460
Εικόνα από τον ΧΥΤΑ Φυλής | Intimenews

Αντιδράσεις για τα σχέδια Δούρου στον ΧΥΤΑ Φυλής

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2019, 14:53
Εικόνα από τον ΧΥΤΑ Φυλής
|Intimenews

Αντιδράσεις για τα σχέδια Δούρου στον ΧΥΤΑ Φυλής

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2019, 14:53

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι αποφάσεις της έκτακτης συνεδρίασης του Ενιαίου Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για τον ΧΥΤΑ Φυλής.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός κάνει λόγο για «ολοκλήρωση του ξεγυμνώματος της διοίκησης Δούρου στη διαχείριση των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι με την απόφαση που λήφθηκε για περαιτέρω επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, κόντρα σε όλες τις δεσμεύσεις και προεκλογικές υποσχέσεις, έριξε τους τίτλους τέλους σε μία αποτυχημένη θητεία πέντε ετών. Τα αδιέξοδα στα οποία εγκλώβισε η απερχόμενη διοίκηση την Αττική, το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος που ήδη πληρώνουν οι πολίτες, ιδίως στη Δυτική Αττική, είναι τεράστιο».

Ο κ. Σγουρός αποδίδει στην απερχόμενη περιφερειάρχη ανακολουθία «λόγων και έργων», επισημαίνει ότι «δυστυχώς δικαιώθηκαν οι προβλέψεις» του και καταλήγει: «Η επόμενη μέρα απαιτεί ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, προγραμματισμένο διάλογο, ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες, διότι ο χρόνος που χάθηκε, πολύ δύσκολα αναπληρώνεται».

Αντιδράσεις και από το «Δυτικό Μέτωπο»

Επίσης, οι συλλογικότητες φορέων της Δυτικής Αττικής που εκπροσωπούνται από το «Δυτικό Μέτωπο», σε ανακοίνωσή τους, καυτηριάζουν την πρακτική που ακολούθησε η κυρία Δούρου και ο ΕΔΣΝΑ, σημειώνοντας:

«Μια μέρα μετά τη ματαίωση της συνεδρίασης της ΕΕ χωρίς να πάρει κανείς μυρωδιά αποφάσισαν να γίνουν νέες επεκτάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής για να “αντέξει” δύο χρόνια ακόμα, χωρίς μάλιστα να ενημερωθούν τα δημοτικά συμβούλια Ανω Λιοσίων και Φυλής». Επίσης, κατηγορούν την περιφερειάρχη και τους δύο τελευταίους δήμαρχους της Φυλής που υπέγραψαν «για τη συνέχιση του εγκλήματος και την καταδίκη της Δυτικής Αττικής να είναι ο εσαεί σκουπιδότοπος όλου του λεκανοπεδίου».

Το «Δυτικό Μέτωπο» δηλώνει ότι θα ανατρέψει την απόφαση και καλεί τον κόσμο σε κινητοποιήσεις υπογραμμίζοντας: «Θα μας βρίσκουν μπροστά τους παντού, στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, του ΕΔΣΝΑ και των δημοτικών συμβουλίων όλης της δυτικής Αθήνας.

ΕΣΔΝΑ: «Δεν προβλέπεται καμία επέκταση του ΧΥΤΑ στη Φυλή»

«Δεν προβλέπεται καμία επέκταση του ΧΥΤΑ στη Φυλή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ του Ενιαίου Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), Γιάννης Δρίβας, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η έκτακτη συνεδρίαση του συνδέσμου, μία ημέρα μετά τη ματαίωσή της λόγω κατάληψης των γραφείων.

Ο κ. Δρίβας είπε ότι στον ΧΥΤΑ θα γίνουν «εργασίες που θα διασφαλίσουν πρόσθετη χωρητικότητα στον υφιστάμενο αδειοδοτημένο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, ώστε η νέα διοίκηση να έχει εναλλακτικές λύσεις και περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει το σχέδιο της».

Ανέφερε επίσης, ότι έπρεπε να ξεκινήσει άμεσα διαδικασία ανάθεσης σύμβασης-μελέτης για τη μεταβατική διαχείριση των αποβλήτων και την αποκατάσταση του χώρου, καθώς και οι εργασίες που θα διασφαλίσουν πρόσθετη χωρητικότητα στον ΧΥΤΑ (αναχώματα, επιστρώσεις κ.ά.).

Διευκρίνισε επίσης, ότι η απόφαση αφορά τη διευθέτηση «γωνιών» στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, καθώς και στην πρόσβαση των οχημάτων σε αυτές και όχι επεκτάσεις σε νέους χώρους ή άλλα κύτταρα. Οπως σημείωσε, «στόχος είναι η παράταση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ από τον έναν χρόνο στα τρεισήμισι, και σε συνάρτηση με την αύξηση της ανακύκλωσης στους δήμους θα δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στη νέα διοίκηση να επιλέξει λύσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...