564
Ανθρώπινα βλαστοκύτταρα εγχέονται με σύριγγα (δεξιά) σε έμβρυο γουρουνιού, με σκοπό τη δημιουργία χίμαιρας  | Pablo Ross/UC Davis

Ανθρώπινα όργανα καλλιεργούνται σε χοίρους

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2016, 19:51
Ανθρώπινα βλαστοκύτταρα εγχέονται με σύριγγα (δεξιά) σε έμβρυο γουρουνιού, με σκοπό τη δημιουργία χίμαιρας 
|Pablo Ross/UC Davis

Ανθρώπινα όργανα καλλιεργούνται σε χοίρους

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2016, 19:51

Χίμαιρες στη βιολογία ονομάζονται οι ζωικοί ή φυτικοί οργανισμοί που αποτελούνται από γενετικά ανόμοιους ιστούς, από διαφορετικά DNA δηλαδή. Μια χίμαιρα λοιπόν προσπαθούν να δημιουργήσουν αμερικανοί ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στην οποία θα μπορούν να καλλιεργηθούν ανθρώπινα όργανα που θα χρησιμεύουν αργότερα για μεταμοσχεύσεις σε ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής το πρώτο στάδιο το έχουν καταφέρει, εξ ου και το νέο έχει κατακλύσει τα media παγκοσμίως.

Στο πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο συνδύασαν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα με DNA χοίρων και δημιούργησαν ένα έμβρυο το οποίο άφησαν να αναπτυχθεί για 28 ημέρες. Εν συνεχεία τερμάτισαν το πείραμα για να αναλύσουν τους ιστούς του εμβρύου.

9955408003_59cf69ab8c_z
Flickr

Ο λόγος που γίνονται όλα αυτά είναι ότι υπάρχει παγκόσμια έλλειψη οργάνων προς μεταμόσχευση και προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η έλλειψη, μελετώνται κάθε είδους εναλλακτικές.

Η συγκεκριμένη εναλλακτική βασίζεται στην πεποίθηση ότι ένα γουρούνι με ανθρώπινα όργανα θα μπορούσε να ζει και να συμπεριφέρεται σαν ένα κανονικό γουρούνι και θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει και μία έτοιμη πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση. Το πρώτο όργανο που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι ερευνητές είναι το πάγκρεας.

Ο καθηγητής Βιολογίας Πάμπλο Ρος, ο οποίος είναι επικεφαλής της έρευνας αναπαραγωγής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δήλωσε σχετικά: «ελπίζουμε ότι το έμβρυο θα αναπτυχθεί κανονικά αλλά ότι το πάγκρεάς του θα αποτελείται σχεδόν εξ’ολοκλήρου από ανθρώπινα κύτταρα. Ετσι αυτό θα μπορεί να μεταμοσχευθεί».

Φυσικά δεν λείπουν οι αντιδράσεις σε αυτές τις πεποιθήσεις…

Κατ΄αρχάς νωρίτερα μέσα στο 2016 αναφέρθηκε ότι οι επιστήμονες άρχισαν τα πειράματα αλλά αντιμετώπισαν αντιδράσεις από τις αρχές. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να επανεξετάσει τις περίφημες χίμαιρες, παρά μόνο εάν μάθει πολλά περισσότερα στοιχεία για τις συνέπειες της δημιουργίας τους.

7956977364_026d69355e_z
Flickr

Συγκεκριμένα το Ινστιτούτο εξέφρασε φόβους ότι η παρουσία ανθρώπινων κυττάρων μέσα στο γουρούνι μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο του ζώου και ίσως να κάνει τη συμπεριφορά του πιο ανθρώπινη.

Ο καθηγητής Ρος από την Καλιφόρνια, απάντησε στα παραπάνω ότι «υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα ανάπτυξης ανθρώπινου εγκεφάλου».

Από την άλλη ο νομικός, επικεφαλής της οργάνωσης Συμπόνια στην Παγκόσμια Κτηνοτροφία, Πίτερ Στίβενσον, δήλωσε στο BBC: «Με ενοχλεί που ανοίγουμε τόσο αβίαστα μια νέα πηγή πόνου για τα ζώα. Ας δούμε πρώτα πως μπορούμε να αυξήσουμε τις ανθρώπινες δωρεές οργάνων. Ας ενημερώσουμε και ας εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους προς αυτή την κατεύθυνση».

«Κι αν ακόμα εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη», σύμφωνα με τον Στίβενσον «τότε ας χρησιμοποιήσουμε τα γουρούνια, με την προϋπόθεση όμως ότι θα τρώμε λιγότερο κρέας και έτσι δεν θα αυξήσουμε συνολικά τον αριθμό των γουρουνιών που χρησιμοποιούνται για ανθρώπινες ανάγκες».

maxresdefault
Youtube

Με την ανακίνηση του θέματος, κι άλλοι αμερικανοί επιστήμονες άρχισαν να κάνουν δηλώσεις, υπέρ της καλλιέργειας των οργάνων.

Ο καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα Σκοτ Φάρενκρουγκ, δήλωσε στο BBC ότι: «το γουρούνι είναι ιδανικό εκκολαπτήριο ανθρώπινων οργάνων. Οι ερευνητές μπορούν να δημιουργήσουν μέσα σε αυτό, όχι μόνο πάνγκρεας (που είναι το τωρινό ζητούμενο) αλλά επίσης καρδιά, συκώτι, νεφρά, πνεύμονες και κερατοειδείς χιτώνες των ματιών».

Αλλά και ο αμερικανός γενετιστής, μοριακός μηχανικός και χημικός Τζορτζ Τσερτς, ο οποίος έχει κάνει ανάλογη έρευνα, δήλωσε επίσης στο BBC: «Η πιθανότητα δημιουργίας ανθρώπινων οργάνων σε γουρούνι, μας βοηθάει να εξετάσουμε όχι μόνο τη μεταμόσχευση από γουρούνι σε άνθρωπο αλλά και την ιδέα κατά πόσο ένα όργανο γουρουνιού είναι τελειοποιήσιμο. Ο σχεδιασμός γονιδίων, μπορεί να διασφαλίσει πολύ καθαρά όργανα, διαθέσιμα και υγιή. Αυτά τα όργανα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα από τα ανθρώπινα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...