574
Ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν | Wikipedia

Ανω – κάτω η νέα κυβέρνηση στη Γαλλία – δύο υπουργοί κατηγορούνται για σεξουαλικά αδικήματα

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 19:35
Ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν
|Wikipedia

Ανω – κάτω η νέα κυβέρνηση στη Γαλλία – δύο υπουργοί κατηγορούνται για σεξουαλικά αδικήματα

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 19:35

Με τις χειρότερες των προϋποθέσεων ξεκίνησε ο ανασχηματισμός του Εμανουέλ Μακρόν, την Τρίτη.

Οι φεμινιστικές οργανώσεις έχουν ήδη βγει στους δρόμους σε σκληρές διαμαρτυρίες, διαδηλώνοντας κατά την επιλογής του γάλλου προέδρου να τοποθετήσει στις θέσεις των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης δυο άνδρες που ο ένας κατηγορείται για βιασμό και ο άλλος για σεξουαλική παρενόχληση, αντίστοιχα.

Κάπως έτσι, η πρώτη ημέρα στη νέα δουλειά ήταν αρκούντως ταραχώδης για τον νέο υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, καθώς οργανώθηκαν πολλές διαδηλώσεις φεμινιστριών με κύριο αίτημα την άμεση παραίτησή του επειδή έχει κατηγορηθεί για βιασμό.

Ο 37χρονος υπουργός καταγγέλθηκε στις αρχές του 2018 από δύο γυναίκες: η μία τον κατηγόρησε για βιασμό και η δεύτερη ότι εκμεταλλεύτηκε την αδύναμη θέση στην οποία βρισκόταν.

Ο ίδιος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και η έρευνα συνεχίζεται για την πρώτη υπόθεση αλλά μπήκε στο αρχείο για τη δεύτερη.

Αυτό, ωστόσο, ουδόλως πτόησε τις φεμινιστικές οργανώσεις οι οποίες έκαναν αισθητή την παρουσία τους.

Η πρώτη διαδήλωση έγινε το πρωί της Τετάρτης όταν περίπου 20 γυναίκες προσπάθησαν να πλησιάσουν στο φράχτη του υπουργείου Εσωτερικών αλλά τις σταμάτησαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Οι διαδηλώτριες φώναζαν «Νταρμανέν παραιτήσου» και «Νταρμανέν βιαστή» και κρατούσαν πλακάτ με τα οποία εξέφραζαν την οργή τους.

Το απόγευμα, έξω από το προεδρικό μέγαρο όπου ήταν σε εξέλιξη το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Ζαν Καστέξ, τρεις ακτιβίστριες της οργάνωσης Femen κατάφεραν να πλησιάσουν, αλλά τις απομάκρυναν οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας.

Λίγο αργότερα, σε απόσταση περίπου 50 μέτρων, έξω από την Εκκλησία της Μαγδαληνής, 50 ακτιβίστριες της συλλογικότητας #Noustoutes («Όλες εμείς»), ντυμένες στα μαύρα, «έθαψαν» συμβολικά την ισότητα ανδρών και γυναικών.

Οι γυναίκες άφησαν άσπρα και κόκκινα τριαντάφυλλα σε ένα φέρετρο, πάνω από το οποίο υψωνόταν ένας μεγάλος μαύρος αετός που έφερε το όνομα του νέου υπουργού.

«Η κουλτούρα του βιασμού προχωρά», φώναζαν.

Ο νέος εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γκαμπριέλ Ατάλ, πρόσφερε στήριξη στον Νταρμανέν, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να του αναγνωρίζεται το τεκμήριο της αθωότητας, ωστόσο, όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, ο Νταρμανέν κατά μεγάλη πιθανότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει νέα έρευνα για την μια υπόθεση, αυτή για τον βιασμό της Σόφι Πάτερσον, η οποία ισχυρίστηκε ότι το 2009 ο τότε 26χρονος Νταρμαμέν χρησιμοποίησε τη θέση του ως μέλος δικαστικής επιτροπής για να την βοηθήσει με κάποιες εκκρεμότητές της με τη δικαιοσύνη, υποχρεώνοντάς την στη συνέχεια να κάνει σεξ μαζί του με την βία.

Το εφετείο του Παρισιού έκρινε ότι ένας δικαστής μπορεί να ανοίξει εκ νέου την έρευνα για τον ισχυρισμό της Πάτερσον, όπερ και σημαίνει ότι η υπόθεση θα φτάσει και πάλι στα χέρια ενός ανακριτή, ο οποίος θα αποφασίσει εάν πρέπει να ξεκινήσει επίσημη έρευνα.

Η δικηγόρος της Πάτερσον με την σειρά της την Τετάρτη δήλωσε «σοκαρισμένη» από το γεγονός ότι ο άνθρωπος που κατηγορείται για βιασμό διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών.

Ωστόσο, ο δικηγόρος του Νταρμανέν από την πλευρά του δήλωσε ότι είναι απολύτως αισιόδοξος ότι η υπόθεση θα τεθεί εκ νέου στο αρχείο, αφού οι ισχυρισμοί είναι εντελώς αβάσιμοι.

 

Ο Ερικ Ντιπόν-Μορετί

Αλλά και ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης και δικηγόρος και ο ίδιος Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση και σεξισμό στο πρόσφατο παρελθόν, προκαλώντας μάλιστα την οργή όχι μόνο των φεμινιστριών, αλλά και του ίδιου του δικαστικού σώματος.

Άμεσα η Ένωση Δικαστών της χώρας αντέδρασε δηλώνοντας: «Ο διορισμός μιας τόσο διχαστικής προσωπικότητας που περιφρονεί και προσβάλλει τακτικά τους δικαστές, ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου κατά της Δικαιοσύνης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News