756
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια από τις συσκέψεις της περασμένης εβδομάδας για την ανάταξη των σιδηροδρόμων | Credit: Δημήτρης Παπαμήτσος

«Αντίδραση στο βαθύ κράτος, σταθερότητα στην οικονομία» το δίπολο του Μαξίμου

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2023, 09:30
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια από τις συσκέψεις της περασμένης εβδομάδας για την ανάταξη των σιδηροδρόμων
|Credit: Δημήτρης Παπαμήτσος

«Αντίδραση στο βαθύ κράτος, σταθερότητα στην οικονομία» το δίπολο του Μαξίμου

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2023, 09:30

Με το κλίμα να παραμένει εξαιρετικά βαρύ στην κοινωνία -και ιδιαίτερα μεταξύ των νέων-, μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και σε ό,τι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, κυβερνητικά στελέχη διευκρίνιζαν ότι δεν επρόκειτο για μια απόπειρα αλλαγής ατζέντας: η παρέμβαση είχε προγραμματιστεί για τις αρχές του μήνα (και αναβλήθηκε), ενώ πλέον στένευαν τα χρονικά περιθώρια ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί από 1ης Απριλίου. 

«Εμείς δεν θέλουμε να φύγουμε από το θέμα του δυστυχήματος. Το αντίθετο: Θέλουμε να ξεκαθαριστούν όλα» ανέφεραν μέσα στην εβδομάδα κυβερνητικές πηγές. Παράλληλα, θύμιζαν ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει συζήτηση στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα, ενώ το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων (που διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα από αυτή της Δικαιοσύνης) θα εκδοθεί πριν από το Πάσχα.

Πέραν της διερεύνησης του δυστυχήματος, ο Πρωθυπουργός εστιάζει την προσοχή του στο πλάνο υλοποίησης για την ανάταξη των σιδηροδρόμων (λειτουργία γραμμών, ολοκλήρωση τηλεδιοίκησης) με έμφαση και στους ελέγχους στις υποδομές, όπως για παράδειγμα στις σιδηροδρομικές γέφυρες και στις σήραγγες. 

Η τραγωδία των Τεμπών θα είναι και το θέμα τηλεοπτικής συνέντευξης που θα παραχωρήσει ο κ. Μητσοτάκης στον Alpha στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» την Τρίτη —μάλιστα όπως ανέφερε το σχετικό δελτίο του καναλιού, νέοι που ήταν στο τρένο και έζησαν τον εφιάλτη στα Τέμπη, απευθύνουν τα ερωτήματά τους στον Πρωθυπουργό.

Συνδικαλιστές, συντεχνίες, αξιολόγηση 

Με δεδομένο, πάντως, ότι κινούμαστε σε χρόνο προεκλογικό, με πιο πιθανή ημερομηνία για την πρώτη κάλπη την Κυριακή 21 Μαΐου, αρχίζουν να διατυπώνονται και ορισμένες πολιτικές επισημάνσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Οπως πχ. για τα ζητήματα που σχετίζονται με αυτό που ο Πρωθυπουργός αποκάλεσε «βαθύ κράτος», εκείνους που το στηρίζουν και όσους αντιτίθενται παγίως στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση, λένε αρμόδιες πηγές, θα επιδιώξει τον διάλογο και όχι την ισοπέδωση για τα προβλήματα αυτά. Τονίζεται για παράδειγμα ότι «υπάρχει μεν το κράτος του ΟΣΕ και των συνδικαλιστών, αλλά υπάρχει και το κράτος της Πολιτικής Προστασίας που έφτιαξε από το μηδέν αυτή η κυβέρνηση και λειτουργεί άψογα, υπάρχουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ, ο ΕΦΚΑ που βγάζει τη σύνταξη σε 2 μήνες αντί για 3 χρόνια». 

Επομένως, η λογική του Μαξίμου είναι ότι «ορισμένα κομμάτια του κράτους έμειναν πίσω, ενώ άλλα διορθώθηκαν» και ότι στις εκλογές θα κριθεί ποιος μπορεί πραγματικά «να αλλάξει τα πράγματα, να τα διορθώσει και να τα κάνει να λειτουργούν υποδειγματικά». Στο ίδιο πλαίσιο υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας , «είναι ταυτισμένος με συντεχνίες και συνδικαλιστές» και αγκαλιάζει, όπως λένε, την ΑΔΕΔΥ η οποία διατυμπανίζει –  ακόμη και αυτές τις ημέρες- ότι δεν θέλει την αξιολόγηση.

Επανέρχεται η παράμετρος «σταθερότητα»

Παράλληλα όμως με τις εξελίξεις στο εσωτερικό πεδίο, το νέο στοιχείο που προέκυψε από το εξωτερικό είναι η επιφυλακή για τη διαφαινόμενη τραπεζική κρίση, μετά τη χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας SVB και τις περιπέτειες της ελβετικής Credit Suisse που τρόμαξαν τις αγορές. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η διαπίστωση που γίνεται στο Μαξίμου είναι ότι «το ζήτημα της σταθερότητας επανέρχεται με νέα δυναμική στον προεκλογικό διάλογο».

Οπως τόνισε μέσα στην εβδομάδα σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς. «Με τις κινήσεις που έχουμε κάνει ως κυβέρνηση για να θωρακίσουμε το τραπεζικό σύστημα (όταν μας ασκούσαν κριτική για τη μείωση των κόκκινων δανείων) δεν θεωρούμε ότι θα έχουμε πρόβλημα. Ολα τα στοιχεία για τις τράπεζες είναι θετικά, κάτι που δεν ίσχυε το 2019» σχολίασε επί του θέματος κυβερνητικός παράγοντας. Για να προσθέσει: «Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις τράπεζες, οι μνήμες του 2015 είναι ακόμη νωπές».

Οι δημοσκοπήσεις 

Με αφορμή, εξάλλου, την τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Τσίπρα την περασμένη Τρίτη στο Mega, κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «εμφανίστηκε πιο ήπιος, γιατί προφανώς διαβάζει κι αυτός δημοσκοπήσεις», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν επεδίωξε ποτέ την τοξικότητα εφόσον «η αντιπαράθεση σε προγραμματική βάση λειτουργεί πάντα υπέρ της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη».  

Το ίδιο στέλεχος, σχολιάζοντας της δημοσκοπήσεις ανέφερε, τέλος, ότι οι πρώτοι αποδέκτες της οργής και του θυμού του κόσμου είναι πάντοτε αυτοί που κυβερνούν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «οι πολίτες δεν μετακινούνται στον κ. Τσίπρα». Επομένως μέσα από το δίπολο της αντίδρασης στο βαθύ κράτος και της σταθερότητας στην οικονομία (εν μέσω επαπειλούμενης τραπεζικής κρίσης διεθνώς), η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να αντιστρέψει την τάση και να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη όσων φάνηκαν να απομακρύνονται. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...