276
Ο αμερικανός και ο γάλλος πρόεδρος στη Νέα Υόρκη, την Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου | REUTERS/Kevin Lamarque

Ανυποχώρητος ο Εμανουέλ Μακρόν έναντι των ΗΠΑ για το κλίμα

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2017, 21:45
Ο αμερικανός και ο γάλλος πρόεδρος στη Νέα Υόρκη, την Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου | REUTERS/Kevin Lamarque

Ανυποχώρητος ο Εμανουέλ Μακρόν έναντι των ΗΠΑ για το κλίμα

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2017, 21:45

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπογράμμισε την Τρίτη ότι «δεν θα υποχωρήσει σε τίποτα από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα», πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Λυπάμαι για την αμερικανική απόφαση» να αποχωρήσουν από τη συμφωνία, τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους από την έδρα της γαλλικής αποστολής, «όμως συνεχίζω τον διάλογο με τον πρόεδρο (Ντόναλντ) Τραμπ διότι είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος θα κατανοήσει πως το συμφέρον του, το συμφέρον των Αμερικανών, είναι να συμμετέχουν στη Συμφωνία του Παρισιού».

Για εθνοκάθαρση των μουσουλμάνων μειονοτικών Ροχίνγκια στη Μιανμάρ έκανε λόγο  ακόμη ο κ. Μακρόν, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους τόνισε ότι η πλειονότητα όσων έχουν καταφύγει από τη Μιανμάρ στο Μπαγκλαντές είναι γυναίκες και παιδιά και κάλεσε σε κινητοποίηση τη διεθνή κοινότητα για το θέμα.

Ο κ. Μακρόν πρότεινε ακόμη τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας δίπλα στον γ.γ. του ΟΗΕ με σκοπό την προστασία της ελευθερίας του Τύπου και των δημοσιογράφων ανά τον πλανήτη.

Εξι χρόνια μετά την διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, η Γαλλία αναλαμβάνει την ευθύνη που τής αναλογεί για την ειρήνευση στη χώρα, είπε ο κ. Μακρόν. Αναφερόταν στην πρωτοβουλία που είχε αναλάβει και οδήγησε στην υπογραφή, στο Παρίσι, συμφωνίας συνεννόησης μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας με έδρα την Τρίπολη και τον ισχυρό άνδρα του καθεστώτος με έδρα το Τομπρούκ, στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

Απαντώντας εμμέσως στον πρόεδρο Τραμπ, είπε ότι η εγκατάλειψη της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν «σοβαρότατο λάθος» για τη διεθνή κοινότητα.

Ο γάλλος πρόεδρος ζήτησε τέλος να αναληφθεί δράση ώστε οι «δικτατορικές τάσεις» του καθεστώτος Μαδούρο στη Βενεζουέλα να μην οδηγήσουν στον θάνατο της δημοκρατίας στη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...