάξεις του ιού και τις εικόνες συνωστισμού στην αγορά, ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ότι όλοι –καταστηματάρχες και καταναλωτές– οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, ώστε να αποφευχθεί ένα τρίτο lockdown, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

H αγορά δεν θα αντέξει ένα τρίτο lockdown και τα «λουκέτα» θα είναι αναπόφευκτα, προειδοποιούν από την πλευρά τους μικρομεσαίοι μαγαζάτορες.

Η απόφαση για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων και η αιτιολόγησή της έχουν αναλυτικά ως εξής:

Με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται από την 06:00 ώρα σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) έως και την 06:00 ώρα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα.

Για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19,

ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορονοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,

η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

-διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

-διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Κατά πληροφορίες, την Πέμπτη ήταν προγραμματισμένη συγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων στα Προπύλαια, η οποία όπως γίνεται αντιληπτό, δεν θα επιτραπεί από τις αρχές.

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση, πάντως, η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ότι η απόφαση για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων δεν σχετίζεται με προγραμματισμένη συνάθροιση ούτε με την παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, αλλά ελήφθη κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Για μέτρο χαλάρωσης και όχι αυστηροποίησης των μέτρων έκανε λόγο σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου. Πλέον, είπε,  οι λοιμωξιολόγοι  έκριναν ότι μπορούμε να «ανοίξουμε» τον αριθμό συμμετεχόντων στις δημόσιες συναθροίσεις και η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ αφορά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι βάσει του άρθρου 11 του Συντάγματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...