1110
Ερημο το θρυλικό Μουλέν Ρουζ μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής | Reuters

Αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού αλλά και την κόπωση των πολιτών της η Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 14:10
Ερημο το θρυλικό Μουλέν Ρουζ μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής
|Reuters

Αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού αλλά και την κόπωση των πολιτών της η Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 14:10

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βέλγιο, το Παρίσι και άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις, υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους στην Ελβετία, νέοι περιορισμοί στην Ιταλία: σκληραίνουν τα μέτρα στην Ευρώπη στην προσπάθεια των κρατών να περιορίσουν την εξάπλωση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού, από τον οποίο έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 250.000 άνθρωποι στη Γηραιά Hπειρο και έχουν μολυνθεί 40 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκαν περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια νέες μολύνσεις, η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Με περισσότερους από 8.000 νεκρούς μέσα σε επτά ημέρες, η Ευρώπη ανακοίνωσε τον βαρύτερο εβδομαδιαίο απολογισμό της από τα μέσα Μαΐου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για ραγδαία και πιθανώς εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στις 53 ευρωπαϊκές χώρες, φτάνοντας τα 7 εκατομμύρια, από 6, σε μία εβδομάδα. Χωρίς νέα αυστηρά μέτρα, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι οι θάνατοι θα πενταπλασιαστούν σε σχέση με τα θλιβερά ρεκόρ του Απριλίου.

Ως αποτέλεσμα, αρκετές χώρες ανακοίνωσαν νέα μέτρα:

Η Ουαλία αποφάσισε να να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας για δύο εβδομάδες από την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας όλοι, εκτός από τους ζωτικής σημασίας εργαζόμενους, θα πρέπει να μείνουν κλεισμένοι στο σπίτι.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ντρέικφορντ δήλωσε ότι κατανοεί την κούραση του κόσμου με τους περιορισμούς λόγω του κορονοϊού, όμως η επιβολή του μέτρου κρίνεται απαραίτητη, καθώς οι ΜΕΘ είναι ήδη γεμάτες. «Ολοι θα πρέπει να κάτσουν στο σπίτι», δήλωσε.

Το lockdown θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα και θα λήξει στις 9 Νοεμβρίου. Ολοι, εκτός αυτών που εκτελούν απαραίτητες εργασίες, θα πρέπει να εργάζονται από το σπίτι. Ολες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις των κλάδων λιανικών πωλήσεων, αναψυχής, φιλοξενίας και τουρισμού θα κλείσουν. Κλειστοί θα είναι και οι χώροι λατρείας.

Στο Βέλγιο καφέ και εστιατόρια σε όλη τη χώρα έκλεισαν για τέσσερις εβδομάδες, ενώ ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυκτα έως τις 5 το πρωί, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της Covid-19.

Την Παρασκευή η χώρα των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων μετρούσε σχεδόν 192.000 κρούσματα και 10.327 θανάτους και έγινε έτσι η ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους νεκρούς σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Στην Ιταλία ο Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε νέα μέτρα για μπαρ και εστιατόρια, ενώ πλέον απαγορεύονται οι γιορτές και τα τοπικά πανηγύρια, όπως και τα ερασιτεχνικά ομαδικά αθλήματα.

Τα εστιατόρια στην Ιταλία θα πρέπει να αναφέρουν τη χωρητικότητά τους, να κλείνουν το αργότερο να μεσάνυχτα και να επιτρέπουν έως έξι άτομα ανά τραπέζι. Τα μπαρ θα κλείνουν στις 6 το απόγευμα, αν δεν έχουν θέσεις καθήμενων.

Ερημιά και στην περίφημη Πιάτσα ντι Σπάνια της Ρώμης, τη Δευτέρα

Το 75% των δημοσίων υπαλλήλων θα εργάζεται από το σπίτι, ενώ η κυβέρνηση συστήνει έντονα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να πράξουν το ίδιο.

«Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο. Πρέπει να εφαρμόσουμε μέτρα για να αποφύγουμε ένα νέο γενικό lockdown, το οποίο θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την οικονομία», τόνισε ο Κόντε.

Η χώρα για πρώτη φορά την Παρασκευή ξεπέρασε τα 10.000 νέα ημερήσια κρούσματα.

Στην Ελβετία, η οποία είχε γλιτώσει από το πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη, παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων και πλέον η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους κλειστούς δημόσιους χώρους, τα αεροδρόμια, τις στάσεις λεωφορείων και τραμ και τους σταθμούς των τρένων. Παράλληλα, έχουν περιοριστεί οι δημόσιες συγκεντρώσεις και συστήνεται η τηλεργασία.

Με 1.822 νεκρούς για 8,6 εκατομμύρια κατοίκους, η Ελβετία είναι η χώρα της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη άνοδο των μολύνσεων την προηγούμενη εβδομάδα.

Αδεια τα τραπέζια ενός καφέ στην κεντρική πλατεία των Βρυξελλών

Στην Τσεχία, η κυβέρνηση ζήτησε από τον στρατό να δημιουργήσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας με 500 κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό έξω από την Πράγα.

