399
Ισπανικά Leopard 2 πραγματοποιούν βολή σε άσκηση του ΝΑΤΟ στη Λετονία, τον Σεπτέμβριο | REUTERS/Ints Kalnins

Αντιδράσεις για το «nein» του Σολτς να στείλει Leopard 2 στο Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2023, 18:02
Ισπανικά Leopard 2 πραγματοποιούν βολή σε άσκηση του ΝΑΤΟ στη Λετονία, τον Σεπτέμβριο
|REUTERS/Ints Kalnins

Αντιδράσεις για το «nein» του Σολτς να στείλει Leopard 2 στο Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2023, 18:02

Την οργή πολλών συμμάχων προκαλεί η Γερμανία λόγω της συνεχιζόμενης απροθυμίας της να προμηθεύσει άρματα μάχης Leopard 2 στους Ουκρανούς.

Την Παρασκευή, 50 χώρες συμφώνησαν να παρέχουν στο Κίεβο στρατιωτικό υλικό αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων και πυρομαχικών, που απαιτούνται για την απώθηση των ρωσικών δυνάμεων.

Αλλά ο γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, είπε σε δημοσιογράφους στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία ότι, παρά τις αυξημένες προσδοκίες, «ακόμα δεν μπορούμε να πούμε πότε θα ληφθεί μια απόφαση, και ποια θα είναι η απόφαση, όσον αφορά τα τανκς Leopard».

Το Σάββατο, η Ουκρανία κατήγγειλε την «παγκόσμια αναποφασιστικότητα» των συμμάχων της στην παροχή σύγχρονων τεθωρακισμένων, λέγοντας ότι «η αναποφασιστικότητα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους μας».

«Κάθε μέρα καθυστέρησης σκοτώνει Ουκρανούς. Σκεφτείτε πιο γρήγορα», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαϊλο Ποντολιάκ.

Αρκετοί σύμμαχοι συμφώνησαν με τον Ζελένσκι, λέγοντας ότι τα άρματα ήταν απαραίτητα για τον αγώνα της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία.

Σε μια κοινή δήλωση -και μια σπάνια δημόσια κριτική εναντίον της Γερμανίας, όπως σημειώνει ο Guardian– οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών βαλτικών κρατών της Λετονίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας κάλεσαν το Βερολίνο, «να δώσει άμεσα Leopard 2 στην Ουκρανία».

«Αυτό είναι απαραίτητο για να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα, να βοηθήσει την Ουκρανία και να αποκαταστήσει την ειρήνη στην Ευρώπη γρήγορα. Η Γερμανία, ως ηγετική ευρωπαϊκή δύναμη, έχει ειδική ευθύνη εν προκειμένω», ανέφερε η δήλωση, που αναρτήθηκε στο Twitter από τον λετονό υπουργό Εξωτερικών.

Το Βερολίνο διστάζει να στείλει τα τανκς ή να επιτρέψει σε άλλες χώρες να τα μεταφέρουν στο Κίεβο. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα αναφέρθηκε ανεπίσημα ότι θα το κάνει μόνο αν οι ΗΠΑ στείλουν τα δικά τους προηγμένα Abrams. Ομως, η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι αυτό δεν είναι εφικτό λόγω των δυσκολιών στην εκπαίδευση και την συντήρησή τους.

Πριν τη συνεδρίαση των 50 χωρών την Παρασκευή, υπήρχαν προσδοκίες ότι η Γερμανία θα συμφωνούσε τουλάχιστον να επιτρέψει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να δώσουν τα δικά τους Leopard 2 στην Ουκρανία.

Η αμερικανίδα Ρεμπουμπλικανή γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, οποία επισκέπτεται το Κίεβο, κάλεσε και τις δύο χώρες να προμηθεύσουν τα τανκς στο Κίεβο.

«Στους Γερμανούς: στείλτε άρματα μάχης στην Ουκρανία, επειδή τα χρειάζονται. Είναι προς το δικό σας εθνικό συμφέρον να χάσει ο Πούτιν στην Ουκρανία.

«Στην κυβέρνηση Μπάιντεν: στείλτε αμερικανικά άρματα μάχης ώστε να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά μας», έγραψε στο Twitter.

Η έκκληση πραγματοποιήθηκε καθώς ο ρωσικός στρατός ανέφερε ότι τα στρατεύματά του ξεκίνησαν επίθεση στην Ζαπορίζια, όπου οι συγκρούσεις εντάθηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...