254
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την σύζυγό του Εμινέ | Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Αντίποινα Ερντογάν σε ΗΠΑ: Επιβάλλει κυρώσεις σε δύο αμερικανούς υπουργούς

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2018, 14:12
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την σύζυγό του Εμινέ
|Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Αντίποινα Ερντογάν σε ΗΠΑ: Επιβάλλει κυρώσεις σε δύο αμερικανούς υπουργούς

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2018, 14:12

Η ιστορία του αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, που παρέμεινε φυλακισμένος για 21 μήνες σε τουρκικές φυλακές προτού τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό την περασμένη εβδομάδα, έχει πυροδοτήσει κρίση στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

Στην τελευταία σημαντική εξέλιξη, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε ανακοινώσεις δηλώνοντας σήμερα Σάββατο πως «τα βήματα που ελήφθησαν από τις ΗΠΑ σχετικά με τον πάστορα Άντριου Μπράνσον δεν αρμόζουν σε στρατηγικό εταίρο και ήταν ασεβή προς την Τουρκία».

«Είχαμε δείξει υπομονή μέχρι χθες το βράδυ. Σήμερα, δίνω εντολή να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην Τουρκία οι Αμερικανοί υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Αυτοί που πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν την Τουρκία να υποχωρήσει, καταφεύγοντας σε απειλητική ρητορική και παράλογες κυρώσεις, δείχνουν ότι δεν ξέρουν το τουρκικό έθνος», τόνισε ο Ερντογάν μιλώντας στη γυναικεία οργάνωση του κόμματός του ΑΚ.

Η Ουάσινγκτον είχε επιβάλει κυρώσεις στον υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλαμίτ Γκιουλ και στον Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού οι οποίοι, πάντα σύμφωνα με τις ΗΠΑ, «είχαν ηγετικό ρόλο στους οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την σύλληψη και την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον». Αυτό σημαίνει ότι τα όποια περιουσιακά στοιχεία ή συμφέροντά των δύο Τούρκων επί αμερικανικού εδάφους «παγώνουν», ενώ απαγορεύεται σε Αμερικανούς να κάνουν συναλλαγές μαζί τους.

Η Αγκυρα είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του Άντριου Μπράνσον, ο οποίος τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στις 25 Ιουλίου έπειτα από ενάμιση χρόνο που πέρασε σε τουρκική φυλακή καθώς διώκεται για σχέσεις με «τρομοκρατικές» οργανώσεις και «κατασκοπεία», κατηγορίες που ο ίδιος ο ιερωμένος και η αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...