Στην Πολωνία, το μεγάλο εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας θα μετατραπεί εν μέρει σε νοσοκομείο για ασθενείς με COVID-19.

Η Ευρώπη πήρε αυστηρά μέτρα την άνοιξη και έτσι πέρασε ένα σχετικά ελαφρύτερο καλοκαίρι, όμως από τα τέλη Αυγούστου, τα νούμερα αυξάνονται επικίνδυνα, λένε οι ειδικοί. Και ενώ πριν ήταν οι νεότερες ηλικίες αυτές με τα περισσότερα κρούσματα, τώρα πλέον, έχουν εξαπλωθεί στους γονείς τους και τους ηλικιωμένους συγγενείς τους και τα συστήματα υγείας αρχίζουν να αισθάνονται και πάλι το βάρος της ασθένειας.

«Είμαστε κοντά σε ένα νέο τσουνάμι και η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου», τόνισε ο βέλγος υπουργός Υγείας.

Το προσωπικό παριζιάνικου μπιστρό μαζεύει τα τραπέζια από τις 9 το βράδυ της Κυριακής

Το ανησυχητικό είναι ότι χώρες όπως η Ισπανία, που αντιμετώπισαν μεγάλη κρίση την άνοιξη, εξακολουθούν να παρουσιάζουν αύξηση των κρουσμάτων και το φθινόπωρο, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρξε η λεγόμενη ανοσία της αγέλης.

Παράλληλα, σε κρίση βρίσκονται και περιοχές που είχαν γλιτώσει τα χειρότερα την άνοιξη, όπως η νότια Ιταλία, όπου τα κρούσματα έχουν πενταπλασιαστεί σε σχέση με τον Απρίλιο.

Σε κάποιες χώρες, πάντως, είναι έντονες οι αντιδράσεις για τα μέτρα και οφείλονται στην απώλεια εσόδων, όπως οι εστιάτορες στη Γαλλία, που διαμαρτύρονται επειδή οι επιχειρήσεις τους πρέπει να κλείνουν πλέον στις 9 το βράδυ. Ή στη Βρετανία, όπου τα διαφορετικά μέτρα σε διαφορετικές περιοχές έχουν προκαλέσει σύγχυση.

Ακόμα και η Ανγκελα Μέρκελ χρειάστηκε να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να πείσει τους πειθαρχημένους συμπατριώτες της για την αναγκαιότητα των νέων μέτρων στη Γερμανία: «Το σχετικά ανέμελο καλοκαίρι αποτελεί παρελθόν και τώρα έχουμε μπροστά μας δύσκολους μήνες. Το πώς θα είναι ο χειμώνας και τα Χριστούγεννα θα αποφασιστεί στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες από τις πράξεις όλων μας».

Είναι όμως πλέον και η ψυχολογική κόπωση του κόσμου, που παίζει ρόλο και δυσκολεύει την κατάσταση, τονίζει ο ΠΟΥ. «Οι πολίτες όλων των χωρών έχουν κάνει τεράστιες θυσίες. Το κόστος είναι μεγάλο και μας έχει εξαντλήσει όλους, ασχέτως τού πού ζούμε ή του τι κάνουμε», είπε ο Χανς Κλούγκε, υπεύθυνος του οργανισμού για την Ευρώπη.

Την ίδια κόπωση παρουσιάζουν και οι λαοί σε άλλα σημεία του πλανήτη, όπως το Ισραήλ, όπου το δεύτερο lockdown ήρθε νωρίτερα από κάθε άλλη χώρα, ή στις ΗΠΑ, όπου πλέον, τις προηγούμενες ημέρες, τα κρούσματα έφτασαν τα 60.000 την ημέρα, νούμερα αντίστοιχα του Ιουλίου, ενώ αυτή τη φορά, παρατηρείται μεγάλη αύξηση σε απομακρυσμένες περιοχές αντί για αστικά κέντρα.

Το ισραηλινό ΕΚΑΒ μεταφέρει ασθενή με COVID-19

«Στη διάρκεια του πρώτου lockdown, πολλοί άνθρωποι αντιμετώπισαν τους περιορισμούς ως μία ενωμένη κοινότητα. Αυτή τη φορά, όμως, οι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο για τον εαυτό τους και τις δικές τους ανάγκες και δεν υπάρχει η αίσθηση του “μαζί”», είπε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος της ισραηλινής αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων, Σιγκάλ Μπαρ-Τζίβι.

«Την άνοιξη ήταν διάχυτος ο φόβος και το αίσθημα ότι όλοι μαζί ενωμένοι αντιμετωπίζουμε έναν κοινό εχθρό», συμφώνησε η Βάιλ Ράιτ, μέλος της Αμερικανικής Ενωσης Ψυχολόγων. «Αυτή τη φορά όμως, τα πράγματα διαφέρουν. Ο φόβος έχει αντικατασταθεί από την κόπωση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...