322
Ασθενείς αναζητούν τα φάρμακά τους σε φαρμακείο της Μόσχας (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

Αντιμέτωπη με ελλείψεις σε βασικά φάρμακα η Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2022, 19:45
Ασθενείς αναζητούν τα φάρμακά τους σε φαρμακείο της Μόσχας (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

Αντιμέτωπη με ελλείψεις σε βασικά φάρμακα η Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2022, 19:45

Οι κυρώσεις και η γενικότερη κατάσταση πανικού στη Ρωσία, έχουν προκαλέσει ελλείψεις ακόμη και σε βασικά φάρμακα.

«Προσπαθώ να βρω αντιπηκτικά αίματος για τον πατέρα μου και δεν υπάρχουν ούτε σε ένα φαρμακείο σε ολόκληρη την πόλη», δήλωσε στο Associated Press κάτοικος του Καζάν, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει τους Ρώσους ότι οι ελλείψεις είναι προσωρινές, όμως οι περισσότεροι ανησυχούν ότι ολοένα και περισσότερα φάρμακα θα συνεχίσουν να εξαφανίζονται από τα ράφια των φαρμακείων.

Οι ελλείψεις φαρμάκων στη Ρωσία έγιναν εμφανείς από τις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία και μόλις ξεκίνησαν οι κυρώσεις από τις χώρες της Δύσης.

Μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος για τα Δικαιώματα των Ασθενών της Ρωσίας, τα περισσότερα φαρμακεία της χώρας δεν είχαν επάρκεια ούτε για τα δέκα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα.

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Vrachi.rf, μία από τις μεγαλύτερες Online πλατφόρμες που απευθύνονται αποκλειστικά σε γιατρούς, φάνηκε ότι σήμερα υπάρχουν ελλείψεις σε περισσότερα από 80 φάρμακα.

Οι φαρμακευτικές κατηγορίες στις οποίες το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, περιλαμβάνουν αντιφλεγμονώδη, φάρμακα για το γαστρεντερικό σύστημα, αντιεπιληπτικά και αντισπασμωδικά, καθώς επίσης και αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά.

Οπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, περίπου δώδεκα ασθενείς από διαφορετικές πόλεις της Ρωσίας, είπαν ότι είχαν περάσει μέρες αναζητώντας φάρμακα για τον θυροειδή, ινσουλίνη για τον διαβήτη, και ένα ευρείας χρήσης παυσίπονο σε σιρόπι για παιδιά.

Σύμφωνα με τον δρ Αλεξέι Ερλικ, καρδιολόγο στο Εθνικό Ερευνητικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο Pirogov, «ασθενείς με υπέρταση δεν μπορούν να βρουν τα χάπια τους πλέον στα φαρμακεία, ενώ ακόμη και νοσοκομειακά φάρμακα που είναι απαραίτητα για ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις».

Πάντως, σύμφωνα με τον Νικολάι Μπισπάλοφ, υπεύθυνο μιας εταιρείας που κάνει φαρμακευτική έρευνα και ανάλυση, «τα φάρμακα δεν εξαφανίστηκαν λόγω των κυρώσεων, αλλά επειδή πολλοί ασθενείς φοβήθηκαν για ελλείψεις και προμηθεύτηκαν φάρμακα για έναν ολόκληρο χρόνο, με αποτέλεσμα να αδειάσουν από συγκεκριμένες κατηγορίες τα ράφια των φαρμακείων». Ωστόσο, ο ίδιος δεν κατάφερε να εξηγήσει γιατί εξαφανίστηκαν και ενδονοσοκομειακά φάρμακα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...